Ако не бях твърде възпитана, щях много щателно и описателно да ви обясня какво точно да направите с необоснованите си елитарски предразсъдъци. Всичките ми звучите все едно групово ми рецитирате "Аз не не ям банички със спанак, защото изглежда зелено и сигурно ще е гадно"
Първо, любовните романи
не са долнопробни. Никой интелигентен човек няма да тръгва да прави такива класификации и да лепи епитети, след като е толкова незапознат. Да прочетете 20 страници от книжка или да прочетете една единствена книжка и после да се имате за критици, това не ви прави да изглеждате по-умни. Ама изобщо.
Далеч не казвам, че всички са велики творения, но сред историческите любовни романи има адски добри книги. Какво като някои авторки не са живели в епохата на сестрите Бронте или Джейн Остин, това не значи, че не могат да покажат историческата реалност от онова време достатъчно майсторски и да създадат една реалистична, красива любовна история. Винаги съм гледала на този сорт книги с техните принцеси, благородници, викинги, революционери, хареми и т.н. като на един вид приказки за възрастни. Защо да не може една любовна история да е достатъчно добър мотив за написването на книга? Ами че "Здрач" и подобните му популярни фентъзита днес какво са? За мен са много повече любовни романи, отколкото фентъзи. И в това няма лошо. Всяка една добре написана книга, която е в състояние да ме накара да се смея и да плача заедно с главните герои, е стойностна. Че за какво се нарича развлекателна литература, ако не може да ме грабне и да ме направи съпричастна?
Прочетох всички исторически любовни романи от 3 различни библиотеки още преди да стана на 20. Не го намирам за изгубено време и не съжалявам за нито една прекарана секунда над тях. Днес с удоволствие пак бих подхванала такава книга, ако ми попадне нещо добро, което не съм чела. Това не значи, че не съм чела класическа литература или фентъзи също. Просто не виждам как едното пречи на другото. Все едно човек да се ограничава само в един стил музика или един жанр филми - смешно е.
Гледам, че по-горе обсъждахте Даниел Стийл. Нея не я харесвам, понеже предимно пише за проблемите на омъжените жени в средна възраст, а аз съм малко далеч от тях още. Нора Робъртс е добра наистина, но моята лична любимка от тоя сорт авторки е Сандра Браун.