Дата и час: 16 Яну 2026, 20:23

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Икономика и Стопанско управление - открийте разликите!
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2011, 01:58 
В началото бе словото

Благодарил (а): 6 пъти.
Да започна, както си му е редът. Сега съм студент втори курс в специалност Политология. В последната година открих, че имам слабост към икономиката и много обичам в политически анализи да се уповавам на икономическите процеси, които протичат в дадена страна. Нещо повече, още от моите кандидатстудентски години съм наясно, че икономическите специалности имат едно сериозно преимущество пред тези от сферата на социалните науки - много по-широки възможности за продължаване на образованието в по-висока степен, да не говорим за многократно по-сериозните шансове за реализация в професионален план, най-малкото поради възможността за работа в частния сектор (което с Политология ще е по-скоро много рядък шанс, отколкото правило). Мисля да престана да говоря за моя интерес и мотивация тук и просто да кажа, че имам желание да запиша специалност от Стопанския факултет като втора тази година. Няма да коментирам и възможните тези, че съм разменил местата и е трябвало да започна с икономическа, а впоследствие да се насоча към социално-научна. Ще кажа само, че ще се опитам да направя това, което зависи от мен, за да бъда приет, а след това ще се постарая да не замаря нито една от двете специалности.

Въпросът ми към вас, мои бъдещи (надявам се) колеги, е: Каква е разликата между двете специалности, които Стопанският факултет предлага в бакалавърска степен? Прегледах учебния план на двете програми и открих значителен брой еднотипни и дори напълно еднакви предмети. Специално в първи курс аз виждам само един предмет, по който те да се различават. Впоследствие остават между 2 и 4 общи предмета във всеки един курс. След като такава голяма част от материала се припокрива, има ли някакви сериозни и фундаментални разлики между двете специалности?

Нещо повече, аз разгледах минималните балове за влизане в тези програми (с английски език, КСК '09). Забелязах, че на първо класиране има близо 4 единици разлика в полза на Стопанско управление. На трето класиране разликата при мъжете става в полза на Икономика, но при жените се запазва в порядък от 3 единици. Какво означава това? Явно на първо класиране има невероятен наплив на хора с по-висок успех за Стопанско управление. Изглежда местата са предостатъчни за кандидатстващите мъже, които успяват да смъкнат бала под този на Икономика, но пък при жените разликата остава значителна. Дали това е специалността мечта за всяка жена, че има такъв диспропорционален интерес от страна на нежния пол?

Мен повече ме интересува какви са причините при видимо близките учебни планове, едната програма да получава такъв сериозен наплив за сметка на другата. Дали това е някаква твърде драматична разлика в качеството на преподаване на преподавателите от отделните катедри или нещо по-различно?

Единствената разлика в графа реализация според сайта на СУ е, че завършилите Стопанско управление могат да работят и в държавната администрация (което не се отбелязва за Икономика). Съществува и разликата, че при Стопанско управление работата в държавни институции е ограничена с пояснението, че става въпрос за такива на местно ниво, докато в Икономика ограничения по този фактор липсват.

Рейтинговата система на университетите също не дава особено големи различия при опит за сравнение между двете програми. Сравнявайки професионалните направления на двете специалности за СУ, откриваме, че оценките са доста сходни и направлението на Стопанското управление има съвсем малък марж преднина пред това на Икономиката в общ план. Да не говорим, че в графа "Осигурителен доход на завършилите" направление Икономика разполага с почти 35 лева повече от другото. Отчитайки факта, че в направлението на Стопанско управление влизат и други специалности, за съжаление не можем да вземем твърде насериозно тези числа.

Въпросът ми остава към вас, колеги икономисти и стопански управленци. Има ли и каква е същинската разлика между двете специалности? Какво предизвиква по-сериозния наплив към едната за сметка на другата, особено на първо класиране? Какво я прави така привлекателна сред дамската част? И какво бихте посъветвали един потенциален кандидат-студент за вашия факултет да направи в случай, че му се наложи да избира?

