peterdi написа:
pora_e_priqtel написа:
днес разполагаме например с технологии, които могат да ограничат щетите, причинявани от човешката дейност на природата
Горе съм писал за тях. За сведение, един слънчев колектор за топла вода с инсталациите върви над 2000-3000 лева. Колко от нас могат да ги извадят в момента?
Точно пък от тебе не очаквах толкова критика, би трябвало поне малко да ме познаваш и да си навътре в нещата като бивш член на ЮНЕКО. Или именно понеже си бивш, не си толкова запознат.
Изобщо не отричам какво беше по време на комунизма. Веднага давам пример: комунизмът обезлюди селата, което сега води до две неща: първо - проблеми в градовете и второ - недостиг на храна. И все повече храна се внася, защото местното производство намалява. После прекомерната концентрация на хората в няколко големи града (45% от населението на България живее в 4 градски системи - конурбации) води до необходимост от постоянен транспорт на храни. Което логично ги оскъпява.
До какво води днешната пазарна икономика? Нефтодобивните предприятия, които на места вадят покрай нефта и газ, не могат да го включат в процеса нататък защото не им е изгодно и директно го изгарят.
Прекаленото производство на храни в някои държави води до това че се изхвърлят, защото свръхпредлагането намалява цените.
Икономиката не се подчинява на естествените закони и затова постоянно се бълват всякакви химии, които се използват в земеделието и замърсяват наред. А после ги ядем с храната.
Горе съм написал - трябва да гледаме напред. Т.е. да се стремим към устойчив начин на живот - да не отнемаме ресурсите, които бихме ползвали след 50 години и които ще помогнат и на тези след нас да живеят. Начините за това са много и всеки избира свои.
Не всеки, който те критикува, ти мисли злото. Не всеки, който те хвали, ти желае доброто.

Съгласен съм, че трябва да се стремим към устойчив начин на живот и вярвам, че можем да постигнем това най-успешно именно в условията на пазарна икономиика, а не в други. Изобщо не одобрявам обвиняването на пазарната икономика за всички злини на света. Не отричам, че в нея има кофти куриози, като споменатото от теб изхвърляне на храни в богатите държави. Не смятам обаче, че това е основание да се отхвърля с лека ръка цялата система.
Да, икономиката не се подчинява на законите на природата, а на тези, според които функционира обществото. Ако това общество пожелае да не бъде тъпкано с титанични количества химия, икономиката няма да има друг избор, освен да се подчини, стига това да е технически осъществимо. Тези неща разбира се не стават бързо. В тази връзка най-доброто, което организации като ЮНЕКО могат да направят, е да убедят обществото, че има интерес от това да се храни по-здравословно.
Колкото до урбанизацията - това е естествено следствие от развитието на технологиите и индустрията, и се случва както в пазарни, така и в затворени икономики с достатъчно ниво на промишлено развитие. Та не бих казал, че комунизмът е "виновен".
За слънчевите колектори - дори да струват толкова, колкото казваш, при една пазарна икономика конкуренцията неминуемо ще доведе до падане на цените.

Пък и хората не са толкова бедни, колкото претендират. Как имат пари за нови коли, пътешествия, скъпи телефони, почивки и ремонти, а нямат за един колектор? Ако почувстват необходимост да си купят такъв, ще го направят. Ето тук ЮНЕКО и другите екоорганизации могат да бъдат полезни.

Та да обобщя - критикувам най-вече фатализма и отричането на пазарната икономика. Встрани от това се съгласих с много от нещата, които написа.
Познавам те и затова си позволявам да ти отправям градивна критика - защото знам, че можеш да я оцениш.