Deschain написа:
Затова трябва да се промени системата и примерно да не завършват всяка година 100 човека молекулярна биология, ама да излизат по 20-30 специалисти най-много, според нуждите на държавата.
Не може българската държава да плаща обучението на хора, които после работят за други държави!
Трябва да се ограничи заминаването на младите към чужбина, на всяка цена.
"...ограничи [...] на всяка цена" е лоша идея. Не става с ограничения и с учене наспоред "нуждите на държавата". В това няма свобода. Самата идея за четирите години не ми се вижда особено добра и премислена. Поредната популистко-глупава измишльотина, от която лъха на кръчмарски патриотизъм и пенсионерско (a.k.a. комунистическо) отношение към нещата в стил "Ако те не щат да седят, нии ш'ги накарами, ба!" Мне, ужасно, не съм съгласен въобще. Със своята реторика Бойко много ме нерви.
NiamaZnachenie написа:
Това честно ли е спрямо нея?
Не опира до честно и нечестно. Ние живеем в малка, слаба държава с малък, доста ограничен трудов пазар и не виждам нищо лошо хора, които не искат да се занимават със строителство (Това е доста популярна професия, която също изнасяме обилно -- що не го спрем, за да не строят къщи на чужденците българи? Къде е справедливостта в това ние да строим къщи на французите? Сами да си ги строят, що да им вършим тяхната работа, нямат ли си строители?) да ходят в чужбина, където да могат да се занимават с това, с което искат, да живеят живота, който те искат. И ако това значи, че, тъй като България не може да им го предостави, защото не са се съобразили с нейните нужди, когато са избирали какво да учат, те трябва да я напуснат -- така да бъде. Иначе не се ли връщаме назад?
Моите искания:
1. Това е тайна, лично е.
2. Работа.
3. Пари.
4. Образователна и здравна реформа.
5. Параванов да направи "Българската Коледа - Проект "Voyage dans la Lune", която ще събере пари от SMS-и, с които пари ще бъде закупен космически кораб за Ахмед Доган, с който той ще бъде изстрелян към луната, но прецакан, защото ще остане заебан там.
6. Влизане в учебниците на изразът: "Седя си аз, да му еба майката, и си викам "Майка му да еба", ама преди да се наеба, гледам то се преебало, и аз го заебах, да го еба."
7. Цяла България да стане София-окръг и пред името на всяко населено място да се доабви по едно "Кв."...
8. MacBook Pro.