Дата и час: 31 Мар 2026, 20:58

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 91 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Реализация с Японистика/Китаистика
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2009, 09:05 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 58 пъти.
Сериозно - оцеляват най-приспособимите :)

Учиш, четеш, бъхтиш - но с цел. След това пак учиш, четеш и бъхтиш - но ти е кеф и ти плащат.
Ако това не те устройва - има хиляди добре платени възможности за работа, в които не се иска никакво висшу. Нас просто не ни задоволяват емоционалните потребности тия неща, затва и си седим в ЦИЕК :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2009, 09:22 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
phoebe написа:
Сериозно - оцеляват най-приспособимите :)

Нас просто не ни задоволяват емоционалните потребности тия неща, затва и си седим в ЦИЕК :)

:roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2009, 21:08 
metal angel with daemons inside
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
zoko е с бан.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2009, 21:47 
Много строг модератор
Аватар

Така. Модератор има, просто през деня имаше работа и не беше на линия
Последните няколко мнения са изтрити, а зоко е с бан.
Надявам се, че темата ще продължи по подобаващ начин

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 17:05 
В началото бе словото
Аватар

И ние, кандидат-студентите, се надяваме темата да продължи.. :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 00:02 
В началото бе словото
Аватар

Изчетох цялата тема и така и не намерих точен отговор на това, което търсих. Прекалено много сте се отклонили от загалвието на темата. Аз тази година кандидатствах, но поради определени обстоятелства нямах възможност да участвам в редовния изпит(бях само на предварителния по биология) и тази година съм пас. Но въпроса е, че това, което наистина ме влече е японистиката, не че не харесвам биологията и науката, която исках да изучавам с нея, но просто я харесвам по-малко от японистиката. Единственото, което ме възпира да кандидатствам за японистика, следващата година, е реализацията с нея. Затова и пиша в темата. Ще може ли някой от сегашните японисти да даде текущи данни за реализацията с японистика? Изобщо, бих искал някой японист, който е завършил вече, да сподели как и с какво е успял да се реализира. С японистика или с нещо съвсем друго? Работите ли по специалността си и къде, в чужбина или в България?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 23:46 
Реалист

Някои се реализират с японски, други не. Под "реализиране" не разбирай трудов договор в японска компания. Всичко е индивидуално, всеки се спасява както може. След бакалавър така или иначе ще ти трябва магистър, можеш да продължиш и с нещо друго.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2009, 01:30 
В началото бе словото
Аватар

Темата за реализацията не засяга чак толкова кандидат-студентите, е моето скромно мнение, защото ако за тях това е определящото, по-добре да не се хващат със съответната специалност, каквато и да е тя. Особено пък за специалности като тези в ЦИЕК, дето 4 години бъхтиш като луд, защото подобно самонаказване не се изтърпя, ако мотивацията ти е просто сумата пари, която евентуално ще получиш. Така мисля аз де. :bigsmurf: (Хм, този bigsmurf смайли би трябвало да е нещо като Лао дзъ...) Иначе за кадърните - реализация бол. Лично аз, дори по някакво стечение на обстоятелствата, да не се занимавам професионално с китайски, а с руски, примерно, никак няма да съжалявам, нали е работа. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 16:43 
В началото бе словото

Nuclear Nathalie написа:
Темата за реализацията не засяга чак толкова кандидат-студентите, е моето скромно мнение, защото ако за тях това е определящото, по-добре да не се хващат със съответната специалност, каквато и да е тя. Особено пък за специалности като тези в ЦИЕК, дето 4 години бъхтиш като луд, защото подобно самонаказване не се изтърпя, ако мотивацията ти е просто сумата пари, която евентуално ще получиш. Така мисля аз де. :bigsmurf: (Хм, този bigsmurf смайли би трябвало да е нещо като Лао дзъ...) Иначе за кадърните - реализация бол. Лично аз, дори по някакво стечение на обстоятелствата, да не се занимавам професионално с китайски, а с руски, примерно, никак няма да съжалявам, нали е работа. :D

Аз мисля че темата за реализацията е важна именно са кандидат студентите. Конкретно по въпроса аз мисля, че реализация има и то добра (разбирай за много пари) само че има прекалено малко места. Може да се работи в посолостовото, като преводач и учител. Разбира се има и други възможности, но те са малко. Повечето хора, които учат това заминават в съответната страна, защото там има по-добра реализация.

Един съвет към хората, които учат филология: най-важното и полезното нещо от цялата филология е живия език. Той е по-важен от всякакъв тип езикознание, странознание(история), литературознание............защото колкото и банално да звучи хората ги интересува дали можеш да говориш на съответния език, а не какво се е случило преди 3000години.

За много голямо съжаление обаче почти никой не обръща внимание на този факт. Учат всякъкви глупости. Напрова ме набива смях от познанията по реалния език. А иначе съм твърде анти-циек форма на преподаване, зашото ЦИЕК е доста депресарско място и е смешно да се нарече университе при положение, че групите са до към 5 човека ( след 1 курс).

Моят съвет е ако искате да учите азиатски език отидете в съответната страна, зашото: ЕДНА ГОДИНА В ЯПОНИЯ/КИТАЙ = 4 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ. Искам да кажа, че за една година ще научите повече по езика и културата (истинската, а не някакви брътвежи по справочниците или пък на заспали даскали) отколкото в ЦИЕК за 4 години.

