Е, имаше и две изречения, де. Или май беше едно, не знам.
Аз точно гледах филма и трябва да призная, че съм впечатлена. Да, може и да имаше селски реплики, но си звучаха съвсем намясто в устата на съответните персонажи. Някои от репликите са наистина култови - и, за мое учудване, някак ги бяха пропуснали в трейлъра (където бяха включени повечето смешни неща).
Хареса ми историята, хареса ми и как е заснет (бая пари са отишли и това се вижда), много, ама много ми хареса актьорската игра (особено Юлиан Вергов - все едно цял живот посланик е бил; още - Малин Кръстев, който си е гениален по принцип и отново блести, Ернестина Шинова и, разбира се, Любо Нейков, комуто тия характерни роли се удават невъзможно добре). Хванали са някакви типични образи, работили са с тях и отношенията им като основа, получило им се е. Това е моето мнение.
И се смях много, макар на моменти да ми беше тъжно, защото - поне според мен - се е получила една страхотна политическа (или по-скоро социална, всъщност) сатира. Неприятното е, че нито за миг не се усъмних във възможността това да е напълно реална ситуация, разиграваща се дори в момента в някое от посолствата ни в чужбина.
* И което ми направи най-силно впечатление и смятам, че беше много добре уловено - англичаните, които си търсеха патиците, нито за миг не можаха да предположат, че "пилците" може да са разфасовани и изядени. Алтернативните хипотези, които предложиха, ще ги спестя, за да няма спойлъри, но бяха къде-къде по-безумни и все пак бяха по-склонни да си ги представят.
За мен филмът си е наистина добър, оправда и надмина очакванията ми. Дори и да има какво още да се иска на моменти (а аз не се сещам за конкретна сцена, която бих променила, като изключим ужасната игра на актрисата в ролята на съквартирантката на Катя), на фона на всичко, което съм гледала от новото ни кино, този филм е
шедьовър.