Цитат:
Младите хора избягват работническите професии
откакто комунизмът си отиде преди 20 години, и студентите се нахвърлят на специалности като бизнес администрация, икономика и социални науки, смятани за предпоставка за висши управленчески позиции и следователно за просперитет.... "Сега всички искат да са шефове."
А няма на кого да са шефове.
Честно казано това е едната страна на проблема, другата е, че работната ни ръка заминава да работи за чуждите икономики. Липсата на качествено образование и западането на образованието у нас кора хората да ходят да учат в чужбина. Тези пък, които учат у нас, щом получат шанса да работят в чужбина, след дипломиране, също заминават. Но това го знаем всички. Важното е, че това е основна причина да няма специализирани кадри у нас, пък и малкото които ги има, някак си не си намират работа. Което е голям парадокс - хем трябват хора, хем няма работа.
Еми хубаво, че в чужбина забелязват тези неща, трябва и у нас да вземат да се забележат. Но на мен ми омръзна само да чувам какво се обмисля в парламента, какви предложения има, кога ще се гласуват. Трябва да вършат нещо, не само да обсъждат. Не знам как можем да ги накараме, би трябвало да има начин, но явно само с протести не става, поне не видях някакъв значим резултат от всички протести до сега. Само залъгване и прах в очите. Лекарите пак са недоволни, учителите пак са недоволни, полицаите и земеделците и те. Въобще всички са недоволни, въпреки че опитаха с протести. Някои от тях се заканват и за в бъдеще пак да излизат.
Лично на мен историята с протеста ми изглежда така:
Случват се несправедливости, хората търпят, идва момент, в който се прекалява и те няма на къде, освен да излязат на протест. Организират се някак си, излизат, казват какво не е както трябва. Някой им казва, че ще се оправят нещата. Те искат гаранции, обещава им се нещо малко, почти незначително, буквално за замазване на положението, което да бъде изпълнено в кратки срокове. В добавка им се обяснява стократно, че повече не може, няма пари, няма от къде, няма това, няма онова. Приказки, прикази и пак приказки. И хората се съгласят с малкото и незначителното, защото е лъч надежда. Изпълнява се и то и до тук. Смята се, че проблема е временно решен или поне недоволството е уталожено.
До сега само това са показали протестите у нас. Това разбира се, не означава, че не може и повече да покажат в бъдеще. Може би протестите трябва да са по-целенасочени, да се изисква точно определено нещо и да не спират изобщо, докато не започнат да се взимат видими мерки за това, срещу което се протестира, а не само с обещания да се задоволяват. Но това е много трудно. Веднъж се събира голямо множество, но не може дълго да се поддържа. Хората трябва да учат, да работят, да гледат деца, не могат дълго да висят по протести.
aahz, не мога да се съглася напълно, че само с личния пример ще се оправи нещо. Личният пример достига само до обкръжението ти. Да, вярно, че ако много хора дават добър личен пример, ще го видят още много други хора. Но няма как да се разчита на това, защото не всеки би се поучил от личния пример.
Да, трябва децата да се възпитават по-добре. Трябва и ние да възпитаме своите по-добре. Но има много хора, които не знаят какво значи това, защото не са получили добро възпитание, не са видяли и не знаят какво е. Те няма как да са способни да дадат най-доброто възпитание на своите деца, дори и да знаят, че трябва да е по-добро от тяхното собствено. Ако ми проследи мисълта, ще добавя, че това е един социален проблем, тясно свързан със семейството и човешките взаимоотношения и тук могат да се изказват психолози, които разбират как работи всичко това.
Цитат:
Игра ли ще е това в училищния двор под зоркото око на учителите? Не знам, но някак си ми се струва, че това ще е първата стъпка към отглеждането на деца в буркани, за да не им стане нещо.
Едно време играехме до тъмно на улицата, сами, и нищо не се случваше. Времената се менят и игрите може би, което е жалко за децата. Разликата между играта на криеница навън и играта в мрежа на компютъра е огромна.
Да, децата не трябва да се гледат като цветя в саксия, но в съвременния голям град няма как да стане другояче освен да са по цял ден в училище или по цял ден затворени вкъщи. Може някъде на село да имат свобода, но тук не е безопасно. Не само заради по-големите, които пласират разни неща, но и по много други причини - все човекът е проблемът.