|
Пияният кораб
Слизах сам по реки, в свойта дрямка блажени – индианци гребците нападнаха с вой и на стълбове цветни за живи мишени ги привързаха голи в пламтящия зной.
Безразлично ми беше кой с мен продължава с едро фландърско жито, с английски памук и поех, щом се свърши дивашката врява, все едно накъде – по-далече от тук.
Всеки прилив и отлив ме дърпа и блъска, тая зима бях трескаво глухо дете, полуострови чакаха с ужас развръзка– по-величествен хаос не помнеха те.
Свобода, от стихиите благословена! По вълните – смъртта, казват, дебнела в тях – като тапа се мятах без страх десет дена, заслепен, и окото на фар не видях.
В моя трюм се просмука вода, заклокочи – сок от кисела ябълка в детски зъби – и разплискани сини вина, и бълвочи тя изми, и кормилото с трясък изби.
Потопих се сред тази безкрайна Поема на морето, изяло лазура зелен – в млечен сок и звезди: там към трюма поема всеки срещнат удавник – щастлив и вглъбен.
Там, където на тласъци сводът кърви, но потъмнява, умре ли горещия ден, по-стихийна от дарба, по-силна от вино кипва с бяс любовта – сок отровно червен.
Виждах как между облаци огън прескача, а в зори – сред парцали сребро – синева като ято подплашени гълъби в здрача. Би излъгал човек, че е виждал това!
Гледах слънцето – в спазми от ужас мистичен, над водите разляло лилави петна, многогласни и бурни – хор в театър античен – се надигаха тежко вълна след вълна.
Аз жадувах за нощ, цяла в сняг и зелена, за целувка по мокрите морски очи, бликащ сок, а от фосфора – песен стаена, в утринта синьо-жълто пред мен да звучи.
Аз бълнувах как морската дива стихия – пощръкляла чарда – свойто гърло дере, без да знам, че в сияйния крак на Мария си разбива муцуната всяко море.
Ах, една ли Флорида реши да ме слиса: сред цветята – очи на пантери – народ с гладка кожа в небесни дъги, те юзди са над морето – зелени табуни през брод.
Гледах, дишат блатата – кошове огромни, гние в зноя в тръстиките Левиатан, а прибоят, додето човек се опомни, прекатурваше всичко, от смерч разлюлян.
Глеч, сребристи слънца сред небесна жарава и лагуни, където на клон оголял с дървеници гигантска змия се сражава и се свлича разкъсана в топлата кал.
Бих показал с възторг чудеса на децата, как вълни –златни рибки – запяват край мен, как цветя като пяна водата подмята и политам, от вятъра в миг окрилен…
А на зони и полюси жертва – морето ме люлее със стона на всяка вълна, щом с цветята си с жълти смукала ме спре то…. Коленичех тогава – по-слаб от жена.
Цял нацвъкан от птици свадливи и дръзки – русооки глупаци, поели на път, – аз разтварях обятия, задъхал се в пръски, и удавници влизаха нощем да спят.
Но аз, кораб възлязъл по водните стълби сред звездите, разбъркани от ураган – ни Ханзейския флот, ни монитор могъл би да спаси моя скелет, от пяна пиян –
аз – лилава мъгла върху мен още свети – като зид свода огнен пробивал със стон, в трюма взел конфитюр за добрите поети от лазурни сополи и слънчев планктон,
луд, от морските кончета хукнал да бяга, аз, дъска от луната в петна стеарин (денем юли събаряше свода с тояга и се сцеждаше в дупките ултрамарин),
аз, разтърсван за миг, щом в морето унило Маелщром се замята, от страсти обзет, аз, предтечата вечен на синьо мъртвило, зажаднях за Европа с прогнил парапет.
Всички острови, звездните архипелази са за скитника, който върви ден и нощ – и нима ти ще спиш в ясна нощ като тази, в мрака с рой златни птици, о, бъдеща Мощ!
Стига плачове! Всяка луна е ужасна, всяко слънце – горчиво, додето умре. Любовта в сладки спазми защо ли ме тласна… Разтвори се, мой трюм! Погълни ме, море!
Европейска вода – черна локва това е, край която, приклекнало в здрача студен с книжно корабче бедно дете си играе и изпраща с тъга отлетелия ден.
Аз не мога, море, люшкан в твойта умора пак спокоен да гледам – недей ме мъчи!– ни търговските флагове, горди в простора, ни брега, в мене впил ужасени очи.
-- А. Рембо
_________________ "Actually, in my opinion, a man didn`t have to be insane to be sensitive. There were people who could be wounded by trifles and whom a single hard word could kill."
|