Дата и час: 20 Яну 2026, 01:36

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Тест: Кой е виновен?
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2006, 16:15 
metal angel with daemons inside
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
кокология: ТЕСТ: Кой е виновен?

В тази измислена история участват 6 души.

Ирена е момичето, което повече от година има връзка с Евгени и неотдавна се е преместила да живее при него в неговата квартира. В един прекрасен ден обаче Евгени научава, че Ирена му е изменила с неговият най-добър приятел Павел. Прибирайки се късно вечерта вкъщи, той вдига страхотен скандал на Ирена Тя се опитва да се оправдае, но той не иска да я чуе и й заповядва веднага да напусне дома му. Ирена звъни на Павел, за да го помоли да дойде и да я прибере заедно с багажа й, но Павел не пожелава да се срещне с Евгени и й отказва, като се извинява, че в момента е зает.
Ирена е много разстроена, изхвърчава на улицата, без дори да успее да си събере вещите и тръгва където й видят очите. По пътя я блъска случайна кола, управлявана от Тихомир. Тихомир е забравил шофьорската си книжка и предпочита да избяга от местопроизшествието и да се скрие.
Бърза помощ пристига едва след половин час. Откарват пострадалата в болницата, но дежурният лекар Румен не я преглежда веднага, защото смяната му вече е свършила, а той има спешна работа. Румен обещава, че само след няколко минути на смяна ще застъпи неговият колега Асен, който ще прегледа момичето и ще окаже необходимата помощ.
Румен си отива у дома, а неговият колега, докторът от нощната смяна Асен изобщо не се явява на работа, защото същата вечер е празнувал рождения ден на племеника си и е прекалил с алкохола.
В резултат Ирена умира в приемното отделение от вътрешен кръвоизлив.

Шестте действащи лица в тази измислена история са Ирена, Евгени, Павел, Тихомир, Румен и Асен. Анализирайте целия разказ и решете кой според вас е главният виновник в произшествието. Запишете го под номер 1. След него подредете и останалите, като степенувате вината им.

Ключ към теста "Кой е виновен?"
Всеки от шестте действащи лица означава едно качество. Качествата, проявени от първите двама във вашия списък, вие няма да простите никога. Втората двойка качества, вероятно можете да простите, ако ситуацията е благоприятна, макар че няма да го направите лесно. Последните две качества можете да простите и дори може би ще се опитате по някакъв начин да повлияете на своя любим да се освободи от тях, макар че това всъщност може да бъде и абсолютно безпредметно.

• Ирена това е изневярата. Главната героиня означава именно това качество. По принцип, всички нещастия започват от тази изневяра. Ако смятате, че виновната е Ирена, значи в живота си вие никога няма да простите на любимия си човек една изневяра, независимо от това как разсъждавате и какво говорите пред другите. И дори да съумеете да запазите семейството си (или връзката си), то все едно ще се чувствате дълбоко нещастен човек.

• Евгени означава жестокост. За такива хора като Евгени личните интереси са над всичко. И ако му се стори, че някой ги нарушава, дори това да е най-близкият му човек, той без да се замисля, ще му отмъсти жестоко. Ако вие смятате за виновен Евгени, за вас жестокостта е най-отвратителното човешко качество.

• Павел означава предателство. Павел е предал и най-добрия си приятел Евгени, и Ирена, с която добре се е позабавлявал. Ако той беше пристигнал на помощ и беше се обяснил с Евгени, Ирена не би попаднала в такава кошмарна ситуация и би останала жива. Затова, ако вие сте посочили за главен виновник в ситуацията Павел, това означава, че най-много се боите от предателство.

• Тихомир - това е страхливостта. Изплашен, че ще си има проблеми със закона, той бърза да се скрие от мястото на катастрофата. Такива хора в подобна ситуация предпочитат да се отдръпнат встрани, правейки се че нямат нищо общо. Обвинявайки в смъртта на Ирена Тихомир, вие констатирате, че повече от всичко ненавиждате страхливите хора.

• Румен - означава равнодушие. Този човек фактически не е направил нищо лошо, просто е постъпил според правилата. Но зад неговата постъпка се крие обикновено пренбрежение към хората, станало прпичина за смъртта на героинята в историята. Приписвайки вината на Румен, вие си признавате, че не понасяте равнодушните хора.

• Асен е безотговорен пияница. Това е още един порок в съвременното ни общество. Заради пагубната му страст Ирена е останала без квалифицирана медицинска помощ. Ако за всичко сте обвинили Асен, вие никога няма да се примирите с този порок и хората, които злоупотребяват с алкохол, без да се контролират.

