Дата и час: 16 Яну 2026, 19:58

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Баташката епопея
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2011, 22:01 
A Soul Lost in Endless Time
Аватар

Благодарил (а): 249 пъти.
Навремето имаше някакъв скандал около някакъв проект на някакви хора, субсидиран от фондацията на някаква немска електрикаджийска компания и някакви други много се газираха и нервираха, а така пък още повече газираха едни още по-други и настана всеобща конфузия. Произнасяха се държавни, културни, научни и всевъзможни други капацитети. Писаха се и се подписваха петиции за едно или за обратното. И аз се подписвах някъде, но вече не помня къде и няма как да е важно.
Сега, на трезв разум, осенена от Светия Дух, БПЦ реагира:
Имаме нови новомъченици - http://www.bulgarian-orthodox-church.or ... /index.htm
Въобще не ви питам дали лайквате или дизлайквате канонизацията, защото това няма как да има каквото и да е значение, след като Църквата се е произнесла. Тя дори заплаши, че след Баташките и новоселските новомъченици в скоро време ще ни сдобие и с други. Аз например, си мисля, че 12 000 жертви от времето на Освободителната война в Стара Загора имат поне толкова основания за канонизация, колкото и тези новоогласените.
:BMK_01:

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Баташката епопея
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2011, 22:54 
Сектор "Б"
Аватар

Благодарил (а): 66 пъти.
За мен достойни борци за вярата са всички българи в 2011, които въпреки поредната идиотщина на БПЦ, не са се отказали изцяло от християнството. :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2011, 23:16 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Мисля че е под нивото на всеки средноинтелигентен съвременен човек да обръща внимание на религията във вида в който се поднася от хиляди години :) .
За съжаление не е така с църквата като институция понеже тя присъства реално в нашето общество. След 89-та година, когато рухна ценностната система на комунизма, остана един вакуум от който поповете се възползваха много чевръсто, съответно насърчавани от бившите комунисти, които първи се хвърлиха да палят свещи в черквите и то по най-показния начин. Започна да ме дразни факта, че едва ли не поповете заместиха старите партийни секретари, на всяко гърне мерудия са, първи копки, откривания на обекти, и тъй нататък. На последък започнаха да анатемосват магьсници и да произвеждат светии, айде нямя нужда !! :evil:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 02:50 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
кво очаквате от религия, кръстена на мен?

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 05:05 
Proud and Noble Man
Аватар

Това трябва да е рекорд - темата е напълно осрана след точно 3 мнения, особено последните две. И то тема за мъченици на народа. Браво, алитерати, браво!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 19:31 
В началото бе словото

Boromir написа:
Това трябва да е рекорд - темата е напълно осрана след точно 3 мнения, особено последните две. И то тема за мъченици на народа. Браво, алитерати, браво!

Айде ти като не си Илитерат ми кажи какво е осрано на темата :?: :!: Някой да е казал нещо против мъчениците на народа :?: :?: :?: Невиждам само защо мъчениците на народа да бъдат мъченици на християнството, освен за да се създава имидж на цъквата. Идеята на цялото Априлско въстание е била постигане на НАЦИОНАЛНА СВОБОДА, а не на защита на християнската вяра, тъй като по времето на тея събития, българите в рамките на турската империя са имали пълна свобода на вероизповеданието :!: :!: :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2011, 03:01 
Proud and Noble Man
Аватар

Ооо? Пълна свобода на вероизповеданието, викаш? И е просто съвпадение, че хората в Батак (и в Перущица) са изклани в черквите си, където отчаяно са търсили последно убежище от толерантните ислямски башибозуци? Ти Ванка Бонева и Рангел Гинов знаеш ли кои са и какво са разказвали за тълпи жени и деца, прострени пред олтарите под турския огън да молещи Бог да ги прибере?

Борбата за свобода е неразривно свързана с религията и е редно почитта към загиналите да може да се изрази в храмовете Господни И поради факта, че мнозина от избитите лежат нейде из масови гробове и няма останали живи техни семейства, които да се грижат за тяхната памет. Тяхната памет е родова българска памет, към която се числят и нашите светци - нормално е църквата да ги приеме вовеки.

А това църквата какви дивиденти ще извлече не е мой проблем - Бог вижда.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2011, 09:12 
В началото бе словото

Boromir написа:
Ооо? Пълна свобода на вероизповеданието, викаш? И е просто съвпадение, че хората в Батак (и в Перущица) са изклани в черквите си, където отчаяно са търсили последно убежище от толерантните ислямски башибозуци? Ти Ванка Бонева и Рангел Гинов знаеш ли кои са и какво са разказвали за тълпи жени и деца, прострени пред олтарите под турския огън да молещи Бог да ги прибере?

Борбата за свобода е неразривно свързана с религията и е редно почитта към загиналите да може да се изрази в храмовете Господни И поради факта, че мнозина от избитите лежат нейде из масови гробове и няма останали живи техни семейства, които да се грижат за тяхната памет. Тяхната памет е родова българска памет, към която се числят и нашите светци - нормално е църквата да ги приеме вовеки.

А това църквата какви дивиденти ще извлече не е мой проблем - Бог вижда.

Трудно е да се спори с хора, които призовават за свидетел господ, религиозния фанатизъм и здравата логика никога не са вървели ръка за ръка :) , но ще се пробвам. През 1848г. със султански ферман е позволено на всички етноси в турската империя да изповядват свободно религията си, а в началото на 1870г. е разрешено създаването на българската екзархия. Хората в Батак са изклани в черквата си поради факта, че там са търсили последно убежище, първо защото това е била една от солидните сгради и второ защото религиозното им възпитание е пораждало надеждата, че господ ще ги спаси по някакъв начин и няма да допусне да бъдат изклани в храма му, но уви очевидно господ е бил зает с нещо друго в момента.

А колкото до връзката на борбата за свобода с религията ще ти цитирам само един от героите емблема и символ на тази борба:

Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове

Христо Ботев

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2011, 11:49 
Драскач
Аватар

Благодарил (а): 13 пъти.
Тежко е да си идиот.
Сигурен съм, че правните документи на империята са били пътеводна светлина в живота на всеки чиновник и всеки турчин. И че разказите на пра-прадядовците ми, които по една случайност са се съхранили в рода ми, нямат нищо общо с истината. 'Щото то и в Иран конституцията гарантира свобода на вероизповеданията, ама...

П.С:

Цитат:
Трудно е да се спори с хора, които призовават за свидетел господ, религиозния фанатизъм и здравата логика никога не са вървели ръка за ръка

На това му викат ад хоминем, който на всичкото отгоре е нерелевантен и на темата. Следващия път пробвай поне като обиждаш завоалирано (сякаш че е срамно да си религиозен) да го правиш както трябва.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2011, 14:23 
Плиний Стари
Аватар

Благодарил (а): 98 пъти.
DARKVEIDAR написа:
През 1848г. със султански ферман е позволено на всички етноси в турската империя да изповядват свободно религията си
Забележи през коя година се случва това официално. И познай дали е имало турчин по онова време, който да е подведен под отговорност заради това, че е искал насилствено да смени религията на някой гяур.
БПЦ действително е вършила глупости, но този им акт определено не е сред тях. С две ръце подкрепям канонизирането на тези хора. И не виждам вас какво ви засяга всъщност.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2011, 17:49 
В началото бе словото

steamer написа:
Тежко е да си идиот.
Сигурен съм, че правните документи на империята са били пътеводна светлина в живота на всеки чиновник и всеки турчин. И че разказите на пра-прадядовците ми, които по една случайност са се съхранили в рода ми, нямат нищо общо с истината. 'Щото то и в Иран конституцията гарантира свобода на вероизповеданията, ама...

П.С:

Цитат:
Трудно е да се спори с хора, които призовават за свидетел господ, религиозния фанатизъм и здравата логика никога не са вървели ръка за ръка

На това му викат ад хоминем, който на всичкото отгоре е нерелевантен и на темата. Следващия път пробвай поне като обиждаш завоалирано (сякаш че е срамно да си религиозен) да го правиш както трябва.

