|
Хорхе много добре се е разровил и е уточнил за бройките децА в Китай, за което му благодаря! За населението - ами и аз си мисля нещо такова, че може да са над 1.5 милиарда души към днешна дата. ОСПОРВАМ това, че от малцинствата или от провинцията нямало да станат ядрени физици. Особено малцинствата се ползват с много големи привилегии за влизане в университетите. А университетът в Урумчи, примерно, произвежда ежегодно сериозни кадри. А и Китай, доколкото знам, не се стреми към изграждане на общество от богаташи, а към една средна класа. Не оспорвам и статистиките, но се съмнявам в способността на преброителите да преброят всяко семейство правилно. Оттам и грешките в статистиките. Просто не мога да си обясня, особено по селата, ако преминаваш хвърли едно око и ти, как има толкова многодетни семейства. Но ти сам си го казал - може и по 2, по 3, даже по 4 деца...И в резултат Китай се увеличава всяка година, горе-долу, колкото 1 България (не ми се гледа в момента дали не бяха и 2 Българии...) За синофобията говорех по принцип, не за тебе. И да не си помисли някой, че тя е само на Запад? Неее. В Азия - примерно Япония, Виетнам, Филипините, също има бая синофоби. Та те може да се хванат и за сламката, за да докажат как "още малко и комунизмът ще си отиде", "Китай ще се сгромоляса след Олимпийските игри" и пр. А такива предсказания се изтъркват, но, предполагам помагат на икономиката на тези страни, защото който пише такива статии взема пари, с които купува стоки и така се поддържа икономическия цикъл...
"Да, те работят, защото просто нямат друг избор."
Това, Доне, е отделна тема. РАДОСТНОТО Е, че признаваш, че и дъртите в Китай работят и са много по-производителни, отколкото някои западни старци, нали? Ето затова твърдя, че даже застаряли, китайците пак ще са трудоспособни, особено ако нямат друг избор. Икономическото развитие на Китай като държава, която произвежда евтини стоки и изстрелва спътници с ракети, точно И НА ТОВА се дължи, че няма избор. А, ако имаше избор, всичко щеше да се изхайлази, да затлъстее по американски терптип и да затъне в дългове. Така че - съгласихме се - а) Старият китаец е пак работоспособен, б) Като няма избор, ще си действа и Китай ще се крепи. (А и да не забравяме нещо, че след 10-50 години научно-техническия прогрес ще предостави нови улеснения. Примерно сега, ако нямаш пари за кино, можеш пак да гледаш филми по телевизията или по интернет...нещата се изменят). Китай се води, на първо място, РАЗВИВАЩА СЕ държава. Както беше заявил Ху Дзинтао, Китай все още не може напълно да се справи с противоречието между постоянно-нарастващите духовни и материални потребности на целокупния китайски народ, и тяхното задоволяване. В този смисъл социалното се развива, но не е развито и само времето ще покаже дали ще се доразвие по набелязаните планове, както става, общо взето, досега. Какъв е най-добрият начин на живот за един пенсионер не знам. Най-доброто се намира и изгражда от хората, защото, по природа, не е зададено. Т.е. това си е човешка, субективна работа. За някой пенсионер може да е добре да се излежава по старчески домове, а друг да предпочита да се труди. И пак по-добре, че има достатъчно хора, които изхвърлят боклуци, и такива, които ядат шишчета и пр., иначе щеше да има глад. Т.е. в Китай безработица на практика не може да съществува на тоя етап, ако човек е готов дори да работи такива неща.
Чакай сега - нали казваше, че не се показва престъпността в Китай, аз ти давам цял канал, който по 24 часа върти полицейски акции, наказателни дела и пр., а ти казваш, че е "пясък в очите на народа". Ако ще и чакъл да е в носа на народа (т.е. не ни интересуват предикативните моменти, които би му сложил, а съществителното, което установихме, че е НАЛИЧНО), признай факта, че има такъв канал, че има и достатъчно криминални рубрики по вестниците, за да се информират хората обективно. А това дали е имало нещо скрито или не - щом като е скрито, би трябвало да не знаем за него. А относно хармоничното общество - в много отношения е по-хармонично от това, примерно, в САЩ или Западна Европа. Джини индексът не е толкова висок. Няма скинарски организации по улиците, не се продава огнестрелно оръжие и пр. А това, малко или повече, допринася за постигането на хармония, която никак не е илюзия. Самите западни жени тука супер се кефят, че през нощта могат да си ходят и сами по улицата, а при тяхните общества това е немислимо! Такива дребни факти задават хармоничност, а колкото до 100% хармония, те никога не е била обявявана от правителството на Китай и все се говори за нея като за стремеж, а не като за нещо завършено. Колкото до разказите, които си чувал - те някои и за даоси, които говорят с духове приказват - не вярвай лесно на всичко, което чуеш. Аз даже бях чул, че са уловили истински дракон бебе, ама там е работата, че следвам един принцип наречен БРЪСНАЧА НА ОКАМ и на "казванки" не вярвам. Това не означава, че всяка "казваница" е невярна. Означава просто, че е по-добре да не си създаваш картина за света по слухове. По-добре НУЛА ИНФОРМАЦИЯ, отколкото СЪМНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ.