И се извинявам за мегадългия постинг, в който развих своя контент-анализ. :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Икономика и Стопанско управление - открийте разликите!
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2011, 14:06 
Белодробна маниачка..
Аватар

Благодарил (а): 738 пъти.
Основната разлика межди двете е, че Икономика е по-общата специалност, докато Стопанско управление е по-насочена към управлението на предприятия и биологични единици. Затова и учим повече управление, бизнес планове и човешки ресурси, а Икономиката задълбават в микрото, макрото и иконометрията.

Ако си избрал да влизаш с английски, бих ти препоръчала да се насочиш към специалност Икономика. Специално с английски ми се струва, че това е по-силната специалност.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2011, 14:15 
homo economicus
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Колегата го е казала :P
Относно интересът - по мое мнение е на стаден принцип - всички отиват натам, защо не и аз. Поне от моята група има един сериозен процент хора, които сме си искали Икономика от самото начало.
И все пак tip - ако не си пръв приятел с математиката, по-добре се насочи към Стопанско управление. Не, че разликата е съществена, но я има.

And on the right side, there is nothing left.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2011, 14:26 
Белодробна маниачка..
Аватар

blz написа:
Относно интересът - по мое мнение е на стаден принцип - всички отиват натам, защо не и аз.
Това го има в много, много, много голяма степен, наистина.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2011, 20:06 
В началото бе словото

Интересни мнения. Благодаря ви, че ги споделихте.

От прочетеното наистина оставам с впечатление, че що се отнася до диспропорционалния интерес, става въпрос най-вече за стадния принцип на хората. Стопанското управление изглежда е по-мениджърски и практически насочената специалност, докато Икономиката е по-широкоспектърна и дава по-скоро аналитични умения.

Все пак би ми било интересно да разбера, в случай, че някой може да направи сравнение на преподаването в едноименните катедри - дали има някаква сериозна разлика в стила или качеството?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2011, 14:14 
Белодробна маниачка..
Аватар

Добре.. хайде уточни първо езика. Английски ли е? Ако да, то колегата да отговаря : )

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2011, 20:22 
В началото бе словото

Ами да, наистина за английски става въпрос. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2011, 09:07 
homo economicus
Аватар

Не мога да направя сравнение, защото не съм бил на лекции на Стопанско. Но Стопанско с английски ми изглеждат малко прецакани на мен, което важи по принцип за хората с английски, където и конкуренцията е най-голяма. Няма гост лектори. Тия лектори от САЩ, за които се говори са мит.
Така, че по правилно е да те интересува дали има разлика между нашите лектори и тези от чужбина, които идват за хората с френски и немски. По мое мнение Икономика или Стопанско с английски се решава от предпочитание и желание за по-сложна математика, както и задълбаване в мениджмънт или икономика.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2011, 11:31 
В началото бе словото

Остават 20-ина дни до началото на подаването на документите за втора специалност и реших, че е време е за известен ъпдейт. :D

Учебната година завърши успешно и като цяло дори надскочи очакванията ми. Положих успешно и липсващия ми допреди това кандидатстудентски изпит по математика(през първата изпитна сесия с оценка 3.85 при максимално очакван от мен резултат 4.00 (предвид липсата на време за подготовка и цялостно по-високата трудност на изпитите по математика през тази година спрямо миналите 2-3).

По въпроса за това коя специалност бих избрал за втора говорих с различни хора и получих разнообразни мнения. Има хора, които твърдо смятат, че Стопанско управление е по-перспективната и с "по-качествените" колеги, като за последното смятам, че е твърде субективно. Има хора, които откровено са на мнение, че в Икономика "се учи повече", а в Стопанско управление "се говорят празни приказки" и ме съветват да не записвам втората. Трудно е обаче да се прецени доколко това наистина е така. От мненията във форума оставам с впечатлението, че като цяло що се отнася до кандидатстване с английски език, Икономика е по-сериозната от двете специалности. Стопанското управление е по-силно, когато става въпрос за кандидатстване с немски или френски, какъвто обаче не е моят случай.

