Дата и час: 21 Яну 2026, 10:56

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6

Аз съм:
Православен християнин 50%  50%  [ 15 ]
Католик 0%  0%  [ 0 ]
Протестант към лутеранската църква 0%  0%  [ 0 ]
Протестант към калвинистката църква 0%  0%  [ 0 ]
Друг протестант 0%  0%  [ 0 ]
Адвентист, Евангелист, друга секта 0%  0%  [ 0 ]
Мюсюлманин 0%  0%  [ 0 ]
Мохамеданин 0%  0%  [ 0 ]
Ислямист 0%  0%  [ 0 ]
шиит 0%  0%  [ 0 ]
сунит 0%  0%  [ 0 ]
моджехидин 3%  3%  [ 1 ]
друг резняк 0%  0%  [ 0 ]
Будист - китаец, японец,... 0%  0%  [ 0 ]
Хиндуист 0%  0%  [ 0 ]
вярващ в индиански религии 0%  0%  [ 0 ]
вярващ в африкански религии 0%  0%  [ 0 ]
вярващ в религиите от островите на Океания 0%  0%  [ 0 ]
Атеист 30%  30%  [ 9 ]
вярващ в мой бог и религия 17%  17%  [ 5 ]
Общо гласове : 30
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2006, 18:01 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
или си християнин или не, не може "аз съм християнин ама без да вярвам в половината неща"

все едно да си математик ама да си чувал само за четни числа и да отричаш нечетните!

В рационалното множество особено! Щото в ирационалното отричай каквот' си щеш...оттук следва че ако отричаш част от религията тя е ирационална, доказахме нашата теза,
2 случай, не отричаш религията, защото е рационална, противоречиш си сам и гориш, сорка илияне, сам доказа че християнството или е измислица която всеки си вярва по своему, или че не си истински християнин!

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2006, 20:14 
Легендарен флуудър
Аватар

Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Berserker написа:
или си християнин или не, не може "аз съм християнин ама без да вярвам в половината неща"

е що да не може, това вече пък ми се струва супер глупаво... много ясно, че няма да вярвям сляпо в глупостите от Библията, достатъчно интелигентна и "възрастна" :lol: съм вече за да правя разлика между измислица и реалност. но това не ми пречи да виждам рационалното в религията и да откривам смисъл да вярвам... в каквото и да е :lol: 8).

преди време ни бяха дали да пишем есе върху една мисъл на Толстой - "Ако няма Бог, то той трябва да бъде измислен". според мен е казано много добре - човекът просто така е устроен, той има нужда да вярва, да се надява, ако щеш да обвинява по-висша сила за нещата които му се случват... и факт е, че до едно известно време, особено когато си млад и доста идеалист, може да вярваш, че си всемогъщ и всесилен, и че всичко зависи от теб и че точно ти си човекът, който ще промени света, но колкото повече време минава, колкото повече shit happens, толкова повече осъзнаваш колко малък и нищожен си всъщност, колко малко зависи от теб, и как просто трябва да си щастлив, че си жив и здрав, както и хората около теб, защото това е единственото, което има значение, и единственото, което не зависи от теб...

а има и една друга страна - религията има, поне както аз го виждам, и функцията да ни донесе душевно равновесие, да ни направи малко по-добри, нещо което много често забравяме, увлечени от работа и егоизъм. освен това винаги остават неща в света, които човекът с цялото си високомерие и упоритост не успява да обясни, и просто единствения начин е да ги възприеме за даденост без да търси логична причина и обяснение. в крайна сметка религията затова е религия, а не наука - защото не изисква разбиране, знания, и т.н., а е просто вяра...

п.п. сега се сещам и за още една мисъл, на Блез Паскал мисля, че беше - "Първо – или Бог съществува, или не. Второ – аз мога да вярвам или не. Губя единствено в случая, че той наистина съществува, а аз отричам това. Така че по-добре да вярвам, защото риска е минимален."... Да речем, че това е един от рисковете, които не смятам, че си заслужава да поема :wink: :lol: 8)

Щастливо безработна!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2006, 20:35 
Легендарен флуудър
Аватар

за да отсеете глупостта от истинското прекроявате предстваите, т.е. ствате сектанти. Или вярвате в което ви се казва, или сте схизматици. И ако в религията ви има измислици...как разбирате къде свършват? Къща с пясъчни основи е осъдена да рухне.

Колкото за душевното равновесие, и японските бойни изкуства проповядват същото, ствайте джудоки и каратеки или шао-линци бре!

Важното е друго - и почна от друго - Илиян каза че е тъпо да сме атеисти:
за нас пък е тъпо да вярваме в измислици премислици!
Илиян щял да ни наблюдава! Не може да ни наблюдава човек който не вярва в себе си а търси упование в старец, уж лежащ из облаците!

Всеки сам си живее живота, всеки сам постига всичко! Ако има бог, то той е във всеки от нас, и се казва душа!

Когато вярвам в себе си вярвам в сремежа към съвършеното, а когато вярвате че богчо ще ви поднесе всичко на тепсия вие отричате изконната човешка природа: да върви напред!

Религията е отживелица през 21 век!

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2006, 20:50 
Вазов
Аватар

nrggirl написа:
е що да не може, това вече пък ми се струва супер глупаво... много ясно, че няма да вярвям сляпо в глупостите от Библията, достатъчно интелигентна и "възрастна" :lol: съм вече за да правя разлика между измислица и реалност. но това не ми пречи да виждам рационалното в религията и да откривам смисъл да вярвам... в каквото и да е :lol: 8)

Ели, така си е :thumbright:
Краси, като си атеист, Св. Климент Охридски за теб каква личност е? :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2006, 20:51 
Легендарен флуудър
Аватар

културен деец, защо? има неоспорим принос в развитието на книжнината, но това не е следствие на божествена намеса.

нито е следствие на християнството, арабите също са били нпред в науката до откриването на барута, а за Китайската наука няма да споменавам, а те не са били хич християни, повярвай ми

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2006, 22:02 
Гурбангули Бердимухамедов
Аватар

Благодарил (а): 313 пъти.
kokteil_molotow написа:
Цитат:
т.е. бог е извънземен или човек от бъдещето,

а както знаем много добре, Краси, скоро извънземните ше направят посолства тук, така че ще можем спокойно да зачеваме :lol:

kokteil_molotow написа:
ispired by О. Борисов, мпп

Абе знаех си аз, че трябва да ходя по-често на лекции - глей какви забавни работи изпускам :lol:

Изображение

Правила на раздел "Мнения"
:cat: :albino: :cherry: :faroah: :cherry: :albino: :cat:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2006, 23:34 
доказано жива
Аватар

изпусна.много изпусна .но е късно вече ( 12 и 31 часа)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Демография, част 2: Възрастова структура

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в Хоби и Забавления

Циндил-Пиндил

15

526

01 Юни 2006, 16:57

Berserker Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Демография, част 1: Полова структура

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в Хоби и Забавления