Съжалявам за "чаршафа", но е неделя вечер, а битието ми ме е пратило скучаещ пред компютърния екран.
Хайде и аз да се отклоня от темата:
Baggins, ти за пореден път успя да докажеш вече затвърдилото се мое мнение, че по-голямата част от хората не само, че са потънали в логическа неконсистентност, ами и си нямат съвсем никаква идея какво точно коментират.
Защото само абсолютна икономическа некомпетентност може да роди изказване от вида:
Цитат:
Обаче в момента положението е такова, че става все по-трудно да си водиш нормален живот.
Не, сериозно - искам да разбера как при свободно движение на стоки и услуги в рамките на един половинмилиарден свободен пазар в една част от него, характеризираща се с около 3 пъти по-ниски доходи (респективно и разходи за труд) от ядрото на този пазар, нещата ще стават все по-зле и по-зле?
Или може би ти конкретно се нагърбваш с прогнозата, че ЕС ще се разпадне под натиска на протекционизма? Или на ромските имигранти в Западна Европа? Или пък си готов да прогнозираш, че дълговите и демографските проблеми на държавите - членки ще доведат до това доходите в ЕС да паднат под равнището на днешните доходи в България
Цитат:
БВП-то само по себе си не може да означава нищо. Той по някакви статистики през 89та е бил мисля 2 пъти повече от сега, но какво от това.
Е, това просто не е вярно. В един момент след влизането ни в ЕС през 2007 БВП надмина в реално изражение БВП от 1989-та година. При това става въпрос не за БВП на глава от населението, а за цялата икономика - очевидно е, че 100 милиона инджикупляктора (да заема любимата стока на един мой преподавател), разделени на 9 милиона население не са еквивалентни на същото количество, потребявано от 7.5 милиона. И, забележи - това се случва въпреки систематичното двойно осчетоводяване на БВП преди '89 и въпреки отново систематичното подценяване на сивата икономика при изготвянето на статистиката от НСИ. Аз лично не бих се учудил, ако БВП преди началото на рецесията е бил в реални изражения с 50% по-висок от този преди 10-ти. А при положение, че населението е намаляло с 1/6, всеки сам може да си направи сметката какво става с per capita GDP (hint: при тези презумпции е с 80% по-високо). И да не забравяме, че при тези изчисления дори не се и прави опит да се вземе предвид промените в качеството на живота, които са следствие от технологичния напредък. Но ние сигурно живеем по-зле де - кой съм аз да споря с перцепциите на разни пенсионери и тези, които са склонни да им вярват

Цитат:
Не мисля, че висшист в България има по-голям шанс да си намери хубава работа от човек със средно в щатите.
Което обаче е пропускане на една съществена тенденция: Реалният доход на средностатистическия американски бачкатор с гимназиално образование стагнира вече от почти 30 години (тоест, от бума на Рейгъномиката). Да не говорим за факта, че реалната безработица сред тази социална група в САЩ е сигурно над 25% с тенденция да се движи нагоре - и то бързо. Та аз лично не бих се учудил след 20 години човек с "кирливо" българско образование, стига да е сравнително компетентен, да има по-добри перспективи от американец с гимназиална диплома. Естествено, това в случай, че не приемем правенето на бургери в КФС за най-полезната дейност на планетата.
Та, след като задоволих нуждата си да опровергая наивните икономически представи на разни (не)осъзнати социалдемократчета (съжалявам, но от маниера си на мислене, проявен в темата, Baggins точно на такъв индивид ми прилича), ще си позволя да кажа и нещо, което все пак има известна връзка с темата:
Цитат:
Идеята за националата държава умира с огромна скорост.
Къде умира? Опитай се да изложиш и аргументираш това твърдение пред един японец например - човекът по всяка вероятност просто няма да те разбере. (Между другото, от икономическа гледна точка, Япония е страната, която има най - отчаяна нужда от имигранти, при това - вече от поне 15 години намираща се в това състояние. В резултат на това в момента те са около 1-2% от населението - и половината от тях са корейци - тоест хора със сходна култура и външност, които сравнително лесно могат да бъдат асимилирани.) Както няма да те разберат и повечето източноазиатци. А ако поразширим малко дефиницията за национална държава, превръщайки я в държава на хора не с общ етнос, а с обща култура - както няма да те разберат и индусите - националисти, и пан - ислямистите (което май се превърна в определяща идентичност на мюсюлманските общности в Западна Европа, може би с изключение донякъде на турците), че даже и една огромна част от полу-реднеците в САЩ, които в момента се опитват да спрат вълна от имигранти, споделящи на практика същите ценности като тях. Това, че нещо се случва с местните общости в континентална Европа ВЕЧЕ почти нищо не означава - което е по-лошото, евроцентризмът буквално "изяжда хляба" на доста хора.
Цитат:
Опити като този на Милошевич от 90те да се възроди някакво виждане за "чиста нация" са обречени на провал и заклеймяване от историята.
Добре, това не разбирам как може изобщо да се твърди - преди 170 години е било немислимо да се позволи на жените да гласуват Преди 60 години масовата миграция на неевропейци в Европа също е била немислима. Какво кара който и да е да твърди с категоричност, че нещо от историческа гледна точка е немислимо? Имаше едни последователи на един плешив руснак, последовател на един брадат еврейн, които твърдяха нещо подобно. И къде свършиха? Poverty of historicism must read...