Цитат:
Но за да има толкова много негативни реакции от толкова много хора, за Бога, това трябва да означава нещо.
Може да означава просто, че хората са глупави или лесно манипулируеми. Много хора са против ограничаването на ролята на държавата в икономиката - което изобщо не означава, че това е нещо лошо.
Цитат:
Не мисля, че някой ще има против, когато в действителност бъде създаден организъм, който не влияе негативно на околната среда, не застрашава ничие здраве, нито биоразнообразието на планетата или каквото още се сетите.
Ами, не, със сигурност ще има и няма да са никак малко. Масата хора по правило гледат негативно на нещата, които им изглеждат или звучат твърде странно.
Аз продължавам да твърдя, че до момента никой по никакъв начин не е доказал какъвто и да е негативен ефект от настоящите ГМО (това не означава, че такъв няма). Ако те причиняваха това, което твърдиш, и допусканията ти не се основаваха на принципа "ама те така ми казаха", а на факти, просто щеше да има достатъчно доказателства за това, те щяха да са широкоизвестни, щеше да има научни статии по въпроса, създадени по утвърдилата се методология, и този дебат нямаше да се води. Очевидно обаче случаят не е такъв.
Всички изследвания, които съм преглеждал и които твърдят, че настоящите ГМО са вредни, са правени от псевдоучени или от хора без особен авторите, да не говорим, че са били със спорна методология, обикновено неуспяваща да обоснове каузалната връзка между разглежданите явления. По тази логика аз лично се сещам за достатъчно много очевидно невярни тези, които могат да бъдат "доказани" - например, че притежаването на запалка увеличава риска от рак на белия дроб.
Проблемът, който според мен е далеч по-важен в случая, са търговските практики на Монсанто&the likes. Но те реално са си за друга тема.