MidwinterSun написа:
Аз имам приятелка в МУ и тяхната такса е 900лв годишна. Което по правило си е една трета от издръжката, с други думи държавата плаща 1800, като се съберат стават 2700. Би било абсурдно таксата да бъде вдигната трикратно. На мен ми изниква в главата единствено думата "безумие". Най-малкото, за да го направят, трябва да вдигнат и издръжката на студента по медицина (а тя е висока, защото наистина - тия трупове струват много пари). А предвид, че режат парите за образоваие поголовно, не виждам как ще увеличат трикратно парите, давани за студентите в медицинските специалности.
Не е точно така...
Издръжката за Медицина е към 7000-8000, като държавата я плаща цялата, както е и при всички други специалности. А таксите, които плащат студентите са нещо отделно, като размерът им по закон не може да е повече от 1/3 от тази сума. Т.е. СУ на практика не нарушават закона, предполагам че тези 2713 лева са точно 1/3 от парите, които им плаща Държавата.
НО:
Това наистина е безумие, което си е чиста злуопотреба със закона... Както написах, Държавата си им плаща цялата издръжка (е, да - сега ги поорязаха, но това е временно, а и е по-друга тема), като сумите се изчисляват в зависимост от разходите по обучението - логично те варират значително, според специалността, но пак повтарям - тази разлика се плаща изцяло от Държавата, а таксите, които се заплащат от студентите не влизат в нея! Те са по-скоро за "административни нужди". По тази логика, не трябва да се различават значително за отделните специалности, както е и в действителност в повечето държави от Западна Европа, където има такси (в много няма).
Та това "не повече от 1/3 от сумата за издръжка", което е написано в закона служи, за да има някаква регулировка на таксите, така че да останат в някакви разумни граници. И действително при повечето специалности е така, а там където издръжката е по-висока (както е за медицинските специалности, например) - досега всички се съобразяваха с това и слагаха по-високи такси, отколкото при другите, но все пак значително под 1/3 от тази сума.
Ако СУ сега чрез "законоблудство" реши да одере толкова злобно 45-те човека, които приемат "Медицина" - ще е сигурно най-долното нещо, което са правили в цялата си 121-годишна история