easy написа:
сега като се замисля може би причината да не харесвам (но отново подчертавам - това не значи че не уважавам) въпросните авотри е че в училище когато се изучават призведенията им се налага определено разбиране на текста което се счита за "правилна интерпретация" и не се оставя място за изграждане на лично индивидуално мнение на ученика за произведението а съчиненията които пишем са просто продължение на този затъпяващ модел от който произлиза и класическият израз "какво е искал да каже автора"
много повече се създава усещането че това е просто някаква (досадна) работа която трябва да се свърши ти да се научиш как да нпишеш правилно съчинението си и да си вземеш матурта с по - висока оценка отколкото да четеш и да разбираш и да можеш да напишеш нещо (не задължително всички да пишат супер-съчинения но поне да показват грамотност и елемнтарно разбиране) т.е. смисълът на четенето е абсолютно извратен и ето добър пример:
- бацо, к'ва е тая книга. "Мътилника" ли четеш?
- не, "По Пътя".
- тая има ли я на матурата? - повдига вежди полу-любопитно, полу-стреснато.
- не?... - вдига вежди полу-изненадано
- тогава що я четеш? - вече напълно очудено
Голяяям проблем на българското младо общество-НЕ ЧЕТЕ!Каквото е сложено в задължителната програма,това!Бих казала,че съм от четящите и не може нищо толкова много да ме смути и ядоса,от това някой да дойде и да ми каже:"Защо четеш сега това,то не ти е задължително....ля-ля-ляя"-ограничена работа!
Колкото до тълкуването на текстове-има език/речник на символите,който е много важен.Образи като тези на вълка,змията,гарвъна,осата,планината и т.н. са често използвани и без да знаеш какво означават и какво символизират,няма как да напишеш хубав анализ.Аз също съм много против НАЛАГАНЕТО на нечий анализ като ПРАВИЛЕН!!!Няма ПРАВИЛЕН и ГРЕШЕН анализ,има МОЙ и ТВОЙ.Това,че някоя учителка не зачитаказаното от вас,то тя чисто и просто си е сбъркала професията!Литературата НЕ Е математика,няма точност в нея,всичко е плод на фроволната мисъл на автора и на читателя.ДА,има утвърден език на символите,речник на символите също има,НО това не значи,че вашите собствени разсъждения СА грешни!!!