kominternovec, не искам по никакъв начин да иронизирам думите ти. Въпреки че не съм съгласен с нито една от тях (изключвам "най-голямото престъпление на оня режим") съм създал впечатлението за теб, че ти мърда мозъка, а не дрънкаш заучени фрази от баба и дядо.
Именно затова бих искал да доизясниш няколко момента от последния си пост:
kominternovec написа:
Приемам, че колективизацията е била насилствена. Но българското село от 1960 до 1990 се модернизира значително - електрификацията, механизацията при обработката на земята, напояването, това са неща, които липсват преди 1944 г. в нашите села и в земеделието ни. Не забравяйте, че за разлика от СССР земята у нас никога не е била национализирана.
1) Обясни двата термина колективизация и национализация и разликите в тях...
ИиииИиИИИиИиИИ колективизацията и национализацията не протича само за земеделските площи, а също и за фабриките, предприятията, кораби...и тем подобни средства за добиване на капитал. Та предприятието "Хикс", което например е мое...колективизират или го национализират...и пак те моля...ОБЯСНИ МИ РАЗЛИКИТЕ. Какво получавам аз в замяна като се колективизира или като се национализира (освен доста тупаници, затвор и вероятно смърт)
И българското село НЕ СЕ РАЗВИВА, а запада през посочения период. Национализацията на земята разбива родовите и патриархални устои на нацията, устои, в които се е криел успеха при вековното робство и същината на българското. В резултат на това се появяват феномени като "Бригадирското движение" и "софийското гражданство". Да не говорим за разрушаването на брачната система, хилядите разводи и т.н. цифрички, които ЦК не са публикували никога.
2) Значителното модернизиране...
...ЕееЕееЕеЕЕ започнало още от царско време, когато немската войска, която е била тук е строяла летища, мостове и малко пътища. Впрочем те са си пак там и до ден днешен и може всеки да ги види в отлично състояние...Толкова отлично състояние, в което не можеш да намериш нито една соц. постройка, дори строена непосредствено преди краха 89'.
А електрификацията и механизацията на обработката на земята е резултат на научнотехническия подем в целия свят. Той не е дело на комунистите. Нито интеграцията в производството е кой знае каква заслуга. Все едно сега да се кланяме на Запада, че след комунизма са докарали тук интернета и кабелната телевизия

kominternovec написа:
Но икономиката не е била изцяло нерентабилна. Знае се много добре, че основен външнотърговски партньор на България е бил Съветският съюз. Но да не забравяме, че след средата на 70-те години България поддържа интензивни търговски връзки и със Западна Германия, и с Италия(до атентата срещу папата и "българската следа").
3) Тук даже мога да те допълня с още активни партньори - Ирак, Иран, Саудитите и изобщо цялата арабска лига, която сме снабдявали с оръжия ( какъв "хуманен" бизнес, насърчаван от "хуманния" режим)
А партньорите от Западния блок се появяват, след като България за втори или трети път банкрутира (Да, банкрутира) и се налага да се търсят други начини за финансиране, за което сме доста пляскани през ръцете по-късно от СССР, а доста от идеолозите на тези задгранични търговски дружества (първото и най-голямо мисля, че снабдява с оръжие алжирците във битката им за независимост) отиват в Белене или на оня свят.
За национализацията няма обезщетения. Вярно е. Но ти обобщаваш прекалено много. Има случаи, в които собствениците на фабрики не са били убити или репресирани - давам ти пример с бащата на дядото на братовчед ми, който е имал фабрика в Шумен, национализирана след 9-ти. Сега дядото на братовчед ми получи реституция от тази фабрика - в случая това е справедливо. При кооперацията в началото има рента, която постепенно намалява - това е ползата.
Дичоу, правиш грешка. В България, за разлика от СССР, земята никога не е била фактически национализирана. При национализацията държавата става собственик на предприятията и техния капитал - т.е. появява се държавният капитализъм. Колективизацията представлява окрупняване от страна на държавата на раздробени земеделски площи с насилствени методи с цел по-високо производство, предимно за износ. Поради големия износ на земеделска продукция се появява и дефицитът. Това е моето мнение.
Що се отнася до развитието на селата - можете да направите сравнение между една къща от 40-те години и една къща от 60-те-80-те години - къщите от втория период са по-големи. Модернизацията наистина не е дело само на комунистите, но се осъществява под тяхното ръководство. Не съм заучил фрази от баба си и дядо си. Всеки човек, включително и ти, се влияе много от роднините си, включително и политически. Мит е, че всички или повечето баби и дядовци са комунисти. Това издава безсилието на десните да привлекат достатъчно електорат. Дичоу, аз няма да обяснявам проблема за носталгията по социализма, обясни си го сам, но не мисля, че хората, изпитващи носталгия, са толкова загубени, че да не разбират и да не различават доброто от лошото. Всеки човек, достигайки до определена възраст, започва да изпитва носталгия по времето, когато е бил млад, независимо в каква епоха е живял - защото младите години са най-активният период в живота на един човек.