|
Привет, ученолюбив и любознателен народе! С риск да бъда нахокана за това, което ще напиша, ще си дам и аз мнението по темата. Все пак за това е форумът. Не искам да обезсърчавам никого, но просто природата ми е по- песимистична от на останалите. Току- що завърших БФ и хвърлям един поглед назад, за да оценя ситуацията. Гордея се, че минах през този "Ад" и то през всичките му кръгове. Минусите на специалността са, че гърчат яко, наистина не бях си представяла колко е трудно, въпреки, че всеки ме предупреждаваше, че ще е така. Яко зор и за какво- за нищо, освен вътрешно удовлетворение. Работа трудно се намира, а полудявам, когато виждам колко бездарно неграмотни хора пишат по медиите, в официална кореспонденция и прочие. А ние какво- хората, които сме положили труд да специализираме в тази облас?! Имам колеги, които от по- рано си намериха работа като журналисти, но те се броят на пръсти. Материалът е адски много и тежък. Аз лично се научих да зубря за изпити и после нищо да не помня. Смея да кажа, че знаех по- добре нормите за правопис и пунктуация преди да почна да уча тук. Естествено зубрачеството си е мой проблем. Друго- няма особена възможност да развиваш аналитичното си мислене, тъй като ни дадоха около 4-5 курсови работи за писане. Първите 2-3 през първите 2 години- никой не си направи труда да прочете, да ти покаже къде бъркаш. Няма място за развиване на тези умения. В 3 и 4 курс ни дадоха 2 курсови, по които трябваше да се използват минимум литературни анализи, максимум собствен анализ. Как да стане това, аджаба, без постоянно писане?!Програмата по този курс си е все една и съща от 20 години, вероятно и от повече. Съжалявам, че се отплесвам така, но си е типично за филолог. Не мога да не изкажа всичко. Плюсът за мен е само един- огромната обща култура, която дава специалността. Аз ви препоръчвам, ако запишете да учите БФ, не разчитайте само на това- правете нещо друго паралелно- учете езици, каквото ви хрумне друго. Не може да се разчита само на БФ, за да се реализирате след това. Ориентирайте се от по- рано и каква магистратура искате, даже запишете и 2-ра специалност, ако имате възможност. СлФ също е добра перспектива, защото езици като полски, чешки и т.н. са актуални и ще стават все по- актуални. Хайде стига толкова от мен! Който има въпроси- пишете на ЛС. Ще помагам!
|