Шепот написа:
panchev_ivan написа:
Колкото по-рано разберете, че СУ и висшето образование в БГ е трагикомедия, толкова по-добре за всички.
Не съм съгласна. Аз съм доволна от своето образование. Не е идеално и всеки семестър се появява по някой изкукал преподавател, от който нищо не научаваме - признавам го. Но редом с него има и един куп добри преподаватели, професионалисти в сферата си, които ни преподават интересни и полезни дисциплини. И аз като всеки български студент си имам своите оплаквания и недоволства от обучението си, но като цяло съм доволна и мисля, че ще изляза от СУ с много повече неща в главата, отколкото влязох.
Чудесно знам, че има много специалности, където нещата не стоят така, но ми писна да слушам и чета нон-стоп колко е ужасно и трагикомично ЦЯЛОТО ни висше образование.
dexteriti написа:
Образованието на кредит е едно чудесно решение.
Подкрепяте образованието на кредит? Аз пък не го подкрепям. Достойно за уважение е човек да влага четири/пет/колкото изисква специалността му години от живота си, за да учи. Да влага интелектуален и времеви ресурс в това да усвои знания и умения и да повиши нивото си, за да бъде после по-високообразован и полезен кадър и по-развит човек. Самият този акт е едно голямо вложение (стига, разбира се, да си отговорен човек, а не да ходиш вднъж на семестър на лекции и да мрънакш после колегите си за записки). Недопустимо е към това да се изисква задлъжняване към банки. Не стига, че човек през тези години не работи като хората и не изакарва нормални пари, с които да се издържа, в името на нещо стойностно, ами и да задлъжнява допълнително и после с години да не може да си върне дълговете. Не виждам нищо "правилно" и никакви "плюсове" в това.
Само ще ви кажа, че обичайният довод, че така човек ще взима по-насериозно образованието си, не фели. Ако си куха лейка, не ти се учи и го правиш, защото мама и тате са те натиснали, а не защото виждаш смисъла в това, задлъжняването няма да ти помогне особено да се усетиш.
Подозирам, че възторжен труженик на Студентски съвет е родил тези слова. О, как ви отиват!
Да, познавам го Студентския съвет отвътре. Имал съм си вземане-даване. Веднъж организираха, анкета за качеството на образованието сред студентите. На нашия факултет разпределиха 500 анкетни карти. Ентусиазиран, като доброволец взех 50 и ги пръснах за нула време и се попълниха. Взех още сто и тях раздадох. После още 200. Вече горд, че съм събрал мнения от 350 студенти срещам една труженична на студентския съвет по стълбите. Като разбра какъв зор съм си дал тя възкликна:"Ама ти луд ли си, аз сама си ги попълвам у нас. Вече съм попълнила 50 и ми остават 100" ...
Същата възторжена колежка мазно сурвакаше преподавателите с букети за щяло и нещяло.
Та от тази анкета в целия университет (която впрочем би трябвало да е струвала няколко хиляди лева) нищо не излезе. Е, беше повод на някой от тружениците на студенския съвет да се помазнят отново на ръководството на СУ, но те и без анкетата го правят.
Студенти, колеги, няма нужда някой да ви казва, че в студентските съвети витае духът на овчедушното съгласие с всичко, което пожелаят преподаватели и ръководство на университета. На студентите им е безкрайно ясно това. На комсомолците от студентските съвети също им е безкрайно ясно, особено след като на събитията и вечеринките им се събират една шепа хора, а в изборите на ръководство участват максимум 5% от студентите.
Студенските съвети не защитават вашите интереси, а свои и тези на ръководствата на университетите.