FocusMocus написа:
Здрасти, hakama,
Голям етусиазъм за нашия фкултет.

Лошо няма, щом те влече.

Първо, по това, което си си харесал:
-във ФТТ ще ти разкажат играта от учене; при тях няма "по-леко отноше-
ние" към магистрите; от тая катедра (според мен) само Микроелектроника
и Информационни Технологии си заслужава внимението;
от сайта:Цел: Да задълбочи познанията на студентите в областта на микроелектрониката и информационните технологии.
Приемат се кандидати, които имат бакалавърска степен по физика и инженерна физика. > Плюс това третият семестър е изработка на дипломна, т.е. само 12 курса - няма да науча почти нищо, а и едва ли ще ме приемат дори с приравнителна година.
курсовете на Стоян Русев са също много добри, а и от самия преподава-
тел може доста да се "краде" като знания и разни тънкости и пинизи.
> В коя катедра, дисциплини преподава?
-Оптика и спектроскопия това не го знам от къде е, но просто не ми
звучи никак примамливо и подозира, че няма нищо инженерно там.
> може би си прав
- в КЕЛТ не е никак зле; имам познати, колеги, които са там; доволни са;
Аз съм в РФЕ вече трета година.
>
Не можах да разшифровам тази абревиатураЗа таксите: всяка година се променят.

Нарастват почти експоненциал-
но според мен. В момента съм на 337лв. на семестър, държавна поръчка,
редовно.
>
За магистри (явно ще съм платено?Нивото на обучение: бива.
>
Хмм, миналата година бях твърдо за ТУ (за СУ дори не се бях замислял) , но след като говорих с един минал през всичките сттепени , питах конкретно за машиностроенето и уредостроенето - ми каза че повечето специалности карат по остарели програми, преподават морално/физически остарели преподаватели и общо взето не те учат на каквото трябва и каквото се изисква от професиналната реализация- скръб и тъга. За магистърските курсове -занятията /лекции, почти не се ходи, явно магистратурата се записва само за тапия.Затова и се отказах там от магистратура. Затова почнах да проучвам за Европа, но ми се видя доста сложно и трудно/скъпо на този етап (поне английския да го знае...) Може и да има стабилни маг. програми, все още проучвам.
Аз няма за кога да се записвам бакалавър и след това маг-ра.
Кажете ми че в СУ поне програмите са осъвременени и занятията са редовни.Ако правилно съм те разбрал: обмисляш да кандидатстваш ИФ и да
изкараш 4 години бЪкалавър. Първо няма смисъл (според мен) и второ -
ще те приемат без никкъв проблем. Факултета е закъсал за студенти и
приема всичко наред, само и само да се запалнят бройките.
>
Трябвало е да кандидатствам 2004 в Инженерна физика, това е моята специалност и после спокойно щях да специализирам 1-2 магистратури. Сега идеята е магистратура, но дари и да карам приравнителни курсове - ще мога ли да достигна нивото на знания/умения спрямо студент в СУ бакалавър + магистратура.
Третият семестър при всички маг. ли е писане на дипломна работа? Защо е толкова кратко (на запад учат по 4 семестъра)
В ХТМУ първите две години и ние учехме фундаментални дисциплини, лаб. практикуми...Материалната база: все още не е станала плачевна, ама е на път да стане.
Поне ще имаш възможността да видиш уникални стари железа, каквито и в
музеите май не съхраняват вече.
>
Това не ме обнадеждава много
Към
ceco_simПределно ясно ми е че без математика няма да стане нищо, нали в ХТМУ брах проблеми във всяка инженерна дисциплина (механика, топлотехника, физикохимия, физика, квантова физика, процеси и апарати... - много ме беше яд и общо взето повърхностно ги минах тези така интересни дисциплини); още повече ако искам да се развия в тази сфера, а не просто да взема диплом и да почна в някой офис работа.
Просто искам да съм сигурен че отделените ми 5-6 месеца за учене отново на математиката, усилията по постъупване, следване...ще има смисъл, не искам да се разочаровам отново. Искам да изградя стабилни основи, знания, умения ,
"пинизи" 
Та като се постави един проблем - да са ми ясни нещата.
Успокоявам се и с друго - след като съм достатъчно мотивиран, нахъсан, с това ми се занимава от малък (т.е. мечта) , много любознателен, имам нюх към изобретяването - все някой преподавател ще ме забележи - има ли такъв филм и докъде може да ме отведе?
Някой ако е чел
"Спусъкът" от А. Кларк - там бяха екип от трима учени, единият беше "Инженера" (Горди) - който направи прототипа за деактивиране на бойни припаси чрез някакъв резонансен способ (така и не обясниха по -точно нещата). Винаги съм искал да правя разни машинарии, изчисления, но първо трябват
знания (физика, механика и др. и умения, а таланта го имам.
Малко се отклоних

Мисля идната седмица да отида до факултета и да разговарям с ръковдителите на съответните маг. програми?!
ПП: Писах преди 3 дни и на тримата мейли- засега нищо.
Не съм се спрял на точно на тези 3 програми, гледам да съчетая моите интереси с последваща реализация.
хмм
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtopic.php?f=133&t=2214