Dr Dulcamara написа:
Здравейте! Аз съм преподавател. Регистрирах се преди малко. Иска ми се да споделя някои мисли по темата.
Относно "трябва ли да се протестира по време на криза": Да, трябва, щом това е единствената възможност. След така наречените разговори с правителството и резултатите до момента, аз друга възможност не виждам.
Относно "увеличаване на собствените приходи на университета": не, това не е правилен път. Допустимо е единствено, ако става по естествен начин, т.е. чрез семестриалните такси, но не увеличавайки ги или приемайки безумен брой студенти. Иначе, по какво ще се различаваме от една бакалница? Образованието не е "бизнес начинание", както твърди министърът на образованието, не и в смисъла, който влага той.
Относно "съвместни протести с други университети": Да, съвсем разумно. Трябва, обаче да се обединим около общите интереси и проблеми от принципен характер.
С удоволствие ще прочета и други мнения, макар и диаметрално противоположни на моите.
Ами ето едно диаметрално противоположно мнение след като искате такова - първо,финансовото министерство намалява бюджета за образование поради кризата,а вие стоите и казвате-върнете ни парите,без да имате(поне според това което казвате в тази тема) реална идея как може да се съкратят разходите за това образование,тоест без вие да предложите нищо конструктивно в замяна...
Второ,не знам защо всички тук сте толкова ограничени,че свързвате понятието "собствено финансиране" или с увеличаване на таксите или с допълнителен прием на студенти,а не примерно използване на семестриалните проекти на студентите с комерсиална цел,или привличане на частни инвеститори в университета дори и с елементарна цел реклама на даден продукт,да не говорим колко големи компании хвърлят луди пари за частни проекти,маркетинг и проучвания и т.н.
Трето,относно "всенародната" стачка между всички университети - абсолютна глупост,кажете ми някой пример от историята,в който гражданското неподчинение е довело до успешен край,защото аз не се сещам...
Но главното е,че вие май не можете да разберете,че възстановяването на бюджета за образование трябва да стане благодарение на съкращаването на нещо друго,а без да имате идея какво ще е то,сте обречени!
п.с. И не се мислете за много велики,защото тук се борите за разни четки и боички,а не знаете как собственици на аптеки са принудени да взимат заеми от банки само и само да могат да купят животоспасяващи лекарства на хора,за които уж здравната каса трябва да плаща