Insane написа:
Ехоо:) Айде и от мен малко словоизлияния относно изпита..Аз не издържах да не бъда вярна на себе си с малко философски размисли и страсти..Почнах така:Часът на срещата наближава. Ние сме на единия край на площада,а те на другия.Те постоянно гледат в часовниците си,ние също.Теханите часовници са нормални, нашите обаче не са.Нашите са от онези габровските,показващи точен час,но движейки са наопки.Работата е там,че огледалния образ на нашите часовници ,показва техните и обратно.Всъщност цялата тази работа с часовниците и образите им е въплъщение на приликите и разликите между нас и тях.Писах, че дистанцията между нас и тях не е малко,но не е и от значение ,тъй като скоро ще изчезне. Въпросът е дали приликите и разликите между нас и тях ще изчезнат при срещата. Или поне има ли шанс разликите да се трансформират в прилики.Казах ,че преди да се даде отговор на този въпрос трябва да се даде отговор на въпроса :"кои сме ние и кои са те?"..Обясних, че единственото сигурно нещо е, че те са тълпа и ние също,а тълпата-това са хора обединени от общ език, държава ,социален статут.Хора,които гледат към обща цел.Но тълпите са само знак за идентификация,който приема различен образ.Затова ако ние сме България ,те са Европа. Ако ние сме кандидат-студенти ,те са журналисти .Ако ние сме социално онеправдани, те са изпълнителна и законодателна власт и нз кво още.После в темата говорих първо за динамично развиващите се актуални и тенденциозни европейски страни..и за да избегна някоя крайност цитирах Алеко("Бай Ганьо") за европейците дето все не сме дотам..Казах, че не че България не е част от модерната цивилизация, просто аз като ортогонална проекция на част от българското общество(ахахах) съм пристрастна и винаги смятам ,че може и повече(по отношение на развитието й)..Казах ,че може да се направи малко повече, ако ние приемаме образа на тълпа от социално онеправдани. Тоест "ние" са почернените майки,консуматори на гмо,част от с-мите на здравеопазването и образованието,които са лишени от субсидии, съответно "те" са виновниците. Интересното е ,че понякога" те"(виновниците) са част от "ние", защото в човешката природа е заложено да се заплитат закона на джунглата(по-силният оцелява)и силно личностният, егоистичен закон, заложен в изначалната човешка същност(този, който разполага с власт, разполага с неограничени възможности)Оттам писах за това, как благодарение на такива хора, служещи единствено на личната си изгода ,"ние" може да се превърне в малцинство от един човек-аз,а "те" са или мнозинство или отново малцинство от един човек-той..Дадох пример как би се отразило на обществото това, когато такъв човек попадне на работа в определена държавна институция и направи така, че институцията да работи за него..После разгледах заглавието на графическо равнище като казах ,че в информатиката и математиката буква "и" е равносилна на умножение,което пък е идентично на сплотение . Казах как срещата между нас и тях може да бъде полезна ,защитих малко с примери от твочеството на Ботев и Смирненски(мимоходом, няма как, повлияна съм от литературата).Демек как "ние "можем да скършим кодификациите на световната неправда ,да дискредитираме идеологемите й ,като рязко сменим установения ред с нов..и така.. и още писах ,ама т'ва е в общи линии..Грешка е че не засегнах дискриманициите и расизма ,но наистина съвсем изключих..
Не, че нещо,но ми намирисва на 6!за мен есето ти няма грешка...да ти завиди човек