Дата и час: 16 Яну 2026, 23:03

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Изучаване на предмети от други факултети
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 21:09 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Вероятно този въпрос ще прозвучи ужасно глупаво на повечето хора в ЮФ, които и без това са достатъчно натоварени. Но въпреки това за мен той е от първостепенна важност.

Има ли някой от вас, който да е записал предмет в рамките на специалност извън ЮФ (независимо дали като избираема или факултативна дисциплина)? Питам, защото ми е ужасно трудно да намеря информация специално за ЮФ. В другите факултети ситуацията доста варира: ИФ са най-консервативни и забраняват записване на курсове извън факултета, а в някой специалности на ФКНФ дори позволяват записване на курсове в други университети.
По принцип в правилника пише, че подобно нещо е възможно, но не намирам нищо в документ на ЮФ... От думите на секретарите в деканата излиза, че е възможно, но не съм го виждал черно на бяло... Та ако някой е правил подобно нещо, моля, посъветвайте ме как става (по-скоро дали става въобще).

Вероятно от горното стана ясно, че съм първокурсник... :albino:

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Изучаване на предмети от други факултети
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 21:07 
От дъжд на вятър

Не мисля, че ако влезеш в курс от друг факултет някой от ЮФ ще разбере или пък ще те следи. Не мисля и че ще има толкова глупав професор, който ще те изгони, ако не си тази специалност. Ако курсът се посещава от голям брой студенти, да не мислиш и че някой ще гледа...

Аз съм студент в Стопански факултет и съм посещавал лекции във ФМИ, във ФФ и досега или професорите са били очаровани, че имат допълнителна аудитория, или пък въобще не са разбирали.

Ако искаш формално да си записан, предполагам ще трябва да уговориш това първо с учебен отдел на съответния факултет и, ако не се лъжа, да заплатиш 20 лв, за да те включат в протокола (и това САМО ако искаш да се явиш на изпит). За да ти е безплатно, трябва да си побъбриш с декана на твоя факултет и той да даде разрешение избраните от теб курсове да се сметнат като избираеми (защото все още са факултативни).

По правилник всеки студент може да ходи на всякакви курсове в СУ. Е, предполагам, няма да те допуснат на упражнения по химия да взривиш факултета и да нанесеш щети върху инфраструктурата и допълнително да съкратиш маршрута на трамвай 18.

Така че, успех!! Ако си любознателен/а, ела и на лекции в СтФ. Но определено не препоръчвам Статистика!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 11:17 
В началото бе словото

Не са халосвай.. сега може да ти се вижда още лесно ама... не е. Чети си ОТП-то и Римското право, като си толкова любознателен.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 11:22 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Само дето човекът пита не просто за ходене на чужди лекции, а за записване на други предмети...
Така, знам, че е възможно. Познавам един човек от горен курс който така ходеше на някакъв латински, пък сега дали продължава... ама сигурно, то луд умора няма. Обаче не съм наясно със ситуацията - не че не ми е минавало през ума, но както каза kyrtika, ЮФ достатъчно си те натоварва, че да искаш да се товариш допълнително (въпросният колега от горен курс е изключение. Както казах, луд умора няма. Ама ако пък и ти си малко луд... :lol: ).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 11:43 
Неодекадент
Аватар

Благодарил (а): 69 пъти.
bozata написа:
Вероятно този въпрос ще прозвучи ужасно глупаво на повечето хора в ЮФ, които и без това са достатъчно натоварени. Но въпреки това за мен той е от първостепенна важност.

Има ли някой от вас, който да е записал предмет в рамките на специалност извън ЮФ (независимо дали като избираема или факултативна дисциплина)? Питам, защото ми е ужасно трудно да намеря информация специално за ЮФ. В другите факултети ситуацията доста варира: ИФ са най-консервативни и забраняват записване на курсове извън факултета, а в някой специалности на ФКНФ дори позволяват записване на курсове в други университети.
По принцип в правилника пише, че подобно нещо е възможно, но не намирам нищо в документ на ЮФ... От думите на секретарите в деканата излиза, че е възможно, но не съм го виждал черно на бяло... Та ако някой е правил подобно нещо, моля, посъветвайте ме как става (по-скоро дали става въобще).

Вероятно от горното стана ясно, че съм първокурсник... :albino:

http://www.vbox7.com/play:81052211&start=124 Момче, трябва да си доста луд да си докараш допълнителен уни-труд...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 14:55 
В началото бе словото

Лудост не ми липсва, а трудът не ме плаши... Именно защото зная, че в ЮФ е трудно, искам да запиша тези неща сега - защото от конспекта първи курс ми изглежда доста по-лек от следващите...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 14:57 
Alter Schwede
Аватар

Благодарил (а): 115 пъти.
bozata написа:
защото от конспекта първи курс ми изглежда доста по-лек от следващите...

И безсъмнение си много прав :wink: . Учи, записвай, каквото ти е на сърцето, така ни говореше 1 курс един преподавател. Не се знае какво и кога ще ти потрябва. Можеш да ходиш на СИД-ове от други факултети, доколкото знам. Сега почват лека полека да ги изкарват предложенията, така че имаш време.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 09:54 
В началото бе словото

Развитие по темата...
Според асистента ми по италиански има заповед, която би трябвало да позволява явяване на изпит без индивидуален протокол в такива случаи - просто груповият протокол се внася и в отдел „Студенти“ на „домашния“ факултет...
Излезе обаче, че нещата стоят така само на теория, тъй като отзел „Студенти“ не са получили протокола ми... Затова сега започва неравна борба. Очаквайте подробности.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 18:53 
disorder and disarray
Аватар

Благодарил (а): 21 пъти.
Пиши какво е станало, защото и мен ме интересува!

(Отдавна съм метнала око на курса по Реторика...)

http://judysays.wordpress.com

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 11:12 
Драскач
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Общата реторика, при нас поне, се учи първи семестър, първи курс факултативно, даже вчера бях на изпит, от цялото право бяхме 5 човека. Има и Съдебна реторика, но трети курс.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2010, 21:20 
В началото бе словото

Ами - оказа се, че наистина е така.
Т.е. процедурата е:

1. Подбирате си курс от кой да е факултет, към който имате интерес;
2. Говорите с водещия го преподавател и започвате да посещавате занятията;
3. Полагате изпит, като внимавате да съобщите на преподавателя факултет и факултетен номер за протокола;
4.Преподавателят внася протокола в отдел „Студенти“ на ЮФ;
5. Проверявате дали оценката ви е внесена.

Това е. Нищо не струва, никъде не се ходи по отдели и администрации и т.н.
Това обаче е от тази година...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Май 2010, 01:13 
В началото бе словото
Аватар

Има хора, които учат в чужбина в два университета едновременно и в СУ са редовно право, и се справят отлично навсякъде. Що се касае "натоварените хора" от ЮФ - това е мит, илюзия. Ако са натоварени то е защото нямат време от киснене по всевъзможни заведения, дискотеки и тн. Според мене - няма никакъв проблем да се запишеш колкото си искаш специалности в СУ или извън него. За съжаление нивото и изискванията са толкова ниски, че с малко по-добра обща култура ще си отличник навсякъде и еновременно. Особено ако се запишеш на някои дебилно специалности тип МИ или Европеистика (май-така се казваше). Веднъж от любопиство попитах една колежка от европеистика какво точно учи и защо. Отговори ми, че учат по-малко право, история, икономика и още нещо си. А на въпроса за какво това ще и послужи ми отговори "сега с Евро съюза това ще е много перспективно".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ]