MidwinterSun написа:
Един месец не е достатъчен, за да се изчистиш от ефекта на ОК. По същия начин, по който не може да се прецени само за месец дали дадени ОК ти действат добре и регулират нормално месечния цикъл. От друга страна, се препоръчва след продължителен прием на ОК да се изчака с бременността 6 месеца след прекратяване на хапчетата. Не че не можеш да забременееш и преди това, просто препоръка. Така че 6 месеца на мен ми се струва оптимален вариант. : )
Моето мнение не е твърде компетентно, но по коментари на база проба от първа ръка съм останала с впечатление, че именно ако профилактично почиваш (на всяка година, година и половина по около 3 месеца) организма ти не привиква нездраво с "лъжата", ами се бори активно с нея и спирането на хапчета води до свърхпродукция на хормони, респективно по-голям шанс за забременяване.
Колкото до нарушение на хормоните генерално ен' стъфф... то ако го няма, няма и действие. Но досега не съм чула някому да са подействали твърде зле. Т.е. ако не са ти нацелили подходящия медикамент - ок, но при редовна употреба, повечето жени май свикват с изкуствената субхормоналност.

Колкото до страничните ефекти, явно че ако продължават твърде дълго, има проблем с напасването на химията към организма (или обратното).

В най-лошия случай би трябвало да се появят, но и да отшумят до около 3 месеца максимум, след редовна употреба. Ако фармацевтите не могат да подсигурят достатъчно пречистени медикаменти, тези хапчета нямашеда се радват на такъв пазарен успех.
ЗА или ПРОТИВ? За, но трябва да си имате достатъчно доверие с партньора. Иначе злеее...