Аз ги подредих така:
Павел
Евгени
Тихомир
Румен
Асен
Ирена

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2006, 16:34 
Пишеща машина
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
много е интересен този тест :) :!:

подредих ги така :
1.Румен
2.Асен
3.Тихомир
4.Павел
5.Евгени
6.Ирена

и може би наистина е така.. първите 2 със сигурност -имайки предвид,че са ЛЕКАРИ -никаква милост към тях,убиващи с безразличие,алчност,безотговорност и да не задълбавам..!
жестокостта- не я толерирам, но надали е правилно да сложа двама виновни на една позиция,така че Евгени ще си остане на предпоследно място ;)
изневярата.. не е толкова осъдителна, да не говорим пък наказана със смърт :shock:
предателството .. :angry4:
а този нещастник ,който е избягал - :whdat:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2006, 16:40 
Вазов
Аватар

1. Румен
2. Асен
3. Ирена
4. Тихомир
5. Павел
6. Евгени

Тестът е супер! :)

No more turning away?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2006, 17:20 
Легендарен флуудър
Аватар

Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
хмммм....
аз ги подредих така:
1. Тихомир
2. Асен
3. Румен
4. Евгени
5. Павел
6. Ирена

само че честно казано не го намирам много обективно. първо, защото в мен надделява юриста и никога не мога да сложа жертвата като най-виновна, а и единствена пряка причинно-следствена връзка със смъртта й имат лекарите и Тихомир. и второ, защото веднъж като ми кажат, че тези лица олицетворяват определени качества, не беше толкова трудно да се сетя кой какво олицетворява, така че...
принципно иначе е вярно, че не мога да понасям страхливостта, много мразя хората като се скатават и бягат от отговорност, особено ако това засяга и мен, но като съм сложила Ирена на последно място, не означава, че бих простила изневярата...

Щастливо безработна!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2006, 17:24 
Пишеща машина
Аватар

nrggirl , малко ОФФ : не трябваше да гледаш отговорите :lol: те са за след като си ги подредиш ..

ЕДИТ : за да не се пълни надолу темата.. НРГ, хаха и за миг не съм мислела ,че си "проста" :shock: , но юристът в теб явно говори с пълна сила :lol:

Последна промяна Joyride на 06 Юни 2006, 17:35, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2006, 17:30 
Легендарен флуудър
Аватар

Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Joyride написа:
nrggirl , малко ОФФ : не трябваше да гледаш отговорите :lol: те са за след като си ги подредиш ..

хехе, толкоз проста не съм, ама прочетох ключа... пък и идеята е ясна, не е толкова трудно да се досетиш, а аз с моето изкривено напоследък мислене, дето сама си сглобявам казуси и търся виновен, просто не съм за такъв тип игри въобще... вече даже ми хрумва за какво можем да съдим Тихомир. а осъден лекар в България няма... а пък гаджето и прелюбодееца въобще нищо общо нямат, те носят само морална отговорност, но нищо не са й направили, така да се каже липсва противоправното деяние. а жертвата, както казах, не може да е виновна, по никой закон...
уффф, стига вече, че само оплесквам темата :roll: :? :oops:

Щастливо безработна!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2006, 17:52 
Писаружяк
Аватар

1.Асен
2.Румен
3.Тихомир
4.Павел
5.Ирена
6.Евгени

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2006, 18:08 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Хаха, абе, Джойрайд, да не си ми някаква близначка, за която не съм подозирала? Аз ги подредих по същия начин, само дето размених Ирена и Евгени накрая, понеже Евгени според мен няма вина в случая.

Но, малко офтопик, това е втора тема от 2 прочетени за днес, в която ми правиш много добро впечатление. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2006, 18:19 
Писаружяк
Аватар

Оффтопик:И на мен Joyride ми прави много добро впечатление от вчера.Радвам се,че си при нас :D !

За темата-според мен Евгени няма никаква вина.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2006, 18:26 
Вазов
Аватар

Забелязвам, че аз съм изкарала досега Ирена на най-предна позиция и ми е чудно защо :roll: Вие не смятате, че тя в голяма степен е виновна за случилото се. :shock: Имам предвид до момента, в който я карат в болницата - за такива лекари не знам какво наказание трябва да си измисля, просто настръхвам при мисълта. :evil: :cry:

No more turning away?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2006, 21:46 
Пишеща машина
Аватар

Търговецът на кристал , nightwish - благодаря ви за приветствията и на мен ми е изключително приятно да съм сред вас :love5:

по темата -Евгени е виновен, защото хората трябвя да са толерантни и взаимно да се изслушват (толкова пъти го казах на Илиян вчера,че ме заболяха пръстите :twisted: ) та той е част от причината тя да умре .. :roll:

за близнаци не знам -трябва да питам наште :shock: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2006, 08:46 
Аватар

coup написа:
Вие не смятате, че тя в голяма степен е виновна за случилото се.

Aми аз лично не я намирам за виновна, на всекиго може да се случи да кривне. Но поведението на гаджето и е непонятно за мен, нито на любовника и.За това съм сложила тях първи:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2006, 12:57 
Легендарен флуудър
Аватар

Аз ги подреждам така:
1.Държавата
2.Държавата
3.Държавата
4.Държавата
5.Държавата
6.Ирена

П.П.Току-що се връщам от пазар.Бях с колата и все още съм афектиран
от ниската пътна култура на пешеходци и водачи на МПС!
Но и без да съм афектиран от това, пак ще напиша същото - ДЪРЖАВАТА!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2006, 13:56 
Стенограф
Аватар

1.румен
2.асен
3.тихомир
4.евгени
5.павел
6.ирена

интересен тест наистина :)
между другото, направи ми впечатление че почти при всички ирена е на последните места

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2006, 14:02 
Аватар

Много сме либерални явно :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща