Дата и час: 01 Апр 2026, 06:33

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 942 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 63  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Опера
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2010, 22:44 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Търговецът на кристал написа:
Оле, как съм наплашила децата тук - чак почнаха и да подчертават. :lol:
:salute: :salute: :salute:
Свободно, колеги, свободно...

Така си ги наплашила, че яко се Явиш и им задрънчават мартинките, като твоите полилейни сваровски :lol:

Аз повече оперни арии с теб няма да слушам, всичко, което изровя и хайде да образоваме младите, мисли за старостта ми, сестро, мисли за ушите ми, да не говорим за очите ми, късогледите, които все в обалите на Нетребко се взират... или това бяха белите слипове на Лепорело...

Малко сериозно, понеже не исках да ти дращя из блога.

Не ги учи да ходят в нашето "опиръ", там само лоши навици могат да пипнат или да вземат да свикнат с изпълненията и видиш ли после ще стават на крака на пошлите спектакли на Карталини и Табакини, да не говорим за хора на климактериума и оркестъра, пък за солистите само с добро, че иначе ще ме баннат.

Сега да се хвалим, един запис на до болка позната ти опера, март 1970 година от Ла Скала, Кабайе, Джани Раймонди, Фледжело - "Лукреция Борджия", после даже малко откъси от края на същата година, на същото място, пък и операта същата, но с Ла Реджина, за тия които не знаят - Лейла Генчер. Трябва да слушаме заедно, че върло интересно.

Хайде, със здраве!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2010, 23:18 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Е, не! Светна ми денят, като видях, че си писал (като оставим настрана факта, че ми е трудно да го повярвам). И добре, че ме накара да се засмея, че вчера и днес - тегава история. Повече от тегава дори, ами ще ти разправям. Сигурно вече си мернал за какво става дума.

Колкото до младите - кой, ако не аз, простете? То не знам каква част от тях се и впечатляват от онова, което свеждам до тяхното знание, ама като става дума за подобни бисери, как да не ги споделя, м? :)
А относно нашата опера - ще си говорим, когато се видим. Има случаи, в които при липса на риба, и ракът е риба, нали знаеш. :) И обещавам да не ти изпрося бан, ако не говориш против Чанев, Данаилов, Венци Анастасов и Юлиан Константинов. За другите - не само, че може, ами се и съгласявам (с известни уговорки за някои, разбира се). :queen:

Пък теб ще те преслушам тия дни - ако си спомням правилно, имаше идеи да се видим по Великден, ако се прибираш, м? Имам нужда от здравословна ирония и черен хумор. :pale:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2010, 13:58 
My kinda heaven
Аватар

Я да видим дали ще влезем в централна емисия новини на национална телевизия довечера...
http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=512718

Горките... ако знаят колко обречен е протестът им, хич няма да се палят толкова, щото Радевски вече е почнал с уволненията - макар и дистанционно. :?

Не знам какво й е толкова екзотичното на старозагорската опера, та се чудят какво да й измислят вече - за всяко едно от последните три ръководства се чу преобладаващото мнение: "Е, от това по-лошо не може да стане!" И с всеки следващ директор се оказва, че всъщност може. :lol: Само дето не е за смях - има едни 3-4 души, които трябва завинаги да бъдат изгонени от операта в СтЗ и да им се забрани всякакъв достъп до нея (като сграда и институция) и после да се мисли как да се оправят техните каши. Тъжна история.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2010, 23:39 
A Soul Lost in Endless Time
Аватар

Благодарил (а): 249 пъти.
Да, гледах го това... Не беше особено внушителна групата на протестиращите.... Имат си сграда, имат си сравнително сносен състав.... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2010, 23:49 
My kinda heaven
Аватар

Тц и тц и на двете. Сградата няма акт 16, използва се само административната част, но не и залата. А в състава няма ни тенор, ни баритон (П. Данаилов се води на щат и пее периодично, наистина, ама "местните" са... То и сопрани поне получитави няма).
Драмата в случая обаче не е в това.

