Дата и час: 06 Апр 2026, 00:06

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 456 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 31  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Теми Литература 1990-2010
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 14:44 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
добре де, как изровихте толкова разкази които да съвпадат с темата "Героите на Елин Пелин между страданието и надеждата" , знам , не съм учил за този автор по задълбочено , но когато ни казаха темата в главата ми изплува само разказът "Гераците" , нищо друго . В последствие се сетих за още 2 които отговарят на темата и добавих още 1 , колкото да отхвърли малко обем , въпреки че напавих добро изложение и го свързах с темата .
Имам и още 1 въпрос - нали е позволено да се съпоставят и да се правят връзки с други произведения и автори (не да се развива тема , а просто да се спомене :) )

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 14:57 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
В "Гераците" основна тема е разпадането на патриархалния свят, крах на ценностите и т.н. Конкретно темата за страданието е в "Напаст божия" примерно (болестта и сушата), осмислена като божие наказание, водеща до разрушителен и безсилен гняв, също "Престъпление", "На браздата". Страдание има в "Задушница" (овдовелите герои), "Ветрената мелница" (отново суша за бекграунд и отделеността на Лазар от общността, нарушената хармония), "Мечтатели", "Косачи". Във втората група вече пристъства и мотива за разждането на надеждата чрез силата на любовта, способността да мечтаеш и т.н. Така че разкази има.

Аз лично включих и един разказ от "Под манастирската лоза". :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 15:38 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
stefann. написа:
В "Гераците" основна тема е разпадането на патриархалния свят, крах на ценностите и т.н. Конкретно темата за страданието е в "Напаст божия" примерно (болестта и сушата), осмислена като божие наказание, водеща до разрушителен и безсилен гняв, също "Престъпление", "На браздата". Страдание има в "Задушница" (овдовелите герои), "Ветрената мелница" (отново суша за бекграунд и отделеността на Лазар от общността, нарушената хармония), "Мечтатели", "Косачи". Във втората група вече пристъства и мотива за разждането на надеждата чрез силата на любовта, способността да мечтаеш и т.н. Така че разкази има.

Аз лично включих и един разказ от "Под манастирската лоза". :)

А така браво!И аз направих нещо подобно,включих:"Напаст божия","Мечтатели","Косачи","Андрешко","Спасова могила" и някои разкази от "Под манастирската лоза"(тях само ги нахвърлих за да не се отметвам от темата). :salute:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 16:05 
В началото бе словото
Аватар

lindalee написа:
Привет на всички! Имам един въпрос, който ме мъчи. Сега бях на 3-ти на изпит и писах само 3 листа и половина, а бях чела, че под 5 6 листа пишат 2 това вярно ли е ??? Всеки различно ми казва. Знам, че писах малко, но и другите не писаха много. А каква е тази контролна за Алеко за първи път чувам такова нещо

Аз писах 5-6 страници (около 3 листа) и имам 5.00 миналата година

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 16:41 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 36 пъти.
Аз изписах около 4 листа и половина и ми се струва, че май е не е достатъчно предвид това колко обширна може да бъде една тема за Елин Пелин и че бая неща могат да се напишат за всичките тия разкази. Включих доста от тях, но нямах време да ги разглеждам подробно и да се задълбочавам колкото ми се искаше и ми се струва, че изложението ми стана доста накъсано особено към края. :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 17:24 
Да живей словото

goblinwfi написа:
добре де, как изровихте толкова разкази които да съвпадат с темата "Героите на Елин Пелин между страданието и надеждата" , знам , не съм учил за този автор по задълбочено , но когато ни казаха темата в главата ми изплува само разказът "Гераците" , нищо друго . В последствие се сетих за още 2 които отговарят на темата и добавих още 1 , колкото да отхвърли малко обем , въпреки че напавих добро изложение и го свързах с темата .
Имам и още 1 въпрос - нали е позволено да се съпоставят и да се правят връзки с други произведения и автори (не да се развива тема , а просто да се спомене :) )

Ако си написал и в темата си,че "Гераците" е разказ си си вкарал голям автогол!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 17:28 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
:cheers: мерси за окуражаването :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 18:35 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 7 пъти.
Като цяло темите бяха прекрасни, но аз много се изложих е поне разбрах, човек не трябва да се поддава на емоциите

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 18:49 
В началото бе словото

RA[sgB] написа:
goblinwfi написа:

Ако си написал и в темата си,че "Гераците" е разказ си си вкарал голям автогол!