Един приятел казваше „ Ако си идиот то е за дълго, ако не и за винаги”, това че се изразяваш притенциозно и цитираш римски сентенции обаче не те изключва от тая категория . Ако си забелязал всеки който застъпва някакво мнение го прави ад хоминем и ако не е пристрастен към становището си, няма за какво да се хаби да го излага.

Моето мнение е, че религията в повечето и форми в това число и християнската, е нанесла повече вреда на човечеството от колкото полза, изповядването на вяра която се съобразява с догмата на християнската църква е показател за нисък КИ, и в това няма нищо срамно, в края на краищата не всички приемат логиката на нещата, може би такива като мен за тях са „заблудени овци” и те се молят за нашето „просветление” в изпълнение на християнския си дълг. С други думи становището ми за религията напълно съвпада с това на Христо Ботев изразено в цитата, който съм приложил.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2011, 18:13 
Proud and Noble Man
Аватар

Твоето мнение е грешно. Твоето мнение издава неподготвеност и ниско възпитание. Освен това е и неграмотно написано.
Тоест се проваляш по всички фактори за валидност.

"Ад хоминем" не е сентенция и е прИтенциозна само за тези, чийто КИ се затруднява с по-дълги изречения с коварни капани като запетаи и повече от един подлог.

Твоето мнение, наред с доста глупости и неучивости, седи като петно от аки върху една иначе нелоша тема за едно правилно дело. Ако нямаш с какво друго да допринесеш (освен с още аки, на което явно си способен), би било една добра идея да продължиш развитието на форумната си личност другаде - спестяваш спам за триене на модераторите и допълнителен позор за себе си.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2011, 18:59 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Всяка история си има 2 страни - предполагам че турците като разказват тяхната версия на "Баташката епопея", ние сме лошите, неверниците и сепаратистите, които все се бунтуват срещу държавата им. И съответно много преувеличават тяхното участие и правота. Както и ние.

И може би и двете страни са прави, може и двете да грешат. Само знам, че като българин, са ме учили да не се съмнявам че сме народ от "герои", "мъченици", "смелчаги", "винаги добрите" и т.н. Амин, братя, амин!

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2011, 20:12 
В началото бе словото

Boromir написа:
Твоето мнение е грешно. Твоето мнение издава неподготвеност и ниско възпитание. Освен това е и неграмотно написано.
Тоест се проваляш по всички фактори за валидност.

"Ад хоминем" не е сентенция и е прИтенциозна само за тези, чийто КИ се затруднява с по-дълги изречения с коварни капани като запетаи и повече от един подлог.

Твоето мнение, наред с доста глупости и неучТивости, седи като петно от аки върху една иначе нелоша тема за едно правилно дело. Ако нямаш с какво друго да допринесеш (освен с още аки, на което явно си способен), би било една добра идея да продължиш развитието на другаде - спестяваш спам за триене на модераторите и допълнителен позор за себе си.

Мислех че си заблуден от религията но ти явно си решил, че господ ти е дал пълномощно да определяш кое е правилно и кое не, кое е "аки" и кое не е "аки" .

А това къде ще развивам "форумната си личност" си е лично моя работа и съвети в това отношение не приемам от никого :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2011, 20:26 
В началото бе словото

Kristo написа:
Всяка история си има 2 страни - предполагам че турците като разказват тяхната версия на "Баташката епопея", ние сме лошите, неверниците и сепаратистите, които все се бунтуват срещу държавата им. И съответно много преувеличават тяхното участие и правота. Както и ние.

И може би и двете страни са прави, може и двете да грешат. Само знам, че като българин, са ме учили да не се съмнявам че сме народ от "герои", "мъченици", "смелчаги", "винаги добрите" и т.н. Амин, братя, амин!

Не искам да бъда разбиран неправилно, в никакъв случай не умаловажавам саможертвата на Батачани и не оправдавам турските зверства, на времето това е признато от цялата световна общественост !!

Мисълта ми е, че тези няколко хиляди българи са загинали в борба за НАЦИОНАЛНА НЕЗАВИСИМОСТ а не за християнската вяра. Най-трагичната ирония е, че башибузушките орди, които са ги изклали са били предимно от помаци, тоест потурчени българи !!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща