Boromir написа:
3. Алчността е порок и трябва да се наказва строго. От раменете.
4. Фернан. Баси гадния тип. След това Данглар. И може би Вилфор не заслужаваше толкоз жестоко наказание. Ама Фернан и Данглар са за дране.
5. Пада му се. Родовата вина е свещена вина. Някой трябва да я носи. Карма
6. И на нея й се пада.
За Ноартие съм съгласен, ама все пак - човекът е жив труп, какво има да губи? Поне иска всички сметки да са чисти. За подобно поведение се изисква смелост.
Пък за Вампа нищо не помня, освен сходната ни страст към историята и великите й хора
Ммм. Интересно. За повечето нямам идея, ама все пак:
От тъпата екранизация преди 7-8 години признах едно - кастът им беше добър. Ричард Харис бе идеален абат, не бих се замислил за друг. (за нещастие доста от идеалността му идваше от факта, че и той като персонажа си беше на умиране

) Ама понеже е мъртъв, бих приел Робът Дювал. Ей, или Патрик Стюарт, и той е класа.
И, не знам доколко ще се съгласиш, ама Кавийзъл много добре пасна за Едмон, че дори пластмасовият Гай Пиърс беше адекватен Фернан.
За Вилфор обаче бих набутал Шон Бийн

Отива му да е трагичен, болно амбициозен и все пак не докрай зъл персонаж.
Валантин - Виржини Льодоайен или както й се квака името. Много сладка като беше малка, сега не знам.
Мерседес - Кейт Бекинсейл, щото душа давам за нея, пък и ми се струва, че би й отивало.
Толкоз. За други не знам. Сподели сега ти, че ми е интересно

Съпругата на Вилфор - аgree. Според мен тя е по-виновна от самия Вилфор, най-вече защото си позволява да убива деца.

Самата и постъпка да затрие сина си, защото "добрите майки не си тръгват без синовете" е достойна за презрение. Съчувствал съм и накрая, признавам. Като цяло обаче тя си получи заслуженото. Интересен е и последният диалог между нея и Вилфор. Ще си позволя отново да цитирам част от него (интересно е, че точно тези моменти не се изучаваха в училище).
"-Къде държите, госпожо, отровата, с която си служите обикновено? -изрече Вилфор
- 0, господине - извика госпожа Дьо Вилфор... - Какво говорите?
- Няма да разпитвате, а ще отговаряте!
- На съпруга или на съдията?
- На съдията, госпожо, на съдията!
....
- О, простете ми, господине, оставете ме да живея!
- И страхлива била при това! - каза Вилфор
- Спомнете си, че съм ваша жена!
- Вие сте отровителка!
- В името на небето!
- Не!
- В името на някогашната ви любов към мене!
- Не!
- В името на детето ни!...
- Не, казах ви, не, не! Някой ден, ако ви сотавя жива, може би ще убиете и него кйато другите.
- Аз? Да убия сина си! - извика подивялата майка...
да убия Едуар? (само няколко глави по-късно тя го прави)
Страшен, сатанински, безумен смях довърши думите и и заглъхна в убийствено хъркане."
Така относно кой е виновен това ми е любимото.
Единият иска кариера, другият любов, третият иска да защити баща си.
Според мен най-виновен е Данглар (нищо не може да оправдае това, че погубва живота на един млад мъж в името на една позиция). След него се нарежда Фернан (до известна степен го оправдава фактът, че е влюбен и обича момичето на Дантес, a любовта граници не познава

) и най-малко виновен е Вилфор, защото той единствен от тримата не действа за да облагодетелства себе си, а просто иска да защити баща си. За нещастие най-тежко наказание получава най-малко виновния (наистина искрено съм съчувствал на Вилфор), средното наказание (каквото и заслужава) получава Фернан, и най-малкото Данглар. Общо взето са обърнати.
И на теб ще пусна откъса, където е описано полудяването на Вилфор. Гениално е.
"
Преди миг го крепеше яростта, могъщо оръжие на силните мъже, крепеше го отчаянието, последнат опора в предсмъртните мъки, която е карала титаните да се катерят към небето и Аякс да вдига пестник срещу боговете...
Поиска да се втурне подир Монте Кристо, но както се случва насън, нозете му сякаш се заковаха, очите му кат че щяха да изхвръкнат от орбитите си, ноктите, забивани все по-дълбоко в плътта на гърдите, почервеняха от кръв. Слепоочията му се издуха от кипежа на мисли, които пробиха тесния череп и удавиха мозъка в огнен потоп.
Така остана той няколко мига, докато завърши страшното душевно крушение.
Тогава изрещя, разсмя се и хукна по стълбите. "
И вината на Монте Кристо, която за пръв път си проличава тук:
"- Ето,Едмон Дантес - каза Вилфор, като посочи на графа труповете на жена си и сина си, - погледни дали достатъчно е отмъстено за тебе!...
Монте Кристо пребледня при тази страшна гледка, разбра, че е нахвърлил границите на отмъщшение, разбра, че не можеше вече да каже "Бог е зад мене и с мене.
Хвърли се с неизразимо вълнение върху трупа на детето, отвори очите, опипа пулса и ог отнесе тичешком в стаята на Валантин, където завъртя два пъти ключа...
- Детето ми! - изкрещя Вилфор - Отнесе и детето ми! Проклет бъди, нещастнико, и умри!"
С Мерседес обаче не съм съгласен. Виж, за Албер няма какво да се каже. Наистина е пленник на съдбата. Мерседес обаче е един от най-чистите персонажи. Фактически тя не постъпва грешно като се жени за Фернан. Лошото обаче е, че в последствие е наказана за ИЗБОРА СИ, а не за делата си. Един от малкото герои с такава участ в цялата книга. Доста трагичен персонаж, който сякаш никога не може да намери щастие.

А менюто на Вампа е култово:
" Ваше превъзходителство даде еидн луидор капаро.
- Един луидор капаро за пиле?
- разбира се...
Добре...пшродължавайте.
- Остава да дължите само четири хиляди деветстотин деветдесет и девет луидора."