Тежките престъпления, извършени от партийци също придобиват публичност (а дали има укрити, както ти казваш, пак остава само да се гадае, защото, както казах, ако се укрити, няма да се знае за тях; хубаво е да разсъждаваме научно, по Окам, а не дилетантски) си има комисия за партийна дисциплина (предполагам, че по-добре от мен знаеш как точно се казваше този орган), която досега излови доста такива хора и си понесоха наказанието. Последно бях чул за един от пров. Шандун, който се хвалел, че даже тая комисия не можела да му каже копче, ама взели, че могли. Ако бъркам нещо - поправи ме. Сега видях, че по-долу си писал нещо подобно. Значи и тука имаме сходни мнения. Тибетците и синдзянците, ако не са в Китай, може и да не умрат от глад, но спонсорите - Индия, Турция, САЩ и, вероятно - Русия, ще ги направят марионетки и просто ще сменят подчинението от Източно - на Западно (за мен Индия и Турция са по-скоро западни страни, а не източни като Казахстан или Япония). Не знам дали преселването на хан-китайци е с цел асимилация или просто по икономическо-стратегически причини. А относно това кой с кого има общо - малко пояснения - не само тибетците и тибето-подобните народности имат сино-тибетско (汉藏语言系) родство, но и някои народности в Синдзян:
дунганите (хуей дзу) - говорят си на мандарин и, като цяло, са ислямизирани китайци или както аз им казвам "китайски помаци"
потомците на манджурите (в момента забравих как се казват, но още май Канси ги беше пратил в оня край), които ползват и мандарин
коренните ханци в Синдзян (местни хан-китайци, които са си там отпреди десетки поколения)
Отделно, като изключиш руското и таджикското малцинство (индоевропейци) - останалите са основно Алтайци (тюркска и монголска работа), та те исторически си имат общо не само по визия, но и в аспекти от културата с китайците (за справка "Прабългари, хуни и китайци" - студия на шъфу Д. Александров, публикувана в списание "Дун-оу").
Няма начин да не си срещал уйгури, които даже не знаят как да четат йероглифи и си пишат на арабица. Не виждам много да са ги насилили на китайски. А срещнах една татарка от Тачън, тя говореше по-добре уйгурски, татарски и РУСКИ, отколкото мандарин...Така че това за голямата хан-изация са митове и легенди. При редовия тибетец също не знам да има много хан-грамотност. Първо си развиват местаните езици и култура, после стават хан-разбиращи. Поне из Автономните райони. Ако си ходил във Вътрешна Монголия си наясно, че там даже някои и мандарин не говорят...За какво насилствено променяне на културата говорим?!... Това за тибетеца, който говорел с пекински акцент ми звучи като възмущение на някой защо младото турско поколение в България не си говорело добре турския! Ами хората говорят това, от което има повече полза. Езикът не е самоцел, а е инструмент. И на мен ми е по-лесно да говоря на български, отколкото на татарски, но какво от това?! За синдзянците - нямало работа по местата им? Не знам, ама знам, че където и да заседнат са добре дошли да си отворят ресторант или да правят шишчета и нанове по улиците. При тях има, както казах, даже позитивна дискриминация - може да откажат на някой ханец, просто защото малцинствата са привилегировани. И не знам за каква автономия говориш, но такава, каквато са дали на уйгурите и тибетците в Китай не се радват никои малцинства в Турция, например. А и да не забравяме, че има много уйгури във властта на КНР, че тяхната арабица е и на китайските юани и пр. Т.е. те са си част от Китай и отделно са си автономни...рядко има такива привилегии по света. Даже в Русия няма толкова свобода за нерусите в републиките им. Кога на руските рубли ще надпишат нещо на якутски, башкирски, чувашки или татарски?
_________________ www.kry4ma.com - първа виртуална бг-кръчма: Свободна трибуна за баннати от други форуми+ Запознаства с азиатки+ Алтернативна енциклопедия за нещата, които ги няма по някакви причини в Уикипедия+ Безплатни реклами за всички+ Интересното от други форуми+ Безплатни уроци по италиански и китайски, и пр.
|