Дата и час: 16 Яну 2026, 16:44

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 463 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 31  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Петиция за демонтиране на Паметника на Съветската армия!
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 13:00 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Ахааа. Човек, смени заглавието на темата на - "Петиция за демонтиране на паметника - потребителите питат, Велински отговаря"
Иначе относно темата - напълно съм съгласен да бъде демонтиран. Както и паметниците на небезизвестните терористи Васил Левски и Христо Ботев, туриста Хаджи Димитър и онова литераторчето - Вазов. Пълни демодета. Цар Освободител да се обърне със задника към НС, а Евлоги и Христо да се заменят с двама американски войници, които се упражняват канално с иракски затворници ( отдолу два надписа - От Америка за България ). Петко и Пенчо, който не чете, могат да се заменят с Фидел Кастро и брат му.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 13:45 
Автентичната котка
Аватар

Благодарил (а): 129 пъти.
Метрото пречило, не знам си какво, грозно било, комунистическо било, руснаците били еди-какви-си... Това за метрото пък няма официално изнесени становища и като цяло изобщо не се знае реално има ли проблем, няма ли проблем...
Не виждам особен смисъл да се включвам в дискусията, защото знам какво ще ми бъде отговорено.
Така или иначе на мен лично паметникът ми харесва. И смятам, че подобни неща трябва да си останат - за да се виждат и помнят. А и наистина не мога да проумея с какво този паметник пречи на когото и да е било....
Глупаво ми се струва, да се опитваме да заличим абсолютно всеки спомен и всяко нещо, което напомня комунизма. Така или иначе този период го е имал - някои неща трябва да си останат, за да се помнят. Ако ги няма всичко просто ще се забрави.

Спомена се и за кръглото нещо на Бузлуджа. Едно време е било цялото в мозайка и е било страшно красиво, сега е оставено да се разпада, а според мен би трябвало да се поддържа. Аз лично смятам, че е престъпно такъв труд и такава красота да се оставя да изгние, само защото било комунистическо. Ето ви да видите какви са мозайките. И всъщност най-ценното са именно мозайките. Самата сграда също ми харесва,де. И нищо не пречи един подобен паметник да се превърне в нещо друго, например в ресторант с готин изглед и ...обстановка с мозайки ;) Или просто музей...

Очаквам сега да ми скочите и да ми обяснявате ква съм комунистка. Така или иначе не знам може ли да отречете, че мозайките там са наистина красиви (това, че изобразяват еди-кой-си не ги прави ГРОЗНИ)...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 12:07 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Твоя воля! Всеки има право на мнение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 13:06 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 4 пъти.
върлите антикомунисти за пореден път предприемат великански мерки за тоталното изтръгване на последните ( ? ) остатъци от комунизма в Гоцев Булгаристан
хвала и поклон доземи за героите
ето кой заслужава паметник !

:big_boss:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 13:21 
Белодробна маниачка..
Аватар

Благодарил (а): 738 пъти.
Какви размисли, какви страсти. А даже въпроси не ти задават.

Грозен е не паметникът, а тази петиция. Нова история не се гради, като се руши старата, а като се преодолява и въпреки нея се строи настоящата.

Останалото е: бекем си затворя очите, няма да виждам това, което не ми харесва.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 14:51 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Хм, някак съм останала с впечатлението, че никой не изгражда структури, носещи названието "паметник", с ясното съзнание, че ще бъдат демонтирани поради несъвременността им в момента, в който някой реши, че малко нещо му пречат. Даже ми се струва, че е съвсем напротив на това цялата идея, миналото да се помни. И това, че то се помни така или иначе, изобщо не е вярно. Щото историята и тя си има тълкувания. Че то в настоящия момент не е ясно кое е истина, кое е лъжа, кой каква информация открива и скрива и за какви цели, как пък ще да повярвам, че не се манипулира и историята, манипулира се и още как.

А за инакомислещите, да задам едни малки въпросчета, леко ми хрумват и ме тормозят така: Трябва ли, в духа на тази петиция, да сринем всичко, що ни пречи и ни се струва грозно, на някои от нас поне, и да спрем да изграждаме паметници, защото вероятно и на тях ще им дойде времето? А пък по повод на "историята тя си седи", що не затворим музеите, така и така сме почнали чистката, чувам, че от моловете прихода в хазната е по-голям?

Айде със здраве и да видим. След още няколко десетилетия на какво основание ще се бием в гърдите пред американците, че, видиш ли, сме били имали история. Не съм националист, но това е прекалено просто, безхаберието репички да яде, за това дума още няма измислена.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 18:02 
Флъдзила
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Тук виждам гении на мисълта - "Да не го махаме, той символизира част от миналото ни".Съгласен съм, предлагам да изградим паметник на османската армия, защото почти петвековното им присъствие тук е част от историята ни и то трябва да се увековечи и да се помни.....или не може!Те са турци, лоши са, а ония са "братя славяни".И защо да спираме до тук?Искам паметник на ромейската войска, защото тя също е оставила своята голяма следа в българската история - те дори "изгонват" войските на Световслав от България, точно както другарите правят с германците!

