Дата и час: 31 Мар 2026, 11:18

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 942 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 63  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Опера
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 23:09 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Ники е момче, но се съмнявам да стигне до момента с либретото. Не че би било лошо.
А мисля, че с теб се бяхме разбрали да си говорим на "ти". Това "Вие" ми е твърде тежко, да не говорим, че сме от различни факултети и няма да ми преподаваш (пък и сме обединени от някакъв общ интерес, така че предлагам да си говорим като сравнително равни). Мен нашите от малка ме възпитаха то следния начин: на непознати - на "Вие", на познати - на "ти". И то без гадните обръщения от сорта на "чичо Иване", "лельо Петя" и прочее. Директно по име.
Та затова и аз така - приемам, че сме познати. :)

Колкото до Те Деума - да, зловещичък си е, но аз го намирам и за доста чувствен и наистина го обожавам. А и Скарпия ми е един от тримата любимци в оперната драматургия (заедно с Ренато от "Бал с маски" и Родриго от "Дон Карлос"). Хм... и тримата са баритони, да. А арията я цитирах като любима, без да има връзка с протестите и т.н.т. Това си ни е нашето си кътче, в което можем да си заровим главите в пясъка като щрауси и да се радваме на красивото в живота. Казах!

А "Мадам Бътерфлай" ми е ужасно любима опера, в нея ми беше и дебютът като асистент-режисьор едно време (през далечната 2005 година). В нея е най-силно сексуалното нещо, писано някога в операта - любовният дует в края на първо действие. Настръхвам, когато го слушам. Тази конкретна ария обаче ми е протяжна и скучна, макар отлично да разбирам смисъла й.

* Колкото до "каро номе-то", както й викаме с един приятел, тя е една, емблематична е и е също толкова емблематично ужасна. Тоя въпросен приятел много ме будалка за това, но наистина я мразя много. Просто тая блейка Джилда като заме'чи на сцената, пък като се залигави... Да не говорим, че обикновено сопрано на около 40-50 години се пъне да се прави на 16-годишна девойка... А и самата ария си е трудна за пеене... Абе, много пришита ми стои (почти колкото танцът на негърчетата в "Аида") - "дай да покажем колко може сопранчето". Пък "Риголето" е толкова хубава опера!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 23:29 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
За "Вие" / "ти" вината е моя. Не мога все още да забравя, че във този форум/университет съм преподавател. Тук, на това място, вече не съм.

Да, май наистина си крием главите в пясъка, но от друга страна човек има нужда и да си почине и да събере сили. Сега май се казва да се "зареди".

За арията от "Мадам Бътерфлай" съм съгласен. Тя май официално се счита за най-добрата любовна ария (ако изобщо може да се каже така).

Иначе относно "(ама после кажи дали съм те изненадала, защото подозирам, че ще очакваш друга)" от предишното, по-злокобно и обречено е единствено на финала.
http://www.youtube.com/watch?v=84ou5hAFmog
Убийството на Скарпия не ме впечатлява толкова много.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 23:35 
My kinda heaven
Аватар

Хахаха, аз като го чуя тоя откъс, се сещам за един инцидент с Тоска в старозагорската опера, ама ще ти го разкажа, когато се засечем нейде из операта (предложението за "Дон Карлос" още важи - а ако не съм ти го отправила, го правя сега: 25 и/или 27 ноември, търся си компания. Не хапя, зла съм само виртуално. Не ръкопляскам, когато не трябва и не ям пуканки/чипс по време на спектакъла. Не нося дрехи, които миришат на нафталин, не ритам стола на другарчето си и си изключвам телефона, ако изобщо го нося). :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Иначе очаквах да очакваш по-скоро другата досада, която обичах от тази опера, когато бях малка - арията на Каварадоси от последно дейстие. Обикновено всички момиченца, а и част от мъжете (в тоя форум конкретно) се прехласват по нея. На мен вече ми втръсна, пък и към този момент, Скарпия вече е мъртъв, а аз нямам търпение да убият и Каварадоси, та да си ходим. :) Шегичка... но наистина ми е дотегнала (за "E lucevan le stelle" говоря).
Сега обаче ще ти кажа лека нощ, защото смятам да лягам. Помисли си за "Дон Карлос", сериозно - и дори да не ме искаш за компания, отиди сам, съставът обещава да е почти възможно най-добрият в момента.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 23:47 
Постоянно присъствие
Аватар

В "Тоска" имам още доста любими неща, но друг път. Май обърках за "Мадам бътерфлай" мислех си за дуета.
Лека нощ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2010, 21:27 
Постоянно присъствие
Аватар

Търговецът на кристал написа:
... Обикновено всички момиченца, а и част от мъжете (в тоя форум конкретно) се прехласват по нея ..."E lucevan le stelle"

Аз харесвам също тази ария, но "най-мъжката" е сякаш друга - поради някаква тайнствена хармония на вкусовете хубави са всички жени, русокоси и чернокоси. Иначе дълбоко в себе си оставаме (мъжете) верни на една.

http://www.youtube.com/watch?v=6nZB6nBV7_I

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2010, 21:34 
My kinda heaven
Аватар

Хм. Дефинирай "мъжка". В смисъла, в който аз го разбирам това понятие, най-мъжката ария в "Тоска" си е точно "Te Deum". Иначе и аз предпочитам тая ария на Каварадоси пред "E lucevan le stelle" (особено финала).

