Здравей, Stiliqnita.

Аз уча Екология и опазване на околната среда. Много се радвам на такива ентусиасти като теб, които се насочват към специалността с желание.
Такам, по ред на въпросите:
За реализацията - специалността е дооооста обширна и включва много различни области, които могат да прераснат в бъдеща професия - от чисто научна работа в областта на ботаниката, зоологията, микробиологията и т.н., оценка и контрол на качеството на околната среда, ОВОС, методи за пречистване на въздух, вода, почва... въобще изборът е огромен. Проблемът с намирането на работа го има естествено, но коя ли специалност ти дава 100%-ова гаранция, че ще си намериш работа? Пък аз съм на принципа, че няма перспективни и безперспективни специалности, има перспективни и безперспективни хора. С други думи - който търси - намира.

За избора на университет какво да ти кажа...очевидно нямам кой знае какви наблюдения върху другите, така че ще си кажа за Софийския. Базата е зле, факт. Преподаватели има и невероятно добри

и...не чак толкова добри.

Но мисля, че на човек, който наистина знае за какво е там, факултетът може да даде много. Пък и имай предвид, че голяма част от хората, които работят в сферата на екологията и ООС в България са минали именно по този (често нелек

) път - БФ. Някои от тях са още в него като преподаватели, асистенти... Така че във всеки случай БФ е мястото за натрупване на полезни контакти.

Пък и колегите обикновено са готини.
За да обобщя с две думи тоя чаршаф, дето изписах - въпреки всичко в БФ е готино.

Надявам се, че съм ти помогнала поне мъничко, ако имаш други въпроси, питай. Успех!