Цитат:
Не виждаш проблеми в нея, защото не си религиозен, или не достатъчно. Ами ако да кажем живееш в Турция и те задължават (дори да си християнин) да си регистрираш детето в мюфтийството, ще вдигнеш вой до небесата нали?
Не, няма да го направя, защото изобщо не ме интересува къде се регистрирам, при положение, че услугата се извършва коректно и не е съпътствана от религиозна пропаганда. В последния случай, просто ще пратя служителят на мюфтийството в болница за много дълго време.
Цитат:
Логическата неконсистентност може да ми я спестиш, понеже структурирам мненията-отговори ми точно по начина, по който ме опонират
Ами, не, не го правиш или поне не спрямо мен - аз логически грешки в собствените си мнения не виждам, което, в почти всички случай означава, че такива няма. Ако на теб нещо ти е направило впечатление, можеш да споделиш.
Цитат:
Удобно си изпуснал последната част от параграфа ми, а имено социалистическата диктатура (каквато може да видим в арабския свят) и религиозния фанатизъм
Точно в Сирия в последните години има сериозен приток на хора с доскоро светски убеждения към религиозността. Дотолкова сериозен, че правителството се почувства длъжно да забрани никаба в училищта - при положение, че откакто Баас са на власт това никога не е бил сериозен проблем. Факт е, че въпросната социалистическа диктатура се бори с религиозния фанатизъм. Факт е и, че вероятно единственият начин да успее е да го замени със секуларистки такъв, по всяка вероятност подобен на чавизма във Венецуела. Ето как самото наличие на религиозен фундаментализъм успешно превръща борбата срещу себе си в светски такъв.
Цитат:
За Иран не мога да говоря, понеже те не са араби, а тук май обсъждаме тях
Темата очаквано за мен се прехвърли от Турция върху исляма като цяло.
Имам един конкретен въпрос към теб: след като смяташ, че тази религия не насажда фундаментализъм, как ще обясниш факта, че и след 11 септември, и след атентатите в лондонското метро по улиците на доста арабски градове (и особено в Палестина) имаше празнуващи хора?
И по-интересно: защо разни хора се опитват да убият датския карикатурист, нарисувал Мохамед?
По последния въпрос само ще те помоля да не ми се аргументираш с накърнени религиозни чувства, защото карикатури на Иисус и далеч по-брутални гаври с християнската религия са част от западната култура от десетилетия.
Цитат:
Даже просто прочети малко за Фадлаллах, който почина наскоро и неговите виждания, за този смятан за духовен баща на Хизбуллах
А, това много ме зарадва. Докато го правиш, може да потърсиш и по-ранните му писания (от 80-те години) и да видиш там какви ги е плещил, много е забавно, една идеална илюстрация на човешката глупост