Прав си пич,имаше една дискусия тук преди време и ставаше въпрос за "повестта" "Гераците",че за нея може да се формулира отделна тема,въпреки че пак е възможно да се спомене за нея,в която и да било тема за Елин Пелин(аз това го пропуснах,че не ми стигнаха листовете на мен...).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 19:31 
Флъдзила
Аватар

Благодарил (а): 210 пъти.
Е никой нямаше да ти откаже допълнителен :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 21:01 
В началото бе словото
Аватар

От моите осем страници,пет бяха за "Гераците".Това дали ще се отрази на крайната оценка?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 21:48 
В началото бе словото

Благодарил (а): 2 пъти.
goblinwfi написа:

Ако си написал това в темата, наистина не очаквай много...

Аз също се обърках... Написах "Огледалото на свети Никифор." :oops: 25 стотни или единица?

И моят подход беше да анализирам разкази, в които има и страдание, и надежда... написах няколко интертекстуални връзка, вкарах малко история, религия, фолклор, народопсихология, че дори и изкуствто. :D Не разчитам на много, особено след този гаф, но за 3 денонощия учене...толкова.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 21:57 
Флъдзила
Аватар

Спокойно, объркано заглавие/цитат въобще не е толкова фатална грешка. Абсурдно е да си мислите, че могат да ви санкционират с 1 единица за това. Даже 0,25 ст. са много ;)

Пък и е доста често срещан фал - при нас на предварителния, когато се падна Смирненски, май двама човека бяхме уцелили името на стихотверението "Старият музикант" - то не го бяха прекърстили на "уличният музикант", "музикантът" "старецът музикант" и тн :lol: И на никого тази грешка не беше упомената в рецензията ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 22:02 
Флъдзила
Аватар

enjkrkhjtrj написа:
От моите осем страници,пет бяха за "Гераците".Това дали ще се отрази на крайната оценка?

Ами никъде в заглавието на темата не е посочено, че аргументацията трябва да е изведена само от Разказите ;) Така че само по себе си не е проблем, че си писал за "Гераците". Въпреки че моето лично мнение е, че темата ти е "натежала" прекалено много в тази посока. В крайна сметка ако от 8 страници 5 са за Гераците, остават 3 - от тях страница и половина грубо за Увод+теза+заключение => остават 1,5 страници за другите разкази, които се предполага, че си разгледал. А това звучи крайно недостатъчно. В този смисъл - да, навярно ще се отрази на оценката ти. Но колко ще имаш съвсем не зависи само от това "какво" си разгледал. ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 22:03 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 22 пъти.
А за да разберем рецензията си трябва в определен срок ние (студентът) да се явим на посоченото място или можем да пратим някого там от наше име? Защото за хората от провинцията е излишно губене на време и пари за разходка до София, за да разберем къде точно са ни грешките...

ПС. Преди започването на изпита дочух от един разговор между две момичета, че в някакъв си справочник пишело, че уводът трябвало да бъде около страничка, а тезата - две, три изречения... Е, уводът наистина ми беше страница, но и тезата ми се разпостря толкова. Всъщност в тезата си не използвах нито едно заглавие за разцвет и разкош, което едва ли ще се отчете като груба грешка... Защото навръщане към Бургас дочух пък, че трябвало произведенията, които интерпретираме в изложението да присъстват и в тезата... За първи и последен път сигурно чувам нещо такова...

Последна промяна cerbera на 04 Апр 2011, 22:07, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 456 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 31  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Продавам теми по Литература и теми по История

в Купувам-продавам

fille

2

408

20 Сеп 2013, 16:34

fille Преглежда последните мнения

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Теми История 1990-2010

в КСК 2010-2011

svetljotod

4

18739

26 Апр 2009, 22:17