Дата и час: 17 Яну 2026, 14:01

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: За и Против правилата за прием на студенти в СУ
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010, 22:44 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 4 пъти.
Ето това е точката от правилника за класиране, която е на сайта:
"Чл. 38. В срок до 10 август 2010 г. се обявяват незаети след класиранията места за прием, като се дава възможност за пренареждане на желанията от некласиране дотогава кандидат-студенти и за подаване на документи от нови кандидати."

Първо - неправилен български "некласиране кандидат-студенти", може би имат предвид "некласираните"?
Второ - не се уточнява, че става въпрос за хора, които не са класирани по никакво желание (някой може да каже, че не е и нужно, но при положение, че такова нещо става за пръв път - мисля, че трябваше да се подчертае). Всъщност по въпроса и в момента има разногласия (!!) - дали в крайна сметка могат, или не могат да участват в по-нататъшно класиране/попълване на незаети места.
Факт е, че почти никой не разбра за това условие до 2-ри август, когато излезе това - http://uni-sofia.bg/index.php/bul/novin ... _zapisvane.
Цитат:
От 02.08. до 04.08.2010 г. включително всички студенти, които са приети ще могат да се запишат в съответната специалност.

В този срок всички студенти трябва да се запишат в специалността, в която са приети, защото това е окончателният етап на класиране тази година. След тези срокове никой няма да има възможност да се запише и отпада от класацията. Тези, които не са приети и на второ окончателно класиране в нито една специалност ще трябва да изчакат да бъдат обявени свободните бройки за всяка незапълнена специалност, а това ще стане до 10.08.2010 г.

Тогава вече решиха да се уточнят - "Тези, които не са приети и на второ окончателно класиране в нито една специалност".

И щом толкова искате да се придържате към правилника на СУ - как ще коментирате последната му точка:
"Чл. 39. Незаетите след окончателното класиране места остават за обучение на студенти за образователно-квалификационната степен “магистър” (след завършено висше образование)." ?
... в светлината на информацията, че тази година второто класиране всъщност е окончателно - "защото това е окончателният етап на класиране тази година" ? Не следва ли от това, че всъщност попълване на незаети места няма да има, а директно ще се прехвърлят за магистрите след бакалавърска степен? Не прави ли това въпросния Чл. 38 "висящ във въздуха" - т.е. има противоречие в самия правилник?

В крайна сметка не виждате ли, че поне има неяснота в цялата история и при това положение, след като прочетете това:
Цитат:
За първа година в СУ, вместо нормалното трето класиране по бал и желание,попълването на незаетите места ще е само за кандидати,които не са успели да се класират в нито една специалност. Ако кандидатът е бил класиран по n-то желание, това изключва възможността той да се съревновава за най-исканата от него специалност,дори да има реален шанс. Ще се натъкнем ли на аномалията да бъдат приемани студенти с 3-ки,а тези с 5-ци да останат вън,особено когато става въпрос за медицина? Какво стои зад такова решение? Ако усещате,че е на път да се случи грандиозна несправедливост,моля-включете се и ни подкрепете! =)
- на чия страна сте?

п.п. според мен СУ отново ще дадат назад - точно както в случая с таксите, а по повод написаното от Светльо:
Цитат:
Това решение си е политика на СУ и толкова, не недоглеждане или грешка, ощетяваща кандидат-студентите.

Политика на СУ и толкова, а? Да ви имах логиката... и таксите, които бяха направили си бяха в рамките на закона, но след като вдигнахме шум ги обявиха за "техническа грешка", нали? Пълни смешници.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: За и Против правилата за прием на студенти в СУ
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 10:15 
В началото бе словото

Благодарил (а): 8 пъти.
Не мога да ги разбера колегите от СС. Какво значи политика на университета? Ако политика на университета стане да няма въобще стипендии, например, вие пак ще кажете "ами това си е тяхно решение, като не ви изнася махайте се". Личи си за кого работите :|

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 11:06 
Eгоцентричен и самовлюбен...
Аватар

Благодарил (а): 844 пъти.
Не съм от Студентски съвет. А примерът, който даде, е неудачен. И не виждам какво съм ти виновен, че политиката на СУ е таква и как реши, че като те информирах какви са нещата в действителнос, работя за СУ? Ако предпочиташ, ще пиша и аз само никому ненужни про-соцалистически лозунги от времето на баба ти с цел да се покажа и аз като големия бунтар, ама някак си не ми е в кръвта тая про-комунистическа лиготия. Аз помагам като обяснявам как стоят нещата в действителност и толкова.

