вечен студент написа:
Тихо! Тихо! В НБУ, докторантите плащат по 1500 лв. на семестър или общо 9000 лв. за цялата докторантура (заедно с таксите за явяването на защита сметката сигурно надхвърля 10000 лв.). А в държавните ВУЗ-ове и БАН на докторантите им плащат и то не малко пари (горе-долу, колкото и на асистентите). И преди да ми излезе някой "умник" с идиотщината, че и в НБУ има докторанти на стипендия, веднага ще поясня, че стипендиантите (докторанти) на НБУ са около 10 човека, а на СУ докторантите са 702.
То, затова Игнатов избута тоя нов закон, защото досега степените и званията, давани от НБУ не се признаваха НИКЪДЕ! Сега вече ще им ги признават и (както казах и на друго място във форума) всички чалга певици и мутри, ще станат "доктори" на НБУ, като си платят по 10000 лв.
Знаеш ли, че ако реша да следвам докторантура в НБУ, ще уча при преподаватели, които работят в БАН? Знаеш ли че ще работя за БАН и ще ми плащат пари? А знаеш ли колко възможности за стипендии има в НБУ? Това за стипендиите къде си го прочел - това е ограничена информация, защото университетът може да дава 10 стипендии, но възможностите да следваш със стипендия са много по-големи. А това, че десетте хиляди били достатъчни - ами в момента ми преподава прясна докторка и съм очарован от познанията й, от дълбоката й заинтересованост, идейност, новаторство и активност в областта си. Ако някой си купува докторската степен в НБУ, то ще е някак далеч от моята специалност. Дори чух една моя преподавателка да казва по телефона "Няма да съдействам този човек да стане доктор, той е мързелив и нищо не е свършил така, както се очаква на това ниво. Работата му е слаба дори за магистърско ниво. Няма как да го одобря." Чудя се, възможно ли е нещата в НБУ да са ужасно зле, а точно моята специалност да е толкова добре? Надали. По-скоро мисля, че ти, вечен студент, говориш без да познаваш нито един доктор от НБУ. Така ли е? Вечни, познаваш ли преподавател с докторска степен от НБУ? А и с кого си говорил за възможностите да получаваш стипендии в НБУ? А и мислиш ли, че не се работи по въпроса нещата да станат по-добре?