Дата и час: 16 Яну 2026, 19:57

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: За нордистиката
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2010, 17:42 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте!
Интересува ме магистърската програма Нордистика и мисля догодина да кандидатствам именно това (в момента съм четвърти курс в друго уни, нефилологическа специалност). Какво можете да ми кажете за нея, бихте ли ми я препоръчали? Аз имам познания по шведски език.
Освен това къде мога да намеря седмичната програма на тази специалност, нещо не мога да се ориетирам :? Намирам само учебния план.
Много ви благодаря предварително :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: За нордистиката
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2010, 21:56 
От дъжд на вятър
Аватар

Три семестъра е магистратурата за неспециалисти и доколкото знам, е платена.

Прикачени файлове:
nordistika.docx [21.27 KiB]
61 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 00:13 
Бакалавър по Румънска филология
Аватар

Благодарил (а): 38 пъти.
Има доста места за държавна поръчка, не е само платено :D Аз в момента я уча, но гледам да се въздържам да изказвам мнение преди да мине първата сесия. Програма в интернет няма, има я само в университета. Дали да я препоръчам... зависи, ама много зависи какво търсиш и какво очакваш. Дава много хубава обща култура, учат се интересни неща, езикът се учи на прилично ниво (6 часа седмично), но за 3 семестъра няма как да се научи добре. Ако искаш ми пиши на ЛС и ще ти кажа всичко, каквото те интересува, ако мога :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 09:19 
В началото бе словото

Catherine написа:
Дали да я препоръчам... зависи, ама много зависи какво търсиш и какво очакваш. Дава много хубава обща култура, учат се интересни неща, езикът се учи на прилично ниво (6 часа седмично), но за 3 семестъра няма как да се научи добре. Ако искаш ми пиши на ЛС и ще ти кажа всичко, каквото те интересува, ако мога :D

Ти си го казала - няма как да се научи добре език за това време, при тази програма, а се получава обща култура, доколко хубава - това пак е въпрос на гледна точка. Самият замисъл на тази магистратура е погрешен. Човек се записва в магистратура, за да се задълбочи и специализира в някаква насока, след като вече има основата по някаква специалност. Затова магистратури "за неспециалисти", както е тази и както има доста подобни, например икономика за неикономисти, са недомислица. Но ако икономиката все пак можеш да я научиш на някакво сносно ниво за 2 години, език не се научава ама никак за година и половина - не и на магистърско ниво, за каквото обаче накрая получаваш диплома :roll: Така че с тази "магистратура" само ви лъжат - пуска рибарят въдицата, а шаранчетата кълват. Но накрая си мисля, че остават излъгани...

Който иска да учи скандинавски езици на университетско ниво, т.е. да става филолог, трябва да учи бакалавърската програма по скандинавистика, макар че дори и тя не дава достатъчно високо ниво по езиците. А който просто иска да си учи шведски или норвежки, колкото да си разбира текстовете на любимата група - той може да си потърси някой курс по езика, а не да записва измислена магистратура.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2010, 12:51 
Бакалавър по Румънска филология
Аватар

Благодарил (а): 38 пъти.
Не съм съгласна с концепцията ти, но както и да е. :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2011, 13:07 
В началото бе словото

С какво не си съгласна по-конкретно? Аз виждам колко слабо е нивото дори на бакалавърската програма - преподаватели не взимат часовете си, които и без това са малко - 12 седмично по първи език и едва 8 по втори. Учебната програма е с акцент върху литература и странознание, преподавани на български, разбира се, вместо върху ефективното усвояване на модерния език. Фонетичните кабинети са в окаяно състояние - през 80-те години вероятно са били по-функционални, отколкото в момента. Твърде голяма част от преподавателите са нехабилитирани, т.е. работят на добра воля, за каква мотивация говорим изобщо? Всичко това рефлектира върху студентите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2011, 09:09 
В началото бе словото

Няма връзка между качеството на работа и хабилитацията :roll: Нито има връзка между хабилитацията и мотивацията за работа. А точно от мотивацията зависи и качеството. Това, което вероятно имаш предвид, е, че част от преподавателите са хонорувани, а не щатни.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2012, 16:29 
В началото бе словото

Благодарил (а): 2 пъти.
Здравейте, аз съм филолог-славист. Неспециалист ли се водя, за да знам как да кандидатствам? Знам, че звуча нелогично, но от славистика до нордистика е огромна разлика - да не се окаже, че съм кандидатствала като специалист, а не мога да догоня колегите.

По спора ви - Скандинавистика, Нордистика, Балканистика, дори Славянска филология (ако й сменят името на Славистика, ще е тъкмо) и подобните им технически погледнато не са филологии :) Целта им е да дадат обща култура и сносна основа за развиване на езика. НО никой не може да те накара или да ти помогне да научиш който и да е език отлично, ако ще и в докторска степен, ако не драпаш да си го учиш сам. Преподавателите дават основа и после са коректив и бюро Информация, ако имаш въпроси, но да очакваш да ти сипват ей-така, като в делва думите и значенията им в главата - няма да стане. Защо са във филологическите факултети обаче - не знам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2012, 21:07 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Кандидатстваш си съвсем спокойно - "специалист" се води само човек, завършил Скандинавистика преди това. Нордистиката е за неспециалисти, така че нямаш проблем.
Помисли си обаче дали наистина искаш това. Обогатява общата ти култура на тема Скандинавия (доволно много, факт), дава ти представа за езика, който си избрал/а, но аз поне (като колега на Катрин, т.е. вече минал през Нордистиката) не виждам никакво практическо приложение по-нататък. А и с пенсионирането на някои страхотни преподаватели, програмата доста се обезкърви.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ]