|
Уф! Мислех, че хората, които си мислят, че "дай да ги избием всички" е решение на всеки проблем, са адски дразнещи, а то се оказва, че диаметралната им противоположност също може да те изкара от нерви.
..... му! Живеем в човешки свят. В градове, села, населени места, които сме изградили ние, хората, а не кучетата, или някой друг животински вид. Когато се примирам вкъщи, аз минавам през МОЯ ТЕРИТОРИЯ, а не през територията на някакъв пес. Аз плащам наем и данъци за тази територия според човешките закони. И ако той мисли другояче, по-добре е да размисли. Аз, като представител на превъзхождащ вид (да се разбира - като такъв, дето може да утрепе кучето много по-лесно и безнаказано, октолкото то мен) нося моралната отговорност да съм снизходителен към по-слабия, в случая - кучето. Затова аз му позволявам да живее на "моя територия" и общо взето да си прави каквото си иска, стига да не закача мен и други хора. Така че не съм гаден тиранин, който злоупотребява със силата си. Оттук нататък, ако кучето не е съгласно с тези условия, може или да напусне района, или да се опита да наложи със сила своите "виждания", което не го съветвам да прави.
Сори, скъпи хипита, ама в отношенията между човека и животните царят правилата на естествения подбор, а той е определил, че ние хората сме най-силните. Едва ли бихте спорили. Разбира се, моето лично убеждение е, че със силата идва и отговорността. Затова не смятам, че трябва да убиваме, ритаме или малтретираме кучета, които поради инстинктите си, понякога лаят по нас. Стига да няма пострадали, всичко е ОК.
Обаче. Аз самият съм бил хапан от улични кучета, без да съм ги предизвикал с каквото и да било. Вървя си по алея, направена от хора за хора, сиреч моя територия, не мисля никому нищо лошо, а изведнъж ме наобикаля една глутница и в следващия миг единият пес вече ме е захапал за крака. Пак ли аз съм виновен? И това далеч не е изолиран случай. Имам много познати, сред които майка ми, които са били нахапани по подобен начин. Ами щом кучето е доказано агресивно - кучкарник. Ако е утепало някого, вече си требе сатър. Ако кучето е миролюбиво - ами супер. Обичам кучетата.
Но. Аз съм си в моя град, на моя територия и тук важат човешките правила. Ако отида в гората, там вече е различно.
_________________ Форумен роман 2 - вече с осма глава

Правила на раздел "Мнения"
|