Съжалявам, че се отклонявам от темата.
Цитат:
Човек, ти ръсиш някаква псевдонаука все едно е светая светих и после ми обясняваш,че съм бил идиот, защото не ми се занимава да те уча, че е простотия. Ако ти не си имал достатъчно критическа мисъл да оцениш четивата си, не мисля, че аз мога да ти я подам през монитора. Все едно да тръгна да обяснявам на Алена, че зодиите са шарлатания или на някой поп какво точно е говорещата змия. Безсмислица, от която боли глава.
Аз ръся псевдонаука? Момче, ти въобще имаш ли си представа кой и защо води дебата nature vs. nurture и какви са научните доказателства за всяка позиция? Защото аз, за разлика от теб, в последните 2 години, в които се заинтересувах от тази тема, изчетох всички релевантни пейпъри и литература, до които успях да се докопам (тоест, почти всички релевантни пейпъри и литература, които съществуват, понеже това е почти тема - табу и по нея не се пише). Само кажи и ще ти цитирам двуцифрено число пейпъри в релевантни peer - reviewed журнали, които
количествено (а не на база "ама това е безсмислица") доказват моята позиция. А точно привържениците на отричането на реалността, към които явно гордо се числиш и ти като Ричард Низбет и сие са тези, които разпространяват шарлатании от сорта на "ми те всички Ай Кю тестове и мерки за икономическо благосъстояние показват един и същи резултат, обаче това се дължи на ... мии ... ъъъ... расизъм. Да, точно така - Ай Кю тестовете са расисти!"
Като говорим за шарлатания - шарлатания е да твърдиш, че съществуват очеизбождащи физически различия между изолирани популации, образували се като следствие от влиянието на средата върху посоката на еволюцията, обаче средата по никакъв начин, виждаш ли, не се е отразила на интелектуалните възможности. Ей това е либерално отрицание - смЕх тотален.
А като говорим за възможности за критическо осмисляне на нещото, очевидно моите превъзхождат твоите собствени - защото не коментирам въпроси, които не съм проучил обстойно и за които мнението ми се основава на общи приказки+ политически убеждения.
Цитат:
И все пак (с известна надежда) - силно ти препоръчвам Science as a Candle in the Dark на Сейгън.
Не знам какво си мислиш, че ще постигнеш, препоръчвайки ми четенето на най-слабата книга на Сейгън (която вече съм прочел при това). Явно си мислиш, че съм идиот и не съм запознат с принципите на методологическия скептицизъм. Ще те разочаровам обаче - всъщност това е един от основните принципи на светогледа ми и съм проучвал теорията, стояща зад него от книжки, които са на ниво, малко по-високо от това на тази конкретно (което, общо - взето, е предназначена за бесни тийнейджъри + хора без какъвто и да е сериозен бекграунд във философията на науката).
Забавното в случая е, че ако приложиш основните принципи на Сейгън за разграничение на наука от псевдонаука (тоест, скептицизъм + ясна теория + явна корелация и логични причинно-следствени връзки + бръснача на Окъм), би трябвало да защитаваш моята позиция. Само че не го правиш, защото не знаеш с какви доказателства разполага всяка от страните в дебата и с какви методи твоите хора се опитват да наложат позицията си. Жалка картинка...
А относно това кой какво е виждал: съветвам те да се въздържаш от такива коментари. Най-малкото защото всъщност не знаеш какъв е етническият ми произход.
И, понеже се опитваш да се изкараш голям привърженик на научния метод и логиката, ще те оставя сам да си намериш логическото противоречие и фундаменталната ненаучност на собствения си индуктивен пример от едно наблюдение:
Цитат:
Говорил съм си с албанец на нашата възраст от Шкодра, който обясняваше, че е агностик и няма никакви религиозни навици, а повечето му връстници изобщо не се интересуват от това.
Цитат:
И ето, културата на коптите е жива и векове по-късно, имат свой собствен език и т.н. Ще поставяш ли още условия за примери или този ти е достатъчен ?
Ми, не, това изобщо не е релевантен пример. Първо, защото диференцираната раждаемост "копти - мюсюлмани" е феномен от последните 50 години (всъщност, не съм сигурен дали изобщо коптите имат по-ниска раждаемост от мюсюлманите). Второ, защото Египет не е мултикултурен. И, трето и по- важно - защото коптската култура просто не се е съхранила както си мислиш. Ако за теб тоталното й маргинализиране в собствените й земи, съчетано с унизителното й потискане, е равно на съхраняване, мога само да съжалявам дефиницията ти за съхраняване. Все едно някой да твърди, че традиционната славянска култура в България се е съхранила, понеже говорим на (относително) славянски език.