Колкото до това, че дълбоко в себе си оставате верни на една - позволи ми да не ти повярвам. Или е толкова, толкова дълбоко, че тази "една" никога не го научава. А вероятно и зависи от мъжа.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2010, 21:39 
Постоянно присъствие
Аватар

Мъжка в смисъл, че мъжете харесват жените изобщо, без значение дали са блондинки или брюнетки. Много пъти съм цитирал тази ария, когато са ме питали "какви ми харесват".

Ето това http://www.youtube.com/watch?v=ZsOn8ARc ... re=related също много ми допада.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2010, 21:47 
My kinda heaven
Аватар

Е, ти изреди всички красиви моменти в тая опера. :) Аз щях да пиша за тоя дует в предното мнение, но не ми се търсеше. А ти си подбрал и особено чудесно изпълнение (обикновено хората припадат по Тоската на Райна Кабаиванска и Рената Тебалди, но аз ужасно харесвам Кабайе. Не е твърде истерична - макар ролята да го носи и позволява, това ме дразни).

Впрочем, накара ме да се замисля малко за женската психика и "женската" ария. Ама няма какво да мисля, АЗ лично си имам една ария и тя е ето тази (хем за Пучини говорим): http://www.youtube.com/watch?v=OWle3od3BCc

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2010, 21:50 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодаря!

За "Дон Карлос": аз обикнвено ходя на опера с една компания от приятели, които разчитат на мен да им предложа нещо. Тези дни ги подбутвах за "Травиата", после за "Турандот", но нищо не стана. Вероятно заради злополучното "Набуко" в началото на месеца.

От предишните ти писания разбрах, че съставът при "Дон Карлос" ще бъде много добър. Аз не познавам добре тази опера и с удоволствие бих отишъл. Ако нямаш нищо против, аз ще им съобщя за идеята и можем да отидем всички заедно. След операта обикновено ходим някъде да изпием по чаша вино.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2010, 21:54 
My kinda heaven
Аватар

Чудесно. Накрая ще се окаже, че е възможно да познавам някого от вас. Като се разберете нещо, пиши. Ако до 2 седмици не сте се уговорили, аз отивам за билети. Дано не се разочароваш, де, щото съставът наистина е твъъъърде обещаващ. :mrgreen:
Колкото до горната ария - чуй какво чудо започва от 03:36/7. Настръхвам. Един от любимите ми музикални мотиви изобщо.
"Турандот" ми е много... интимна опера. И, изобщо, Пучини е писал основно за мене.

Иска ми се да те пробвам с една друга опера, не знам дали и доколко ти е позната. "Федора" на Джордано? Ужасно непозната е у нас, пък си е много хубава.
http://www.youtube.com/watch?v=yfLkUMcw0VU

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2010, 22:12 
Постоянно присъствие
Аватар

Много приятно за слушане наистина и много добре (артистично, въпреки маската) изпълнено. За мен изобщо не е много разбираема - ясно е единствено в контекста на сюжета. Изглежда много идеализирано и абстрактно, но ако ме питат, цялата "пушилка" е единствено за да стане по-впечатляваща развръзката накрая. Която пък също не ми изглежда убедителна. Но изглежда с повечето неща е така: трябва да стават трудно за да са желани.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2010, 22:19 
Постоянно присъствие
Аватар

Арията ми е известна и ми харесва, но "Федора" на Джордано не познавам. Просто не съм имал случай да я слушам, а и не съм намерил време да се занимавам с нея. До сега ми е убягвала.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2010, 22:24 
My kinda heaven
Аватар

Факт (за казаното по-горе). Ей я Лиу, подтичва след Калаф като кученце, влюбена е в него от години, ама той - Турандот, та Турандот. Той има даже една реплика, която тук обикновено превеждат като "Светът да рухне, искам Турандот."

Тя цялата опера е леко приказно нелогична, но като се видим, ще ти разкажа концепцията на една конкретна постановка на "Турандот", в която имам участие и аз. Там режисьорката беше подредила нещата и звучаха по-логично, ако и половината публика да не вдяна идеята. Пък другата половина май я разбра грешно, ама нищо...
Но си прав, де - не само тая ария, цялата опера е много пушилка ("Несун дорма" да не е по-малки фойерверки. Ама нали и тенорът трябва да яде...). Обаче пък колко е прекрасна... Има един момент във финалния дует, който ме отнася, знам го наизуст.
Oт 04:52 до 05:55: http://www.youtube.com/watch?v=weuiTNMdwPg (първото изпълнение с добро качество, което ми попадна).
Този дует се мъчих да го слушам много дълго. И в един миг просто го ЧУХ и много го обичам.

А "Федора"... не вярвам да я поставят скоро. Аз я поразучих заради мой близък приятел и взе, че ми хареса. Но това е най-известната ария от нея, така или иначе.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2010, 22:28 
My kinda heaven
Аватар

Между другото, като споменах "Nessun dorma", чуй 2 изпълнения на българи (все са в тази постановка, за която ти споменах в предното мнение).

http://www.youtube.com/watch?v=Ys1Uj-zvawk
http://www.youtube.com/watch?v=SY75kPtwXow

Ясно ми е кое ще предпочетеш, при все, че наживо съм чувала Камен да пее още по-добре; значително по-добре, всъщност. Но първият момък ще пее във "Валкюра" през април на софийска сцена. Крайно време беше, много мъжки звучи и се развива отлично.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2010, 22:35 
disorder and disarray
Аватар

Благодарил (а): 21 пъти.
Търговецът на кристал написа:
Приеми я като чалготека за "ентелектуалки". Никога не се знае дали няма да ти върже някоя и там. :) :) :)

За протокола: не съм! :mrgreen:

http://judysays.wordpress.com

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 942 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 63  Следваща