phoebe написа:
Недей обобщава толкова много
Разгледай нещата по катедри и определи тогава... Аз веднага ще си защитя мойта - Арабистика и Семитология. Всички доценти и професори имат сериозни публикации, като всяка година се развиват нови неща. Ето ти един пример :
http://csr-sofia.org/ , ръководен от двама от нашите преподаватели, като сега е мултидисциплинарен проект с активна дейност

Абе специално с арабистиката имах по-пряк досег, защото учех арабски в 18-то и ходех на частни уроци някои преподаватели. Не ме разбирай погрешно - хората говорят отлично арабски. Всички от тях работят и като преводачи. Хора като Арам Согомонович например владеят езика до съвършенство.
Обаче това не е наука.
Ще ме извиняваш малко, обаче специално в центъра за изследване на религии тази година на конференцията имаше малко наука. Беше добра извадка изобщо за целия факултет. Един от вашите асистенти дори гордо заяви, че в "исляма няма тълкувание на текстовете"

Дори след като му обясниха, че е невъзможно да има текст без тълкувание, той не го възприе. В смисъл просто не разбра обяснението.

Имаше разни други, които четоха разни доклади, само че те имаха и формата и вида на преразкази. Запознаваха публиката с проблема и не допринасяха с никакви новости. Програмата ми е някъде под ръка и сигурно мога да ти извадя поне 10 заглавия, които дори не предполагат научна работа, а просто преразказ на събитието и обясняване на общоизвестни факти

Естествено те и не бяха свързани с науката по никакъв начин.
Проф. Пеев, който се води(самообявил се е по-точно) за експерт в тероризма, може и да знае наизуст целия куран и еди кой си поет кога е живял и кога си е миел зъбите, обаче е доста далече от тероризма. Примери конкретни също мога да дам.
Обаче не може да се отрече, че на конференцията имаше и добри доклади. Повечето не бяха от нашия факултет, а от други, но все пак ги имаше