|
Ами то и това с криенето е малко съмнително. Нямаше да ми хрумне но, след като го прочетох, наистина има логика - ами пробвай да сложиш, както те казват, сървъра на покрив и да видим колко време ще изкара при първата по-сериозна буря. Защо не са се регистрирали не знам, но и не знам защо и като какви да го правят. Де факто, според цитата от закона, те не са откраднали нищо и с нищо не са злоупотребили. След като автори, които сами си разполагат с правата и преводачи, които носят отговорност за превода си сами са им изпращали материали, а тези, които "организираната група" са качвали не са били там с търговска цел, а са били безплатни и общодостъпни, съгласно закона, за какво точно нарушение говорим? Ако някой ми посочи нарушение, което да има нужда от оправдаване или признаване - да, но аз поне такова не виждам. Освен това, вгледай се в конкретиката на събитието - не може по сигнал да ти затворят сайта, без обвинение, без доказана вина. Може например да го блокират и да те задържат. Не и да ти унищожат информацията. А ако се окаже, че си невинен - какво? "Опа, грешка" ли ще ти кажат? Не, че въобще ще се стигне до там. Защото, когато те казват, че са нанесени материални щети, никой не казва на кого конкретно са нанесени те, а понятието "милиони левове", освен че е прекалено общо, е и прекалено нереалистично. Да не мислиш, че приходите на издателствата се равняват на милиони? Повечето издателства са повече от скромни, поне толкова скромни, колкото броят на четящите в България. Само погледни разпространението и преиздаването и сам ще се убедиш. Всичко това води към натрапващата се мисъл, че иде реч за обслужване на лобистки интереси. Може и да бъркам, но ако е така, то нека някой ми посочи вината на chitanka-та.
_________________ Knights of the Cross
|