И само за протокола, ако някой го е мързяло да учи толкова време и се е издънил на изпитите както си му е реда и не са го приели каквото иска нито на първо, нито на второ калсиране, аз съм ЗА той да не участва въобще по-нататък в кандидатстването. Според мен такива хора не са нужни на СУ и само го дърпат надолу. Да си ходят в УНСС.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 11:15 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 4 пъти.
svetlio.varna написа:

И само за протокола, ако някой го е мързяло да учи толкова време и се е издънил на изпитите както си му е реда и не са го приели каквото иска нито на първо, нито на второ калсиране, аз съм ЗА той да не участва въобще по-нататък в кандидатстването. Според мен такива хора не са нужни на СУ и само го дърпат надолу. Да си ходят в УНСС.

Хаха - много умно :) И знаеш ли кой ще влезе на мястото на тези хора? Други хора, с доста по-нисък бал, заради който не са били приети никъде, "нито на първо, нито на второ класиране".

п.п. това правило е евтин трик на СУ да събере повече студенти, пренебрегвайки техните желания и ако не дадат назад - ще им излезе през носа - отново. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 11:36 
Аватар

Според мен дали ще приеат някой изкарал тройка или 3,5 на изпита е все тая. Какво е значението кого от двамата ще приемат? Единия е млако по-малко тъп ли? Не се излагайте...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 11:37 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Ми понеже тук всеки започна да казва за какво е ЗА, аз пък съм ЗА по-лесен прием на студенти, и след това изхвърляне на некадърниците, които са назубрили добре опеделени теми и са имали късмета точно те да им се паднат и кретат с тройки /и двойки/пет години, а след това развяват дипломата на СУ! Те не го ли дърпат назад? Или щом някой е влязъл вече в СУ, дайте на другите да мрат и да обявим 10 нулеви години, че нещо много станаха юристите? Ама няма да стане, нали? Защото на СУ му трябват пари!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 11:39 
В началото бе словото

svetlio.varna написа:
Не съм от Студентски съвет. А примерът, който даде, е неудачен. И не виждам какво съм ти виновен, че политиката на СУ е таква и как реши, че като те информирах какви са нещата в действителнос, работя за СУ? Ако предпочиташ, ще пиша и аз само никому ненужни про-соцалистически лозунги от времето на баба ти с цел да се покажа и аз като големия бунтар, ама някак си не ми е в кръвта тая про-комунистическа лиготия. Аз помагам като обяснявам как стоят нещата в действителност и толкова.

Виж, колега, нито ме вълнува, нито съм те питал какви са ти политическите убеждения. Обаче мнението ти много напомня като реакция на реакцията на СС и затова някак асоциативно веднага те свързах :mrgreen:
И само за протокола, на мен с нищо не си ми виновен, ама примерът ми е особено удачен, защото както при него, така и в конкретния случай политиката на СУ е в разрез с интереса на студентите. Което за мен я прави неприемлива. Ръководството на СУ не е (или поне не би трябвало) нещо отделно от цялата академична общност и по подразбиране би трябвало да пази интереса й.
А само за протокола, още веднъж да напомня с каква оценка се влизаше медицина. Минималният бал на второ класиране е 33.50. Колегата има 33.26. Почти сигурно е, че свободни места ще останат заради хора, които ще се прехвърлят/вече са се прехвърлили в МУ. Равносметката - къде ще отидат свободните места? Явно няма да е при хората, с минимална разлика в бала (т. нар. първи резерви), както всяка друга година. А при колеги с доста по-нисък успех (щом на 2 класирания не са приети в нито една специалност, а както знаем, единици са тези, които пишат по 1 специалност за кандидатстване).
Пък на теб като не ти пука за това, недей да пишеш в тази тема. На мен ми пука.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 11:52 
Аватар

argentinaso написа:
Виж, колега, нито ме вълнува, нито съм те питал какви са ти политическите убеждения. Обаче мнението ти много напомня като реакция на реакцията на СС и затова някак асоциативно веднага те свързах :mrgreen:
И само за протокола, на мен с нищо не си ми виновен, ама примерът ми е особено удачен, защото както при него, така и в конкретния случай политиката на СУ е в разрез с интереса на студентите. Което за мен я прави неприемлива. Ръководството на СУ не е (или поне не би трябвало) нещо отделно от цялата академична общност и по подразбиране би трябвало да пази интереса й.
А само за протокола, още веднъж да напомня с каква оценка се влизаше медицина. Минималният бал на второ класиране е 33.50. Колегата има 33.26. Почти сигурно е, че свободни места ще останат заради хора, които ще се прехвърлят/вече са се прехвърлили в МУ. Равносметката - къде ще отидат свободните места? Явно няма да е при хората, с минимална разлика в бала (т. нар. първи резерви), както всяка друга година. А при колеги с доста по-нисък успех (щом на 2 класирания не са приети в нито една специалност, а както знаем, единици са тези, които пишат по 1 специалност за кандидатстване).
Пък на теб като не ти пука за това, недей да пишеш в тази тема. На мен ми пука.

Няма нужда да се оправдаваш, в нищо не съм те обвинил.
И прочети си Правилника за прием. Никъде не пише, че калсирането за попълване на незаетите места става по бал. Още повече, че там се допускат и кандидати, който не са държали изпити. Те как ще си формират бала според теб? Идеи? Може би по различен начин. Така че не можеш да правиш сравнение и предположение кой ще има по-висок бал преди да се знае как ще се формират критериите за попълване на местата. И успех 33.26 означава доста нисък успех на КСК изпитите за кандидат-медик? Аз лично се надявам, хора дето дори за КСК изпитите ги мързи да учат, въобще да не почват да следват Медицина, защото ще вземат да я завършат и после нас да лекуват, нали се сеш?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 11:54 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
svetlio.varna написа:
И само за протокола, ако някой го е мързяло да учи толкова време и се е издънил на изпитите както си му е реда и не са го приели каквото иска нито на първо, нито на второ калсиране, аз съм ЗА той да не участва въобще по-нататък в кандидатстването. Според мен такива хора не са нужни на СУ и само го дърпат надолу. Да си ходят в УНСС. [/color]

Изказване тип 5ти клас. Не можеш или не искаш да проумееш, че този правилник е абсурден? Дори не виждам смисъл да се спори за подобно нещо. На чл.38 от "Правилник за приемане на студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2010/2011 година" е редно да се гледа като на грешка, която трябва да бъде поправена възможно най-скоро!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 12:00 
Флъдзила
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Никой не ви кара да учите/кандидаствате в СУ - да сте чели правилника.Като не ви харесва - айде

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 12:09 
Аватар

Garraty написа:
Изказване тип 5ти клас. Не можеш или не искаш да проумееш, че този правилник е абсурден? Дори не виждам смисъл да се спори за подобно нещо. На чл.38 от "Правилник за приемане на студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2010/2011 година" е редно да се гледа като на грешка, която трябва да бъде поправена възможно най-скоро!

А защо цяла година правилника за прием ви се виждаше чудесен и чак сега почнахте да го намирате за ужасен? Да позная, никой не се е сетил да прочете как се кандидатства в СУ. Кое му е абсурдното, дали ще има или няма трето калсиране, това е от значение за една минимална бройка от неособено добре предтсвили се на изпитите кандидат-студенти и то за доста неатрактивни специалности. Това само ще мотивира следващите кандидатстващи да учат повече, а да не спят цяла година.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 12:12 
В началото бе словото

svetlio.varna написа:
Няма нужда да се оправдаваш, в нищо не съм те обвинил.
И прочети си Правилника за прием. Никъде не пише, че калсирането за попълване на незаетите места става по бал. Още повече, че там се допускат и кандидати, който не са държали изпити. Те как ще си формират бала според теб? Идеи? Може би по различен начин. Така че не можеш да правиш сравнение и предположение кой ще има по-висок бал преди да се знае как ще се формират критериите за попълване на местата. И успех 33.26 означава доста нисък успех на КСК изпитите за кандидат-медик? Аз лично се надявам, хора дето дори за КСК изпитите ги мързи да учат, въобще да не почват да следват Медицина, защото ще вземат да я завършат и после нас да лекуват, нали се сеш?