Ама то всъщност имаше паметник на "незнайният турски войн" ама нещо го разрушиха - вандали! :lol: Вие, културозащитници, защо не протестирахте ? :lol: :lol: :lol:

Още, докато има време, бягайте да положите венец пред паметника на загиналите американски пилоти, които не са успели да взривят бабите и дядовците ви, докато не се е намерил някой безумен вандал, който да разруши този монумент :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 18:34 
Proud and Noble Man
Аватар

Айде пак глупости. За Съветската армия, за комунизма и прочие противоречиви от наша, съвременна гледна точка цели и идеали са се били и загивали хиляди българи. Сравненията по-горе с американски пилоти и османска армия са... ми казвам откровено - глупави. Нищо лично, ама се излагаш с подобни неща.

Колко партизани са вели американско знаме и са пели американски демократични песни? И колко са стреляли по немци и царска войска, за да върнат турското робство? България преди 09.09.1944 от 20 години се намира в тлееща гражданска война за и против пусти комунизъм. Тоест той е неразривно свързан с цялостното развитие на българското общество - е ако това не е достойно за запазване и запомняне, кое е? Тези хора са вярвали и умирали за техния идеал, вярвали са, че светът би бил по-добър. Последвалият провал на тези идеали няма много общо с плама, с който тези хора са гинели. Както и да е, идеята ми е просто, че този паметник символизира една сила, подкрепяна от немалък процент от населенето (и досега) - нещо, което не се отнася за американци, турци или ромеи.

Да сравняваш Цимисхий с Толбухин и варяги с вермахт също издава въпиющо непознаване на основни неща в българската и световна история - тоест нагазил си по-дълбоко, отколкото можеш да изплуваш. Недей - не ти се получава.

Така че просто кажи, че си за премахването на паметника, и остави ирониите и остроумията за по-нататък, като ги овладееш. Не се заяждам, просто никак, ама никак не ти се удават нито обосноваването, нито сарказмът. Мир.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 19:05 
Флъдзила
Аватар

Онова горе беше сарказъм, за това съм го сложил в кавички.И не, не критикувай познанията ми по история, повярвай ми :lol: Особено от човек ,упторебяващ термина "турско робство" , айде :lol: Толбухин не гони никой от тук, немски войски се изтеглят, единствено за изласкване може да се говори за 7ма Вафен СС дивизия, но тези подразделения не са част от Вермахта от формална гледка точка.Така че, хитрецо , не прави прибързани заключения :lol:

Второ, явно на теб ти трябва пояснение, е паметник на съветската армия, не на българските партизани.Има голяма разлика.Второ, като говорим за твоето "турско робство", крал Марко, Константин Драгаш, Шишмановия син - Александър (Искандър) се бият на страната на османците, първите двама умират в бой, а царския синковец се бие почти до последния момент при Ангора, дори след като Мехмед и Сюлейман изостават баща си- и на тях ли да им издигнем паметник? :lol: Хитро, а ? :lol: В момента някакви си братя Юзерови искат да връщат турските имена на някои български градове.Из Родопите, българо-мохамедани с промити мозъци, вярват че са турци,а някой дори че тези територии трябва да преминат към Турция.Хм ? :lol: Както и да е, идеята ми е просто, че този паметник на турската армия символизира една сила, подкрепяна от немалък процент от населенето (и досега) ( :lol: :lol: :lol: :lol: )

Айде, умнико :lol:

пс - и сега позодирам, че можеш да ми изкараш един тъп аргумент - Живков предлага България да стане част от СССР, така че не ми пиши как деянията на Констатин, Марко и Александър нямали нищо общо, защото искали да унищожат страната си :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 19:26 
Proud and Noble Man
Аватар

-------- Първо, аз не казвам, че руснаците гонят когото и да е от където и да е - ти го казваш:

happyswift написа:
те дори "изгонват" войските на Световслав от България, точно както другарите правят с германците!

Това за царските синове, биещи се за турците - --------. Като казвам, че показваш смазваща липса на познания, не се шегувам - доброволно ли са отивали да се бият за турците, БЕ? Или им е висял ятаганът над страхливите кратуни наред си договорно-васални задължения? --------
И си мислиш, -------- Аз обаче ще те надцакам - Крали Марко и прочие се бият поне с други държави като васали на султана. А горките Йоан и Мануил Палеолози са принудени като васали на султана да дадат войници за атака срещу тяхна, християнска, ромейска крепост - Филаделфия. Ти обаче няма как да знаеш това. Тъжно.

И -------- си, като ми обясняваш за разликите между партизани и червеноармейци. Абе, аланкоолу, ти на мене ли ще ми наливаш акъл? -------- не проумя, че тоя паметник не е на Серьожа, Коля и Пьотр от Червената Армия, а на триумфа на комунизма и неговите пропагандатори. Че няма паметник на Ленин да вдигнат, я, те почитат армията-победител, а според мнозина - и "повторен освободител".
Ми и храмът "Невски" е паметник на руската армия, бутни го и него!

