Има един предварителен изпит и един редовен - т.е общо два, а не два предварителни (+ един редовен)
@FeelTheRain
Не е задължително да си завършила журналистика, но помага. Можеш да станеш журналистка и с икономическа специалност дори .. за пример ти давам един колега - работи в БНТ, а когато са го взели на работа е учил микробиология (или нещо от сорта беше). Казвали са ми, че преди местата във ФЖМК са били супер малко и затова много от работещите като журналисти не са с такова образование.
Дали журналистика или ПР .. с журналистика можеш да работиш и като ПР, обратното не съм сигурен. Не бих казал, че се приема като несериозна специалност (по-скоро такова твърдение е несериозно), а и според мен дори и да е така - ще започне да се приема в бъдеще. Отвори jobs.bg и ще видиш колко ПР-и търсят.
Курсовете са по желание, с тях или без тях всичко си зависи от теб, ако не можеш - нищо не може да те спаси. Едва ли могат да ти навредят, но пък едва ли и ще ти помогнат .. поне не достатъчно за парите, коиго ще дадеш (400-500 лв май бяха.) Можеш да се запишеш на тези на Отворени технологии, общество или нещо от сорта беше - дават супер готин учебник, тяхно производство, курсът е на скромната цена от 50 лв. А иначе курсовете на СУ са пролетната ваканция, можеш още от сега да се обадиш във факултета и да питаш, но още е рано.
Реално погледнато и аз имам приятелка, която пишеше много готини есета, но не я приеха (направо 2-ка и написаха май) и точно затова на предишната страница съм написал, че е малко на късмет.
И последно за темите да ти отговоря - тук -
viewtopic.php?f=158&t=6565 - можеш да видиш темите от предишните години, има една малко по-политически насочена - Власт и корупция - но според мен не е задължително да се интересуваш от политика, за да напишеш хубаво есе по тази тема. Естествено, месец преди изпита почни да четеш пресата (Капитал, Дневник, да гледаш новините), за да си наясно горе-долу какво се случва, защото на изпита тази година темата "Ние и те" си беше строго ориентирана към гей парада, който се състоя ден преди това, ако не се лъжа.
Надявам се да съм ти бил полезен