Още не мога да повярвам що за циркове стават вече втори директорски мандат (да не кажа трети). Пък ми е домашният оперен театър, болно ми е... Веднъж да разчистят - ама тц, не става. Въпросните персони се окопават все повече и повече, посредством все нови и нови марионетки. Много тъжно - само не знам защо точно на нашата опера са й вдигнали мерника. Русе, Бургас... не че са цъфнали и вързали: и там си имат проблеми (то в опера ако няма проблеми, разправии, завист и злоба - къде другаде?), но все пак се води някаква последователна политика. А операта в СтЗ става арена на страсти и чудесии, които бият всеки турски (и не само) сериал. :|

Щял да открива сезона с "Продадена невеста"*. Къде си, Боже, да си прибереш вересиите, както се казва... Дори аз мога да съставя по-свестен (и изпълним!) репертоарен план за следващите 3 години от него. :roll:

* Ето какво пише Румен Нейков за репертоарния му план (и на мен не ми остава друго, освен да се съглася с него):
"Открива сезон 2010/2011 с „Продадена невеста“ (Кои са Ви четиримата тенори, за да се постави заглавието, Радевски?), а после след един абсолютно неоперен и неатрактивен репертоар, сезонът завършва с „Орлеанската дева“ на Чайковски (гледал съм я в Москва, салонът беше полупразен, това далеч не е най-силният Чайковски). Сезон 2011/2012 започва отново с руска опера - “Княз Игор“ (Къде Ви са 12-те солисти с преобладаващи първи партии на ниските мъжки гласове, Радевски?). Като прибавя рокоперата на Алексей Рибников „Юнона и Авос“, имам чувството, че съм в побратимения Куйбишев, а не в Стара Загора в новата/стара представителна сграда. Не бих се спирал в детайли и на другите абсолютно неатрактивни творби, подбрани на случаен принцип, вероятно от интернет или по това, че отдавна не са играни в Стара Загора, но не мога да не отбележа, че репертоарният Верди се появява едва в края на сезон 2012/2013 и то с „Ернани“. Това Пучини, Росини, високите образци на класическата опера и мюзикъл - просто липсват."

Тотално непознаване на възможностите на местния състав и, което е още по-страшното, пълна липса на връзка с оперното изкуство. :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2010, 06:32 
Аватар

Дам, убеди ме... Спомените ми от Старозагорската опера са доста далечни - от моята армейска година. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2010, 10:11 
My kinda heaven
Аватар

Ммммм? Ти знаеш ли, че помниш един наистина славен период? Не те знам точно кой набор си, но подозирам, че говорим за около 7-8 години назад, Последният читав директор, когото хората си искат и сега - Марулев. Тогава имахме поне едно чудесно сопрано (уви, замина за Швейцария, ожени се и "сбогом, Гергино"), с тенорите някак удържахме положението (а и Камен Чанев и Костадин Андреев гостуваха много често), двама невероятни баритони (за съжаление, единият почина преди 5 години, а другият... стана тенор по същото време :mrgreen: и в момента се подвизава със съвсем нелош успех на русенска сцена, уволнен от последния директор в един от истеричните му пристъпи). И бас си имахме - самият Марулев.
Сега... абе, какво да ти разправям. :? Помни онази опера. Че тази е за закриване - и съвсем не се шегувам. :roll:

Впрочем, имаш ли спомен коя/и постановка/и си гледал? Интересно ми е, аз тогава, кажи-речи, живеех в залата на театъра. :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2010, 18:14 
Аватар

Ами тогава беше! :) Гледах две постановки, но да ме убиеш, не мога да си спомня кои бяха. Просто ми е останало хубавото чуство и дори известна завист като ги сравнявах с Пловдивската опера...
Сега нещата явно са различни... :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2010, 22:54 
My kinda heaven
Аватар

Хахаха, Радевски е депозирал оставката си при министър Рашидов. Ако той я приеме, ще ме опровергаят, бре! :shock:
Сега остава да разкарат и Стойков - и да се надяваме, че по-зле от това вече наистина не може да стане. :scratch:

Няма да ви занимавам повече с тоя скандал, само ще драсна две думи, когато назначат новия директор (ако Вежди приеме оставката на Радевски, естествено).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2010, 22:28 
SentineL
Аватар

Благодарил (а): 28 пъти.
http://www.youtube.com/watch?v=VcWMpOFe ... re=related :shock:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2010, 22:45 
My kinda heaven
Аватар

На моменти прилича на поизчистен запис (е, и аранжиран, де) на Федора Барбиери (особено в началото), а това е много. :shock: Интересно ми е кой пее - ако Барб мине наоколо, ще го моля за рамо и ухо по въпроса (без да се възмущава твърде от варварските действия, извършени с арията :lol: ). Еленчето е готино.

А като си говорим за аранжименти в разни стилове, чуйте това (Барб, ти недей :mrgreen: ): Carmen - Trance Mix Гениално е - имам го на компа от години, сега видях, че го има и в YouTube. Още не мога да повярвам колко добре са го направили - дори и Мария Калас я понасям в тази версия (вокалите са нейни). Просто страхотно, слушала съм го десетки, ако не и стотици пъти и не ми омръзва.

А това е другият подобен запис, който си пазя от години и който аааама много ме радва: http://www.youtube.com/watch?v=s_nJ-GrZF6M.

Чат-пат имат нелоши попадения.

* За "Набуко" - още се чудя. Наистина не ми се слуша в тоя състав. То и на опера май не ми се ходи нещо. Оф, не знам. :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2010, 22:58 
SentineL
Аватар

Аз пък поздравявам всички с това изпълнение: http://vbox7.com/play:ee0df262

Пълни ми душата всеки път, когато го слушам. :salute:

- Of course not!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2010, 23:07 
My kinda heaven
Аватар

Нещо се опитваш да ни кажеш с тая ария ли? :lol:

Ама хайде, ще върнем поздрава с тези 2 неща:
http://www.youtube.com/watch?v=WPp8B71Uwug - само моля, ако някой реши, че харесва Уорън повече от Бастианини, да го каже сега, или да замълчи завинаги. Всъщност не - нека замълчи завинаги. :mrgreen: Не че Уорън не е добър, де.
И един дует от същата опера: http://www.youtube.com/watch?v=laq09ppogw0. Ми не мога, харесвам го! За Брин Терфел иде реч, сещате се.

Айде лека и се обаждайте в темата. Мислех си за контест, ама не ми се искаше да остане с 2 мнения. Затова - няма. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2010, 23:12 
SentineL
Аватар

Марио Монако е човекът. 8)

Я да те питам аз теб Борис Христов или Николай Гяуров харесваш повече?

- Of course not!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2010, 23:47 
My kinda heaven
Аватар

И Гюзелев, и Гюзелев! (нали знаеш вица, дето питали един човек какво предпочита да пие - уиски или бира, а той казал: "И ракия, и ракия..." :wink: )

Сега сериозно. Безкрайно уважавам онова, което са направили за България. Не мога да отрека обаче, че съм много пристрастна - за мен Борис Христов е човекът. Категорично. :salute: Изключителен Филип II (любима ария, но май така и не направихме контест с нея, а тук е малко изрязана, но по-късните записи, които чух, не ми харесаха толкова - докато тук може да си изживява драмата, ама е достатъчно обрана, за да видим не само човека в краля, но и краля в човека. За мен това е супер важно за образа на Филип и много се дразня, когато го правят на изкуфял дядка, който се тръшка по сцената (по същия начин съсипват и най-сексапилния мъж в оперната драматургия, ама това е друга тема), съвършен Мефистофел (много лесно можете да чуете разликата с Гяуров, има и негови записи на арията в Тюба)... Не знам да има роля, която не му се получава. За руския репертоар е излишно да говорим. :salute:

А ти?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 942 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 63  Следваща