Flame написа:
Kristo с тея комунистически възгледи не знам накъде си тръгнал.
Имам право да протестирам, защото АЗ плащам данъците в тази държава, АЗ избирам кой да разпределя парите и АЗ имам правото да сметна, че това е грешно. Ако има само 1-2 такива АЗ на протеста никой няма да го интересува, обаче ако са 1000, 2000, 10000 явно тези АЗ са прави, не мислиш ли?
И властта произтича от народа, също по тази конституция. Народа има право да протестира срещо каквото си иска. И даже народа има право да сваля което правителство си иска, когато си поиска.
Още повече, че не виждам къде в исканията за протеста на 16ти има нещо, което да е "в полза на малка група хора".
Верно ли?
Ти плащаш данъци, а останалите 7 млн, които го правят, нямат ли права? Тва, че с избора си през лятото на 2009 са казали "нека Бойко разпределя парите, и 4г. да не мислим къде отиват данъците", не са дали своя вот? Щом са го направил, откъде-накъде някой друг, освен избраното правителство, ще казва, как да се формира бюджета? Нали сме демокрация - хората са направили избор, коя партия да определя, какво ще става с парите им. И партията си определя - къде е проблема? То може да има 20000 недоволни студенти (които вероятно не са прави, щото не са над 50% от всички българи), ама другите 7 милиона души да са доволни. Все пак са техните пари в данъци много повече от тези на студентите. Глупаво е да се брани интереса на малка протестираща група, срещу интереса на работещи и непротестиращи хора. Не е демократично.
Никъде в конституцията не пише, как народа сваля правителството. Има си определени положение, в които то пада от власт, но в никое от тях, народа няма думата. Избийте си от главите тези революции, мина им времето. Системата е такава, че като не ви харесва управлението, гласувайте за друга партия на избори. Тва е демокрацията, най-просто казано. Правото на протест си го има - то си е изконно човешко право. Но да налагаш искания на правителството е незаконно. Както днес студентите ше му диктуват кво да прави, утре ше го сторят лекарите, учителите, миньорите, шофьорите, пилотите, футболистите... Ква файда от правителството, ако ние му казваме кво да прави, в наш си интерес и против интереса на други обществени групи. Дай тогава просто всички да управляваме и да дърпаме чергата, кой където му хрумне.
Идеята на демокр. държава е проста - няколко милиона избират 300-400 души, които за даден период да взимат решенията. Вкл. какво се прави с парите на всички. Да избереш някого и след месец да протестираш срещу него е адски двулично и само некви мазни типчета, се обръщат като фурнаджийски лопати така. Като човек е отговорен и гласува, си носи последствията без да мрънка като стара бабичка. Народа е избрал Бойко, 4 години (или колкото там издържи) ще следваме неговите идеи. Точка. Знаете, че Израел не преговаря с терористи, които им поставят некви условия. Що Бойко да играе по свирката на некви хора, които няма власт над него?