Against stupidity....Цитат:
Кристо, ние сме студенти, ние не сме експерти, ние не сме част от всеки сектор в държавата, за да сме поне малко наясно колко процента от БВП е нужен там и колко трябва да се вземе от друг, за да се даде за образование. Ние сме една социална група - студенти и ние сме в пълното си право и задължение да защитаваме нашето образование.
Ам като нямате кво да предложите като идеи, що изобщо сте се събрали и отпрявате искания, бе? Всеки може да скандира и роптае, ама малцина могат да решат проблема. Като не можете вие, не ни занимавайте с вас!
Цитат:
че най-главният критерии ще е "научния труд"
Нямаш идея, колко тъпи книги, статии и учебници ще бъдат написани по абсурдни теми и проблематика, само и само, дадения професор да каже "ми аз написах 10 научни труда, значи съм супер-велик". И никой не може да му каже нещо. Той си пише 6 на всички студенти, без да му пука и те го оценяват като най-добрия професор. Тва реално ли е?
Цитат:
Именно това ще бъде един добър опит за механизъм, който да пречи на длъжностни лица да харчат пари за глупости, тъй като всичко ще бъде прозрачно, публично и видимо, те по-скоро не биха тръгнали да изразходват средствата за глупости.
Ам, казвате, че ако всеки месец, отдел Финанси пуска детайлен отчет какво са получили, какво са похарчили и прочее и всичко ще е наред? Т.е. механизъм за контрол е просто списък, който всеки експерт като тях и всеки не-експерт като мен, може да създаде, фалшифицира, подправи или скрие някои факти? Как ще се докаже, че са дали пари за техни си неща, като тях няма да ги има в подобен отчет, а ще пораздуят реални сметки с малки суми, като парно, ток, вода, прочее. Кой орган ще контролира дали подобен отчет е действителен?
Цитат:
Защо ни трябва Държавна стратегия? Защото чрез дебати ще се стигне до решението какво е нужно на държавата сега, след 5 години, след 15 години и кои направления във висшето образование трябва да се субсидират допълнително, за да изкарат адекватни на пазара специалисти.
Добре бе, кажи каква е тая стратегия, дето вие сте измислили? Дето е във вашите глави и на един бъдещ дебат ще я кажете на всички и ще искате да се прилага тя? Нещо останах с впечетлението, че е хубаво да има стратегия, ама вие нямате идея ква да е? И как тва регулиране на специалностите, си пасва с тва, че не искате да се закриват вуз-ове и специалности, колкото и да са излишни? Т.е. няма реализация на хора от специалност "Минало и съвремие на Танзания и региона", но все пак да не я закрием, щото звучи яко? Едно е, че СУ има автономия и държавата не може да му се меси чак толкова. Тоест - СУ си решава, на кои специалности и кви насоки за бъдещето ще разчита. Ако сметнат, ще махнат право, журналистика и физика и ще турят 20 специалности като "МиСнТиР" - а те не биха резнали специалности, едно заради привличането на пари от ненужни студенти и специалности, второ, че ше трябва да махнат куп професори, които не искат да си губят работата и ще си лобират да останат. И кво става СУ си решава, че визията им за бъдещето е баш квато е сега и не прави нищо? Държавата може да им каже "абе то нямаме астрономия в страната, аре закрийте тази специалност" (примерно), ама в СУ си казват "абе там таксите са високи, разходите ни са малко, нашите приятели професори са там и яко цоцат" и отказват. Кво правим?
А и изтърваш факта, че пазара сам регулира кои професии за нужни и с по-добро заплащане. Ако трябва да предвидя нещата - там където сега има проблеми и дупки от кадри, там ще са най-желаните професии. Медицина, бизнес, преводи, ръководни специалисти. Но чакай малко - те и сега тва са добреплатени професии, които се изучават масово в не 1 вуз в страната, а има доста студенти по тях. Има много прависти, щото явно страната има нужда. Има малко културолози, щото нямаме нужда от тва. В крайна сметка, хората не са слепи и виждат кои професии как се реализират. Тва определя избора им. Су може да не се влияе от тва, но в малките вуз-чета виждат, кво търсят студентите и им го предлагат нискокачествено (10 вуз-а в които има право в страната примерно)... И тва не е случайно
...the gods themselves...Цитат:
Сегашната Рейтингова система не беше публично дискутирана, не беше обсъждана в пубични дебати, Кристо, не лъжи.
Аз не съм и казал, че е била, още повече, че щях да знам, ако имаше дискусия.
Цитат:
Кристо, всяка идея сама по себе си е нищо, ако няма хора, които да я подкрепят. Зад твоето мнение и възгледи стоиш само ти, ако си намериш съмишленици основи си организацийка. Най-малкото щом отделям толкова време но твоето мнение, колкото и да пръщят от неинформираност, аз се трудя да ти отговарям, защото си студент и се чувствам длъжен да ти отговоря на въпросите, които задаваш, друг е въпросът, че по-лесно ще ми е на живо, но явно за теб ще бъде проблем.
Чакай малко сега, искаш да основа организация, чиято цел е да не се меси и да не пречи на образованието или на обществото с необмислени действия. Ми считай го за готово, сега си имам организация със структури, устав, цели, идеи, която не прави нищо, не се събираме да обсъждаме нищо, не протестираме, не пишем писма, не правим листовки и не търсим съмишленици, не водим дебати с хора, които имат отношение по проблемите, които засегнахме тука. Значи организацията ми си върши работата, като не прави нищо излишно и вредно. И даже мога да кажа с ръка на сърцето, че тази идея я подкрепят много хора. Сети се за тия дето не са идвали на протестите. Ей тва сме ние.
И си мисля нещо - аз няма да съм студент още дълго време, за добро или лошо. Не се чувствай длъжен да отговаряш. Въпроса е другаде - след мен ще идват стотици нови и нови студенти, които ще задават същите, или поне подобни въпроси - ако нямате отговорите сега, няма да ги имате и тогава. И в един момент, ще се окаже, че тия протести са били ей така, за идеята на бунт и революция. Защото без конкретни идеи, студентски протести са просто сбирка на хора със знамена и викане в центъра на София. А такива - дал бог...
...contend in vain...