Интересен щрих към картината представляват минималните балове от тази година. В ярък контраст с това, което съм описал в изначалния ми постинг, тази година Икономика е с по-висок бал на първо класиране, като при жените разликата е в порядък от 4 единици! Това е много интересно развитие и ме навежда на нови въпроси: да не би описаното от хора в тази тема като "стадно" влечение към Стопанското управление вече да не е фактор? Да не би кандидатстващите тази година да са чели по-внимателно форума на СУ и да са попаднали на мненията, касаещи сериозността на програмите? (Не искам да прекалявам, но не мога да се сдържа: Да не би дори да са прочели моята собствена тема и да са били подтикнати към осъществяването на рационално-критичен дебат със самите себе си? :) )

В изминалите седмици и месеци аз размишлявах доста и като резултат вече съм почти напълно сигурен какъв ще бъде моят избор за кандидатстване. Въпреки това нещата все още са с отворен край, поне за момента. Аз благодаря на хората, които се отзоваха с помощ и съвети при първоначалния ми постинг. Бих искал сега да призова колегите от Стопанския факултет да дадат последни мнения и препоръки, в случай, че нещо не е било казано или в случай, че им е хрумнало нещо ново. Така ще мога още по-информирано да взема окончателното решение. Благодаря ви за вниманието. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 13:26 
Белодробна маниачка..
Аватар

Много правилно си се ориентирал : ) Щом е с английски - препоръчвам икономика, освен ако не си супер убеден, че искаш стопанско, което.. явно не е така, щом питаш: )

Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2011, 12:15 
В началото бе словото

FloWersOfEviL написа:
Много правилно си се ориентирал : ) Щом е с английски - препоръчвам икономика, освен ако не си супер убеден, че искаш стопанско, което.. явно не е така, щом питаш: )

Успех!

Благодаря! Ще пиша пак, когато има нещо ново, за да остава за поколенията. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2011, 17:10 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
vdimiter написа:
Нещо повече, аз разгледах минималните балове за влизане в тези програми (с английски език, КСК '09). Забелязах, че на първо класиране има близо 4 единици разлика в полза на Стопанско управление. На трето класиране разликата при мъжете става в полза на Икономика, но при жените се запазва в порядък от 3 единици. Какво означава това? Явно на първо класиране има невероятен наплив на хора с по-висок успех за Стопанско управление. Изглежда местата са предостатъчни за кандидатстващите мъже, които успяват да смъкнат бала под този на Икономика, но пък при жените разликата остава значителна. Дали това е специалността мечта за всяка жена, че има такъв диспропорционален интерес от страна на нежния пол?

Да ти обясня как бала на Икономиката е много по-нисък на първо класиране, а на трето е по-висок. Болшинството хора подреждат Стопанско пред Икономика. На първо класиране мин. бал за Стопанско е примерно 25, а за Икономика 20. Но за Икономика изобщо нямат кандидати и предпоследният приет е с бал 24, а последният е с бал 20. Последният обаче участва във второ класиране и се освобождава бройка за него, така че вече бала за Стопанско става 20, а за Икономиката се вдига на 24, т.е. бала на последния, който се е записал.

Можеш да отидеш на стената на Химическия да разгледаш класиранията докато не са ги махнали. Първите 15-20 приети Стопанско са с много високи балове, последните няколко вече са с балове през единица - 25,23,21,20. За Икономика май дори не са запълнили бройката.

