Мила
Мила (и съфорумци),
Не бъркайте „връзка“ с „Любов“...
Нищо не пречи да имаш връзка с някого и без да си Влюбен в него/нея.
Също (което е по-честият вариант), нищо не пречи да си Влюбен в някого и без да сте се конституирали като „двойка“, че даже и след разпада на едно такова самоопределение.
Мисълта ми е, че може да имаш както хубави спомени с човек, с когото си „във връзка“, така и с някого, с когото не сте „за-едно“ (но към когото изпитваш Любов).
Не че не съм го
писал вече, но Любовта не може да бъде нещастна. Да, може да бъде несподелена, но това не я прави нещастна - просто е друг отенък на Щастието (макар и не толкова изпълващ).
Колкото до това, какво си спомням... Ами... Всичко... От всяка връзка, Любови увлечение, които съм изживявал... Предаваните бележки в часовете; по детски наивните и смехотворни към момента писания из лексиконите; всички получени, изпратени и неизпратени писма; игричките и „сложните“ сценарии, които се разиграваха, с цел пленяване на вниманието на противоположния пол; срамът от признанията; страхът от отхвърляне; часовете с телефонна слушалка в ръка (веднъж даже навъртях 200 лв. за един месец <с което определено не се гордея, но беше полезен урок>); стотиците страници кореспонденция по IRC, ICQ, а по-късно и Skype (че и форума

); хилядите извървяни/изпътувани километри (веднъж отидох до Варна за среща

); вечерните разходки; първите целувки (и пропуснатите такива); излизанията; свадите; подаръците; пещерите, планините, морето; всяка въздишка, усмивка, гримаса и сълза; комплиментите и обидите; постоянното бързане и напрежение - часове, дати, юбилеи, срокове, ултиматуми, нормативи, очаквания; откровеността и измамите... Не знам за Вас, ам' аз това го наричам „Живот“

.
А от Живота не може да се запомнят нито само хубавите, нито само „лошите“ моменти/епизоди.
За Живота казват, че е най-подлият учител - първо те изпитва, а после ти преподава урока.Колкото до това, дали (и ако да) и защо се съсредоточаваме предимно върху изброените „негативни“ неща, едно логично обяснение би могло да бъде намерено в еволюционната теория: естествен подбор. Неспособните да се адаптират/възстановят към/от променящата се среда са обречени да бъдат ... кхъм ... изместени от по-жизнеспособните. С това наум, според мен, „негативните“ събития естествено привличат вниманието към себе си, поради равивалият се в продължение на милиони години механизъм на адаптация - за да оцелее, човек се концентрира върху „грешките“ си, с цел да ги избегне. Това обаче проявява и един много съществен и същински негативен страничен ефект, а именно - прекомерното концентриране върху избягването на това, което ни е направило нещастни, възпрепятства възможността ни да разберем и постигнем това, което ни е правило Щастливи.
Метафората, която ми дойде на ум, беше с навяхване на единия крак - толкова много да се концентрираш върху това, да не го навехнеш пак, че да започнеш да подскачаш само на него, стараейки се да заобикаляш отдалеч всичко, което би могло да доведе до подобно преживяване, като същевременно не вдигаш поглед от земята, а другият ти крак започва да атрофира...
Мдам - толкоз размишления от мен

Ангел