Дата и час: 18 Яну 2026, 12:18

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 80 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Класически и нови филологии
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2010, 14:51 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте! :) Тази година мисля да кандидатствам в СУ с матурата по английски,която държах миналата година.Сега съм първа година в НБУ(политически науки),но просто разбрах,че за съжаление това не е моята специалност,а и таксите ме позатрудниха :)
Иска ми се да запиша някоя от класическите и нови филологии в СУ,но все още не съм се спряла на точно определена.Като че ли засега съм най-насочена към класическа филология,новогръцка или арабистика,но ще видим :) Имам 5.46 на матурата по английски и се притеснявам дали ще стигне.. :?
Също така ще се радвам ако някой сподели впечатленията си от гореизброените филологии,а и от останалите също.Ще сте ми от помощ. :):) :wink:

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Класически и нови филологии
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2010, 18:25 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
не знам дали знаеш какво се учи в спец. класическа ф-я, но аз не чувам хубави неща за нея, като нещата, които съм чувал, са от човек, който наистина иска да се занимава с тая работа 8)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2010, 00:15 
В началото бе словото
Аватар

muligan-cho написа:
не знам дали знаеш какво се учи в спец. класическа ф-я, но аз не чувам хубави неща за нея, като нещата, които съм чувал, са от човек, който наистина иска да се занимава с тая работа 8)

Прегледах курсовете,които се изучават и наистина изглежда доста сложно,но има много интересни неща,а и с инат всичко става! :D :P

Ураган написа:
Ходи на изпити, че тия матури изгарят много бързо... :)

:shock: Какво трябва да значи това? :cherry: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2010, 08:27 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

а после с класическа филология какво ще правиш? (въпрос, който си стои за всяка филология)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2010, 12:12 
В началото бе словото
Аватар

muligan-cho написа:
а после с класическа филология какво ще правиш? (въпрос, който си стои за всяка филология)

Напълно наясно съм,че възможностите за реализация не са много..хич даже :wink: Но не мога да запиша нещо,просто защото бих имала бъдеще с него,а в същото време грам да не ми е интересно и да не искам да го уча.Предпочитам да запиша нещо,което да уча с интерес,а възможност за реализация винаги се намира,когато имаш желание. :wink:
Ураган написа:
Ами, значи, че на изпитите хората изкарват хубави оценки и като дипломата ти се смята с по-нисък коефициент, независимо, че матурата ти е висока, бала ще ти се намали и така може да пропуснеш да влезеш, за сметка на някой който е положил изпит ( а за английска филология с матура - забрави )

Аз съм Английска.

Да,за английска знам,че няма да ми стигне балът определено.За другите не знам..но да отида и на изпит не е лоша идея.Може и така да направя. :wink: :drunken:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2010, 12:13 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 58 пъти.
Арабистиката е много трудна специалност. Ако си готова, ама наистина готова, да посветиш следващите 3-4 години от живота си на МНОГО сериозно учене, без да имаш възможност да работиш и да се забавляваш много - може да опиташ.

Ако смяташ, че ще научиш арабски и всичко около специалността "ей така, помежду другото", по-добре не започвай.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2010, 12:22 
В началото бе словото
Аватар

Не искам да го уча междодругото,искам каквото уча да го науча добре.Вярно,че малко ме притеснава това как ще работя и уча едновременно,но..лесни неща няма. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2010, 12:43 
Легендарен флуудър
Аватар

~Fire написа:
Не искам да го уча междодругото,искам каквото уча да го науча добре.Вярно,че малко ме притеснава това как ще работя и уча едновременно,но..лесни неща няма. :wink:

Със специалност арабистика първите 2(3) години НЕ МОЖЕШ да работиш и да си конкурентно способна. Да, ще изкараш, но след това нито ще владееш добре езика, нито ще имаш теоретична подготовка, както колегите ти, които са се посветили на учене и в резултат, просто ще имаш диплома (дали ще си вземеш държавния изпит е друг въпрос), но без реално покритие и нулеви знания.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2010, 12:49 
В началото бе словото
Аватар

Ураган написа:
Не си длъжна между другото, бре! Моят братовчед учи хидростроителство, израстнали сме заедно в едно много далечно от София село и единствените интереси тогава му бяха дърводелство и меломания и хоп, от напълно никъде - тази специалност.

Учи здраво, прекъсва - работи, учи...пари няма просто.

Мисля, си, че теб първите две години ще те издържат, а до тогава ще можеш да отсяваш нужните лекции от тези които не са и ще имаш време за абсолютно всичко,
това за което наистина трябва да се притесняваш е за това което ще правиш в продължение на 40 години.

Идеалното положение е да си намериш нещо с развитие, което ти харесва.
Защото когато си пред избор, моя съвет е да не избираш 1-2 години удоволствие и след това цял живот мизерия.

Ох,понаплаши ме с тази дума "мизерия". :lol: :lol: Още миналата година разглеждах всеки един университет и всяка една специалност в него.Усетих се,че нищо не ми ривлича интереса,освен специалностите от сорта на египтология,арабистика(ако имаше египтология в СУ щеше да ми е на първо място) :D Много се чудих дали да не запиша египтология в НБУ,ама си викам "айде сега,какво бъдеще ще имам,я да запиша нещо,в което има хляб" и така отидох на политически науки.Още след първите 1-2 месеца знаех,че не съм за там,но в НБУ нямам право да се местя в друга специалност преди една завършена година.И така си изкарах досега :D Винаги са ме привличали специалности,в които се изучават култури,езици,религии..И много ми се иска да запиша нещо,което да ме вълнува.Пък се надявам да не "мизерствам" през следващите 40 години :P :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2010, 13:17 
В началото бе словото
Аватар

Мерси за съветите наистина,имам още някой друг месец да си помисля какво ще правя и накрая ще видим какво ще стане. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2010, 13:25 
Легендарен флуудър
Аватар

За египтология според мен някак си няма (на практика са 2ма) специалисти (единия в момента е министър на образованието), та в тази сфера има много празно място и всеки можещ би си намерил работа...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2010, 13:34 
В началото бе словото
Аватар

Прави сте да,в чужбина тези специалности имат много по-голям шанс за реализациа,отколкото тук.Факт :wink: :faroah:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2010, 18:35 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

ама да не мислиш, че като завършиш класическа ф-я тука, ше си бог? или не, ше си човек, който изкарва пари достатъчно, за да живее, а не да оцелява...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2010, 22:37 
В началото бе словото
Аватар

Имам още един въпрос,ще се радвам ако някой наясно с това отговори :geek:

Прегледах балообразуването на филологиите и значи,взима се оценка от матура по някой от изброените езици с коафициент 2 и пише + оценката по език от дипломата.Въпросът ми е,задължително ли се взима оценката от дипломата по език или може вместо нея да се вземе тази от матурата(тъй като втората ми матура е по английски и е по-висока от оценката ми по англ. в дипломата)?
Охх,надявам се някой да ме разбере,че както обяснявам.. :flower: :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2010, 22:45 
Танцуващия с клавиатури

Благодарил (а): 5 пъти.
muligan-cho написа:
ама да не мислиш, че като завършиш класическа ф-я тука, ше си бог? или не, ше си човек, който изкарва пари достатъчно, за да живее, а не да оцелява...

Това пък що за коментар е? Или и ти си първооткривател на топлата вода?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 80 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Нови филологии

в ФКНФ

Kira

10

2198

07 Мар 2008, 08:59

black_lady Преглежда последните мнения