Друг много важен съвет е да си пазите езика, с който сте влезли.

Надявам се да съм бил полезен с моя опит. Учете се от мойте грешки.

Успех :rr:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 17:01 
Pirate King
Аватар

Благодарил (а): 6 пъти.
Ахъм мда разбирам на къде биеш. Това е наистина вярно за съжаление

crazy_max написа:
...
Моят съвет е ако искате да учите азиатски език отидете в съответната страна, зашото: ЕДНА ГОДИНА В ЯПОНИЯ/КИТАЙ = 4 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ. Искам да кажа, че за една година ще научите повече по езика и културата (истинската, а не някакви брътвежи по справочниците или пък на заспали даскали) отколкото в ЦИЕК за 4 години.

Друг много важен съвет е да си пазите езика, с който сте влезли.

Надявам се да съм бил полезен с моя опит. Учете се от мойте грешки.

Успех :rr:

А и с това съм абсолютно съгласен, но какво ще кажеш за хората с наистина голяма амбиция да учат съответния език, а да нямат финансовите възможности да идат в съответната страна.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 17:43 
Много строг модератор
Аватар

А и какво ще кажете за хората, които не разглеждат ученето в университет като езиков курс?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 18:44 
Pirate King
Аватар

Ще кажа, че според моите проучвания тия хора се броят на пръсти (буквално, като се има предвид бройката им към 2-3 курс ).Хората отиват там с мисълта да научат езика ( в случая нашумелите сред младото поколение канджита, манджита, мандарин и т.н.) Не че останалото няма да им е в плюс...

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2010, 09:04 
В началото бе словото

По принцип наистина малко хора имат пари да се самофинансират в подобно мътно начинание. Казвам мътно, защото реално погледнато инвестираш голяма сума пари в нещо доста неясно. Отиваш на хиляди километри и все едно попадаш в различен свят. Трябва ти наистина голям стимул за подобно начинание. Поради тази причина може би наистина е по-добре да се отиде в циек, защото ако учиш съответната специалност имаш доста голям шанс (почти 100%) да отидеш по някаква стипендия в Япония/Корея/Китай.... Но внимавайте с тия стипендии, защото има някои доста фиктивни - отпускат се много малко пари или пък ви пращат в някое селце.

Лошото в случая е че много от студентите, които са имали желание да учат подобно нещо поради някаква модерна причина (музика, икономика, анимета, манга и др.) остават разочаровани по простата причина, че в циек се изучават предимно сухи материи. Визирам езикознание и др. Впоследствие на повечето хора им се убива желанието :roll: Да не говорим,че циек просто няма усещането за университет - по-скоро малко кръжоче или езиков център. На мен ми се е случвало да имам лекции сам. :? Аз и на частни уроци не съм бил сам. Просто атмосферата е доста неприятна, а като се има впредвид и полезността на обучението доста хора се отказват още след първата година.

Познавам много хора, които заминаха предимно в Китай и Корея. Какво да кажа? За една година вече учеха това, което тук се учи 4-ти курс. Лично според мен това е най-големия плюс - стипендиите.

Всеки трябва сам да си прецени.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2010, 10:53 
Pirate King
Аватар

crazy_max написа:
Лошото в случая е че много от студентите, които са имали желание да учат подобно нещо поради някаква модерна причина (музика, икономика, анимета, манга и др.) остават разочаровани по простата причина, че в циек се изучават предимно сухи материи. Визирам езикознание и др. Впоследствие на повечето хора им се убива желанието :roll:
... доста хора се отказват още след първата година.

Абсолютно съм съгласен, ама колкто и да им говориш смисъл няма. И всъщност не ми пука, к'вот си искат това да правят - "Всеки сам трябва да си прецени" - точно кратко и ясно :salute:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2010, 11:47 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
В ЦИЕК се учат филологии, обаче, а в случай, че нямате представа, във всяка филология в познатия свят се учи езикознание - общо и частно. Ако за някои е суха материя, то за други е интересно. Не може да влезеш в университет (няма значение на кого какво му се струва, че е ЦИЕК, то е част от университета) и да очакваш да учиш само свободно избираеми предмети и всичко да ти е интересно. Ако искаш да учиш език - има езикови школи. Само че завършвайки филология, човек става специалист в определена област. Човек просто знаещ някакъв език не е специалист.
А и да го интересуват работодателя знанията ти по практически език е много хубаво. Но ако си представим теоритично, че японист работи в търговска фирма, той не само знае японски, но ще знае и как да се държи с японците, което не се учи в часовете по граматика, а в тези по култура. Или се лъжа? :? е, и да не е така, филологията, както каза колегата по-горе, не е курс по език, а съвкупност от науки, които ако не те кефят, просто не се занимаваш с тях. Има достатъчно други специалности в университета.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 91 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. [КСК 2013] Японистика, Китаистика и Кореистика

[ Отиди на страница: 1 ... 19, 20, 21 ]

в Кандидатстудентска кампания 2013-2014

Beatle

309

10845

27 Юли 2013, 19:52

sulfric Преглежда последните мнения