----- Изтрити са личните нападки ----- Bagatur Не съм радетел за комунизма, но подобни курвенски номера със зачертаване/взривяване/потъпкване/разрушаване на спомените и поуките от може би най-важния период в съвременната българска история... Срамно е!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 19:39 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
----- Изтрито: нецензурно съдържание ----- Bagatur Чух по телевизията, че утре ще има дебат за премахването на паметника в "Нека говорят" по Битиви при оня на Слави човека, Росен Петров!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 19:40 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 3 пъти.
Причината да не се демонтира веднага след промяната гадния паметник е в продължаващите имперски амбиции на руснаците спрямо България. На руския натиск и на неспособността и липсата на доблест у българските историци - симпатизанти на комунизма, да опишат историята правдоподобно - във всичките и гадости.

Ето защо това за мен е паметник на липсата на история или на измислената история, градена върху избирателно откривани, създавани и унищожавани документи и извори. Да не би 30те тома със спомени на Тодор Живков да са особено ценен и достоверен исторически извор? Е, цитират се. :D Даже някои се чудят и кога му е останало време да ги напише...

Къде е паметникът на загиналите от облака над Чернобил, обиколил цяла източна Европа? Къде са обесени виновните за информационното затъмнение? Има ли паметник в Белене, в Ловеч? Има ли един самоубил се ръководител от висшите червени ешелони?

Няма такъв и не са обесени, защото партийните жреци-идеолози и жреци-историци все още помнят и защитават тезата, че партията била права дори, когато грешала. И това са академици хора, професори, доценти. Поне Божидар Димитров показва достойно и упорито с всеки изминал ден колко продажна е българската историческа наука. С премахването на паметника мисля, че можем да решим този проблем на обществото ни и да си дадем възможност за отговор на въпроса "Какво се случи с нас?" - макар и 20 години по-късно.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 19:52 
Proud and Noble Man
Аватар

Точно това правим и ние тука - дебат. Само когато се появи някакъв сульо и почне да се прави на интересен и да ме дразни с липса на възпитание и интелект, нещата загрубяват леко, но иначе дебатът си върви.

На човека над мен само едно ще му кажа - колкото взривяването на мавзолея реши проблема в обществото и отговори на въпроса, толкова и разрушаването на този паметник ще го реши и ще отговори. Рушенето и вандализмът не са адекватно, зряло предложение, а реваншизъм и преразход на енергия, обикновено с трагикомични резултати - всички помним фиаското с мавзолея и как половината свят се смя - "Бре, тия българи нямат ли си друга работа?".

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 19:55 
Флъдзила
Аватар

:lol: :lol: :lol: :lol:

Ятагана им висял :lol: :lol: :lol: Ех, ти генийо на историята туко що прати в девета глуха Вера Мутафчиева, ех защо не е жива жената да и обясниш аджеба какво е станало :lol: На толкова плоски знания ,дори няма да си направя усилията да ти обяснявам.--------

И моля ти се, явно че не обичаш да четеш история, но поне си чети постовете.Първо паметника беше на партизаните, сега стана на комунизма като цяло?Да, този паметник символизира комунизма и това всъщност го прави още по-лошо.Прибалтийските държави иницираха идея комунистическите символи да бъдат забранени, така както нацистките.Ех, иди им обясни колко са прости! :lol:

"Ми и храмът "Невски" е паметник на руската армия, бутни го и него!" да поставиш знак на равенство между християнски храм и паметник на комунизма - евала :lol: .И не, няма защо да го бутаме, защото, за щастие, русите не ни носият нов абсолютиски режим, както съветската армия ни носи тоталитарен.

"Абе, аланкоолу, ти на мене ли ще ми наливаш акъл? Говна ли имаше по очните дъна, че не прочете на какво е СИМВОЛ тоя паметник? Още говна ли имаше у главата, че не проумя, че тоя паметник не е на Серьожа, Коля и Пьотр от Червената Армия, а на триумфа на комунизма" - Само дето комунизма е идея на германец, не на руснак, за това и аргумента ти за Невски показва --------

"Че няма паметник на Ленин да вдигнат" - да, защото Ленин е покойник.Но за сметка на това вдигат паметник на Сталин.------Изтрити са личните нападки----- Bagatur

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 20:25 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Аз ще се намеся и ще ви кажа следното:
Толкова ли и двамата нямате ум в главите, че се дръгнете като последните идиоти? Дискусията е способна да си върви и да бъде интересна и без личните нападки в началото и в края на всяко второ изречение.

И друго не разбирам - толкова ли не може да се постигне компромисен вариант (или поне да се работи за него)? Интересът ми не се простира до там, за да проверя размера на плочите и на самия паметник, съответно възможността след като цялото това чудо бъде демонтирано да бъде прибрано в някой музей, където да може да бъде видяно, стига човек да поиска - макар че звучи добре. Пък на останалото празно място да се сътвори нещо ново, не да стои пусто и празно. Защото за вас не знам, но на мен София и сега ми изглежда с твърде бедна културна и духовна атмосфера, за да я ограбваме допълнително.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 463 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 31  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Паметника на Съветската армия и Университета?

в Студенти - общ форум

Бeтон

9

1054

04 Ное 2010, 13:55

camel Преглежда последните мнения