|
Ами преди да коментирам , ще насоча вниманието към случващото се в момента във Франция и Белгия.Особено във Франция.Ще припомня това ,което се случва в Гърция от 2008 година насам.Мисля че първо това е по-добре да се види , тъй щото смятам че случаващото се днес може да е по-близко до хората отколкото това случило се преди години , респективно векове.А пък изхождам от това че не всеки , ще седне да чете исторически или юридически коментар върху правата на човека и по специално социалните такива,както и върху темата за гражданското неподчинение (като не изключвам и философския аспект на въпросите).Разбира се това че не всеки ,ще седне да чете го отдавам на това че хората имат различни интереси ,но все ми се струва ,че каквито и да са интересите им не могат да отбегнат случващото се около тях.Да някой , ще каже че това не е около него но въпреки това смятам , че съвременният човек е космополитен , ерго трудно ми е да си представя ,че това не го засяга.И като един последен аргумент , ще приложа това че историята , философското , юридическото или прочие учение , доктрина и т.н. е възможно да се интерпретират по различен начин.Но случаващото се в момента мисля ,че не можем да го изопачим тъй като то не е случило се преди 50 години или няколко века , а е нещо което се случва днес и всеки може да види и да си направи изводите сам за себе си.А когато фактите говорят и боговете мълчат , да звучи клиширано ,но точно.Сигурно тези във Франция и Белгия са по-луди от българите?Или пък може би са по-зле от нас , че да си решават проблемите с гражданско неподчинение и протести ?Ама то какво ли разбират те?Vox populi , vox dei !Политическо самоубийство е да не послушаш тогава , когато целият народ не е доволен , чудно защо ли в България ,все още няма политически самоубийци или самоубили се (изключая 1997 година ,когато на българина явно му дойде до над капата ).А защо няма такива , ами поради простата причина ,че българите сме като стадо овце и гледаме с песимизъм към всякакви прояви на инакомислие , надигане на глас и глава за нещо повече , но иначе "зъбим се на тирана" като в ботевото стихотворение "В механата".Такава ни е народната философия и за жалост докато не променим това и манталитета си нищо няма да успеем да направим.И така ,ще се чудим защо западните демокрации имали права - ами ще имат , но те се борят за тях и когато някой се опита да ги промени , потъпка или измени те се борят и не оставят това да стане ей така с лека ръка.Може би Саруман би се включил да ни каже гражданското общество , какви механизми има за да се бори освен гражданското неподчинение ?О, забравих в България , гражданско общество - никога.И ще е никога докато има хора , мислещи че от това или онова няма смисъл , мога да им препоръчам да отидат на психиатър , че видиш ли има едно нещо наречено ноогенна невроза. И още нещо за което се замислих сега - защо при нас не важи поговорката Vox populi ,vox dei (Уилям Малмсберийски) - поради факта че няма глас народен!
_________________ Salus populi suprema lex
|