Като цяло по-умните колеги са в Стопанското и специалността е пълна за разлика от Икономика (за английски език става дума). Но като избираш не гледай баловете, нито мненията по форума на хора, които учат едното или другото и съответно го рекламират. Прецени сам кое ти харесва повече, колко математика ти се учи и т.н., защото и без това 30 от 40 изпита са еднакви.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2011, 14:15 
homo economicus
Аватар

Стадния принцип е в пълна сила. Хората нямат идея каква е разликата в учебните планове, нито в задълбочеността, като последното е нормално, понеже не са вътре в системата, за да са наясно.
И в Икономика и в Стопанско средата е силно мотивираща, хората са интелигентни и целенасочени. Сравнения кой е по-умен са неуместни заради силната относителност на това понятие.
Ако имаш интерес към Икономиката в по-голяма степен - записвай. Ако искаш мениджмънт - Стопанско. И в двата случая изборът не е фатален - винаги можеш да запишеш MBA/Msc Economics.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2011, 19:17 
В началото бе словото

cannavaro написа:
Да ти обясня как бала на Икономиката е много по-нисък на първо класиране, а на трето е по-висок. Болшинството хора подреждат Стопанско пред Икономика. На първо класиране мин. бал за Стопанско е примерно 25, а за Икономика 20. Но за Икономика изобщо нямат кандидати и предпоследният приет е с бал 24, а последният е с бал 20. Последният обаче участва във второ класиране и се освобождава бройка за него, така че вече бала за Стопанско става 20, а за Икономиката се вдига на 24, т.е. бала на последния, който се е записал.

Можеш да отидеш на стената на Химическия да разгледаш класиранията докато не са ги махнали. Първите 15-20 приети Стопанско са с много високи балове, последните няколко вече са с балове през единица - 25,23,21,20. За Икономика май дори не са запълнили бройката.

Като цяло по-умните колеги са в Стопанското и специалността е пълна за разлика от Икономика (за английски език става дума). Но като избираш не гледай баловете, нито мненията по форума на хора, които учат едното или другото и съответно го рекламират. Прецени сам кое ти харесва повече, колко математика ти се учи и т.н., защото и без това 30 от 40 изпита са еднакви.

Благодаря за отговора. По отношение на разликата в баловете, до известна степен съм съгласен с това обяснение, тъй като и сам съм достигал до него понякога. Въпросът ми е, при условие, че 30 от 40 изпита са еднакви, защо Стопанското управление е "пълна" специалност, а Икономика не е? Каква всъщност е дефиницията за "пълна"?

blz написа:
Стадния принцип е в пълна сила. Хората нямат идея каква е разликата в учебните планове, нито в задълбочеността, като последното е нормално, понеже не са вътре в системата, за да са наясно.
И в Икономика и в Стопанско средата е силно мотивираща, хората са интелигентни и целенасочени. Сравнения кой е по-умен са неуместни заради силната относителност на това понятие.
Ако имаш интерес към Икономиката в по-голяма степен - записвай. Ако искаш мениджмънт - Стопанско. И в двата случая изборът не е фатален - винаги можеш да запишеш MBA/Msc Economics.

Благодаря ти за прекрасния отговор! Трябва да отбележа, че това е един от най-хубавите постинги, които съм чел въобще във форума на СУ. Кратко, ясно и точно и във възможно най-голяма степен безпристрастно казано. Като цяло кореспондира с резултатите от моите собствени размисли и опити да достигна обективно обяснение на разликите между двете специалности. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2011, 21:12 
homo economicus
Аватар

Радвам се ако съм ти бил полезен. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Прехвърляне в специалност "Стопанско управление"

в КСК 2010-2011

stefaniq

2

767

08 Ное 2010, 19:57

stefaniq Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Стопанско управление с англ. език - балове 2009/2010

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в КСК 2009-2010

stelchetyy

40

3239

18 Авг 2009, 18:40

S.Lazarov Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Стопанско управление на английски език (със City University)

в СтФ

Chiaroscuro

2

1047

10 Яну 2012, 19:57

Chiaroscuro Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Стопанско управление-немски език 2009-2010

в КСК 2009-2010

viking_girl

9

1126

01 Авг 2009, 19:29

kkt Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Туризъм , Регионално развитие или Стопанско управление

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в Студенти - общ форум

Edno_momi4e

35

3163

30 Яну 2009, 19:49

peterdi Преглежда последните мнения