|
аз съм Против,и то поради множество фактори;макар че съм съгласна и с мненията на някои,които са За.само не знам що за глупост е това,че униформите въвеждат дисциплина?и чувство за гордост,и принадлежност?точно там е работата,че както ние всички тук имаме различни мнения,така и самите униформи биха имали различен ефект върху всеки един ученик.склонна съм да се съглася,че униформите от 1 до 4 клас биха били добра идея,стига обаче да са съобразени с някои финансови фактори(като напр. да се осигуряват от училището,а не от родителите..защото наистина,повярвайте,има дотолкова бедни семейства,на които униформа от 70-80 лв. примерно,би им била в тежест..особено ако са с повече от 1 дете).,и освен това да са съобразени и с други фактори като самия външен вид на униформата напр...Защото у-щето,в което учех до 7 клас,тази година наистина въведе униформи,и коментара на почти всички(включително и баба ми!)е просто"Ужасно".не знам до какъв ефект ще доведе тази реформа,но се съмнявам,и то много,децата да станат по-възпитани,дисциплинирани и по-малко комплексирани.както и други споменаха,живеем в прекалено материалистичен свят,и това се вижда не само чрез дрехите,но и чрез куп други неща,които една униформа няма как да скрие..телефони,мп3-плеъри,разни играчки и джиджавки,и какво ли още не..а нали именно точно този материализъм и стръвна консуматорска жажда би трябвало да се изкорени от подрастващите?!възможно ли е това да стане чрез нещо материално,каквото е дрехата..да,униформата,ще кажат някои,е символ на гордост,на чувство за принадлежност и блаблабла..а не просто дреха(така или иначе ме съмнява това да са много хора)..но не води ли дори и това пак до същите проблеми:униформата на нашето у-ще е по-хубава/лоша/скъпа/евтина..на мен ми стои добре/зле/смешно...на Иван му е скъсана/протрита....и кръгът пак се затваря.и не мислите ли,че именно защото все още неориентираните подрастващи се стремят да докажат себе си,но не знаят(а защо ли?!!-но това едруга тема) как най-добре да го направят,именно тази "еднаквост" ще ги подтикне към по-агресивно поведение,към демонстрация на личността им чрез сила,чрез нещо по-различно от дрехите..а момичетат,които искат да бъдат к...,винаги ще намерят начина,дотогава докато няма кой да им покаже не "как да се обличат",а как "да се държат"..и в този ред на мисли,отново се съгласявам с мнението,че трябва да се въведат адекватни правила за обличане и поведение! в училищата,които да не толерират или забраняват определена мода,а да сложат най-вече границата на приличието(която май и за даскалите трябва да е ясна,че ги има всякакви).и когато е така,да е така за всички-ще ви дам пример с мойто даскало,където директорът направи голям проблем на едно момче,което идваше с дълъг гердан с кръст,с черни топчета.лично за мен проблема не беше в самия гердан,понеже ако се сещате за какво ви говоря,този тип гердани напоследък са доста разпространени,и в нашето даскало има поне още 20 момчета с такива...обаче това момче специално,с целия си външен вид(който според мен не е бил кой знае колко провокативен,пък да не говорим за неприличен),създава впечатлението че е гей.не знам дали това е така,и дали причината наистина е била тази..а може би простог-н Директора се е издразнил,че и след направената му забележка,пича си е продължил да си носи гердана..но наистина беше проблем(замислете се какво е 1 гердан,нищо че мен хич не ме кефи,на фона на голите ми съученички).извода е,че поне за мен,училищата все още не са готови да създадат елементарни и ясни правила,а какво остава за униформи..и дори ако щете само заради това,бих гласувала против.да се започне отнякъде-да,но не и за мсетка на някои...
_________________ a dream is reserved for those who dare to try
|