^ За какво ти е да плащаш на някого, за да решаваш ти книжки, които имат и отговори? Взимай ги и ги почвай(SUATEFL се казват), а към преподавател (защо не този в училище?) се обръщаш вече при конкретна нужда. Има и граматики много, правилата, които ти трябват ги има там, тънкостите вече се научават струва ми се със доста малко и редки учители поначало. По лично мнение, прибягвай до уроци само в най-краен случай, примерно учиш езика отскоро, а ти трябва бързо за изпит или нещо подобно важно. Ако си имаш зубърската основа от време оно, не ги мисли нива на изпита и глупости, ами си тренирай езика практически и с хъс откъдето намериш, имаш и време. И чети книги - примерно аз тази година установих, че ако бях чела със 100 идеи повече, тия всите упражнения някак си нямаше какво да ги мисля толкова.
Абе, яд ме е като гледам колко народ се ръси да ходи на едни, втори, трети уроци. Като стана безработен филолог друго ще викам де, ама засега съм у друг лагер

Ученето на език може да е в пъти по-интересно и полезно, и резултатно най-вече, ако се прави с желание, с идеята да научиш езика - не да изкараш изпита. Не се шашкай, не се преподготвяй така да се каже, имаше нещо "Все едно е дали няма да достигнеш целта, или ще я подминеш." Най-редовно слушам как някой толкова се подготвял 2 години, ходил на всякакви уроци, учил каквото намерил - "и накрая се оказа, че не влезе каквото искаше". Учи си материала доколкото е възможно с удоволствие и целенасочено, и спокойно за резултатите.
Иначе нагоре май казваха - за японистика се стреми към пълен отличен, това беше до 82,5 от 90 точки на изпита ако не се лъжа, т.e. имаш право на приемлив брой грешки. А, ако искаш "безплатен" тренинг - препоръчвам ти да се подготвиш и да се запишеш на олимпиада тази и другата година, след тези двете изпитът ще ти се види фасулска работа

Що се отнася до нивото - няма определено, около Advanced е, с една идея по-сложно от матурата, с две по-лесно от олимпиадата струва ми се.