Сега щях да тръгна да обяснявам колко по-хубаво е да прочетеш една глава от книгата преди да си я купиш, ама ме мързи. Затова ще споделя една друга ситуация. Не теоретична, а съвсем истинска. Преди време с в.Стандарт излезе поредица от 10 комикса за българските царе (а после и за хайдути). След като си взех първия брой, го сканирах и го качих в два тракера (и в двата направиха изключение от правилото да не се качват български поредици).
Част от доводите ми за това:Поредицата имаше много слаба реклама. Съвсем случайно я видях спомената във вестника предния ден, когато реших да си го взема, че да чета във влака. Във вибокс имаше клипче, но не съм го виждал по телевизията.
Имаше много слабо разпространение. Сутринта в деня, в който излезе, обикалях буквално над час из центъра на София в търсене на брой с комикс. Едва намерих.
Беше вестник, следователно днес го има, утре го няма. Кой купил - купил. А аз го качих вечерта.
Отговорът на издателите (ИЕКК):Пожелаха да не се сканира цялата поредица.
Бяха поласкани и благодариха за интереса и рекламата.
Казаха, че след като излязат всички броеве, няма проблем да бъдат качени.
Отговори на други хора:На места в провинцията нямало подобни комикси.
Някои не бяха разбрали, че има такова нещо.
Имаше интерес към закупуване на въпросния брой на хартия.
Любителите на комикси биха си го купили.
Взетото решение:Със съгласието на издателството първият брой остава за реклама и ако разпространението на следващите е на ниво, те няма да бъдат качвани.
Резултатът:Следващата седмица новият брой беше много по-достъпен.
Междувременно каченият от мен брой беше свален общо 237 пъти. Колко се е разпространил след това - не знам. След като е качен по време, когато вече не е имало начин да се закупи, не са ощетени ничии печалби. Значи част от тези 237 души са хора, които са разбрали за поредицата от този торент и са си купили следващите 9 броя на хартия. Други са разбрали за издателството изобщо и са си потърсили самостоятелните им поредици. Ето за тези хора ми е приказката за обратното на вредите. Сиреч заради мен имат допълнителни продажби от по-нататъшните броеве, които не са влизали в прогнозата им.
Kristo написа:
...
Разбрах те и това с отмятането на варианти е съвсем приемливо. Ако всички други възможни причини (като отказал се е да я купува, не е разбрал, че е излязла, свършили са му парите, прочел я е от свой приятел на хартия...) са били отхвърлени след качествена проверка, мога да приема, че остава само причината, че някой я е прочел от сайта и вече не я е искал. Тогава съм виновен. Макар че аз самият не мога да възприема идеята да ме съдят на базата на несбъднала се прогноза и пазарни проучвания :Р
Но имам и други въпроси: За новите книги - добре. Ами за преиздаване на стари? Вече ги има и в библиотеки и в интернет, а и по домовете на хората. При самата прогноза това не трябва ли да влиза в сметките? Може ли да се говори за вреди, нанесени преди замисъла за преиздаване?