Оправдание? Хм...
Да, никъде не пише, че класирането ще става по бал и това е проблем. Ако не става по бал, по какво ще става? И честно ли ще е? Разбираш ли въобще колко е некоректно да се приемат хора в СУ на някакъв друг критерий освен знанията им? А? А кой бал е нисък не определяш ти, за това си има статистика. Но най-интересното в отговора ти е как прилагаш двойнствен стандарт. Надяваш се, видиш ли, некадърни медици да не влизат, ама ако ръководството тъй е рекло няма проблем. Кой е по-кадърен - този, който е изкарал оценка 5 на изпита, или този, който има 3 или пък въобще не се е явявал, но поради Всесилният правилник има повече шансове?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 12:18 
:) !
Аватар

Благодарил (а): 148 пъти.
Светльо, от една страна си против не достатъчно добре представилите се да бъдат приемани в СУ. Като за теб колега, на която не й достигат стотни, е сред тях. Ок, решаваме, че си педант, който смята, че само най-добрите от най-добрите трябва да влязат. Тогава обаче защо за теб е ок да влязат хора с ОЩЕ по-нисък бал? Защото между тези, които са влязли някаква специалност, а не тази, която искат най-много и тези, които не са успели да се закачат в никаква специалност е факт, че първите са с по-висок бал.
Смяташ, че по този правилник нямат трети шанс тези, които не са учили достатъчно цяла година за едните кандидат-студентски изпити. Но същият правилник допуска на трето класиране да се явят такива, които не са кандидатствали досега? Т.е. нови кандидати, които досега не са се сетили и на изпит да отидат?
Т.е. ти си ок с това да загубят шанса си хората, на които не им достигат стотни, за да получат шанс такива, на които не им достигат повече от стотни, защото така го пишело в правилника?

Последна промяна Шепот на 06 Авг 2010, 12:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 12:19 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
svetlio.varna написа:
Според мен дали ще приеат някой изкарал тройка или 3,5 на изпита е все тая. Какво е значението кого от двамата ще приемат? Единия е млако по-малко тъп ли? Не се излагайте...

Колега, поне имайте достойнство, като говорите от гледна точка на СУ. Какво значи "Какво е значението, кого от двата ще приемат?" ? Че по тази логика, за какво е класирането ? Нека СУ си запълни бройката с двойкаджии и тройкаджии, пък останалите, които са се трудили и които са изкарали по-добри оценки, да ходят на майната си (с извинение). Май тук е мястото кандидат-студентите да се замислят отсега нататък, дали университета търси хората с по-голям потенциал, или просто гледа да си запълни бройката. Не бива така да се изказвате.
И ще си позволя отново да ви цитирам, но "за протокола" да кажа само, че не обвинявам никого, но подобно отношение и то на човек, който понякакъв начин му е отредено да се занимава с кандидат-студентите (дори на ниво университетски форум) е немислимо.

Благодаря за вниманието и дано всички да останат доволни в крайна сметка.

Последна промяна F-o-U-N-D-e-R на 06 Авг 2010, 12:23, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 12:21 
Аватар

argentinaso написа:
Оправдание? Хм...
Да, никъде не пише, че класирането ще става по бал и това е проблем. Ако не става по бал, по какво ще става? И честно ли ще е? Разбираш ли въобще колко е некоректно да се приемат хора в СУ на някакъв друг критерий освен знанията им? А? А кой бал е нисък не определяш ти, за това си има статистика. Но най-интересното в отговора ти е как прилагаш двойнствен стандарт. Надяваш се, видиш ли, некадърни медици да не влизат, ама ако ръководството тъй е рекло няма проблем. Кой е по-кадърен - този, който е изкарал оценка 5 на изпита, или този, който има 3 или пък въобще не се е явявал, но поради Всесилният правилник има повече шансове?

В единия случай влизат едни некадърници, в другия случай други некадърници. Само че очевидно според правилника за прием не влизат некадърниците, които явно познавате и това не ви радва и искате да промените целия правилник за прием само и само, за да влязат вашите познати. Е сам се сещаш, че макар и това д а е България, тези комунистически номера няма да минат :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Местата за прием на студенти

в КСК 2009-2010

Meldor

13

3364

18 Апр 2009, 14:55

Jelena Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Промени в правилата за студенти?!

в Административни въпроси

oisy

3

993

26 Сеп 2008, 01:20

castelo Преглежда последните мнения