Insane написа:
Моето есе стана много философско..ахаха Започнах с "Имало едно време..", след което направих описание на природна картина ,включваща река на надеждата и хълмове позлатени от лъчите на изгряващото слънце.В съседтсто на това природно съвършенство пребивавал човешкият разум и се наслаждавал на вдъхновяващата утринна свежест.Следващите редове бяха "Наслаждавал се е.Бил е.Имало е."Написах,че това което държа в ръцете си сега е само снимка на тази красота,снимка, която избледнява с времето.Онова място сега е царството на сенките,чийто господар е човешкият разум,а единствените картини там са звуковите.И изведнъж писък,гръм от огнестрелно оръжие и дупка в съзнанието ми..В тезата си представих дупките като липса и пълнота.Казах,че България е само част от царството на сенките(представляващо целият свят),а българите сме прекалено самокритични и търсим подчертано български характеристики в съзидаването на общочовешките дупки..За пример за пълнота дадох озоновата дупка като вход към необятното пространство и дупката от огнестрелно оръжие в съзнанието-смъртоносна,но тъй като всеки изход е вход към нещо друго,това би могло да е вход към друг вид битие.В изложението си представих книгата на Карбовски "Из черните пътища на Европа",където дупките по пътищата са представени като неповторимо българско имане..след което казах, че се среща и друг вид амбивалентен образ на дупката-българските емигранти(дупка като липса за България и дупка из Европата)..оттам направих връзка с книгата на Димитър Динев "Ангелски езици",която ми даде възможност да коментирам и постоянно растящата дупка-яма на властта,причинена от целеустремен човек с огнестрелно оръжие в ръка и много точен прицел като извъртях нещата ,че такива се срещат навсякъде в царството на сенките..Завърших с това да шофираме по-бавно по пътя на живота за да избегнем дупките и да не търсим във всяка втора себе си,а ако все пак душевната яма в нас продължава да расте винаги можем да намерим избледняващата снимка напомняща,че хубавите неща съществуват.
Според мен си успяла да създадеш все пак позитивна концепция на есето си с тази красивата картина. Нещо, което аз не успях да направя и много съжалявам за което

)