Дата и час: 04 Апр 2026, 18:37

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1532 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 103  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 14:31 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
Дам... и мен много ме запали това.. Донякъде съм съгласна с казаното от Victoria Dragieva , но само донякъде.... Никой, ничии крила не реже... Обадиха се хора, които знаят наистина за какво става въпрос.. Мислиш ли наистина, че тези девойки са искрени с този техен патриотизъм... Честно казано се съмнявам, че има такива хора, които биха оставили собственото си щастие в името на родината... Просто може би за момента така им е угодно и заради това мислят така. Нямам против да се гледа на нещата с доза оптимизъм, но тук в нашата кочина, да си оптимист е просто глупаво и наивно.. Оправия няма. Щели да работят като журналисти.. в наща мила родина, без побутване от мама и тате просто НЕ СТАВА... и много хора ще го осъзнаят, когато завършат и се сблъскат с действителността.. Когато наистина имаш нужда от работа.. когато вече имаш деца, за които да мислиш и ти е все едно за журналистиката.. все едно и за държавата и за проблемите, които си мислел, че можеш да оправиш...Писнало ти е от всичко и тогава просто бягаш..... да садиш картофи, да работиш в супермаркет... пак ще е по-добре от тук.. :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 15:45 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 21 пъти.
Art[less] написа:
cerbera написа:
Тази неграмотно изписана сентенция е един от бисерите в есетата на мераклийте за журналисти в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Неграмотност
Преди няколко седмици младежите се явиха на кандидатстудентски изпит, на който писаха по темата: "Ах, този мол". Безумните ученически умотворения и лишените от логика изречения шашнаха преподавателката от Факултета по журналистика и масови комуникации Мария Нейкова, която ги публикува на Facebook страницата си. Докато проверявала писмените работи, Нейкова се натъкнала на фрапиращи грешки. Оказало се, че младежите пишат индивид с "т", "въплащавам" вместо "въплъщавам", "впредвид" вместо "в предвид". "Молът действа лавинообразно на хората" е друг бисер, който грее на Facebook профила на преподавателката. Коментарът на нейната колежка Грета Дерменджиева в социалната мрежа пък е, че "четяшите се отчайват лавинообразно".

Втори дом
"Голяма част от живота ни преминава в моловете. Те се превръщат в наш втори дом. Моловете са въплащение на красотата", смята пък друг кандидат-студент. "Днес имайки впредвид времето, в което живеем констатираме, че моловете не са нещо непознато за нас. Нещо повече, от ден на ден, все повече привикваме виждайки ги по улиците. Подминаваме ги, разглеждаме ги, и правим покупките си от тях. Те са потребност страснала се с останалите ни всекидневни нужди, които винаги ни съпътстват", твърди пък друг.
"При добри приходи молът е на печалба, а това следва да бъде, че и държавата е на печалба, което е изгодно за всеки един пълноправен член на държавата", убеден е пък друг кандидат-студент.

Изображение
//твоите няма да ги подчертавам, грамотността, така или иначе, не се нарежда в критериите (им) за оценяване (каквото и да говорят;)

А това пък е най-големият бисер, че грамотността не била част от критериите.

1.За успешното полагане на писмения изпит по журналистика на кандидат-студентите се препоръчва:
.....
- да развиват езиковата и стиловата грамотност при писането на текстове

2. Всеки един текст в писмена форма прави впечатление с грамотността си /независимо от тематиката, която обсъжда/.

3. Изпитът е по журналистика, където грамотността поставя темелите на тази професия.

4. Колкото и "оригинални" и "новаторски" да са идеите в едно есе, когато то е написано неграмотно и пълен-кратък член са неовладян висш пилотаж, едва ли може да направи впечатление, камо ли да бъде оценено с повече от 4.50.
8)

Връзки с обществеността - I курс ; )

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 16:57 
Легендауен флуууууууууууууудър
Аватар

Благодарил (а): 73 пъти.
Не ми говорете за правописни и граматични грешки, че и за това взех да се притеснявам.Уж си проверих и черновота, и беловата, а пак имам съмнения за някои неща ... Една грешка при поставянето на пълниЯ и краткиЯ член може да има определящо значение.То пак си зависи и от проверяващиЯ какво внимание ще отдели.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 18:29 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
Не се филмирайте - няколко грешки няма да ви променят особено оценката. Допускат се от невнимание или от бързане.

Лошо е в моя случай, примерно. Аз страшно бързах да си препиша беловата и сигурно съм допуснал много пунктОационни и правУписни грешки, които иначе бих редактирал, но уви - не си прецених времето. Убеден съм, че правописа ми ще смъкне оценката с 50 стотни + още 50 стотни за ужасния грознопис.

Но една-две неправилно членувани думи да ви променят оценката? Не вярвам. :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 18:42 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 21 пъти.
Neuromancer написа:
Не се филмирайте - няколко грешки няма да ви променят особено оценката. Допускат се от невнимание или от бързане.

Лошо е в моя случай, примерно. Аз страшно бързах да си препиша беловата и сигурно съм допуснал много пунктОационни и правУписни грешки, които иначе бих редактирал, но уви - не си прецених времето. Убеден съм, че правописа ми ще смъкне оценката с 50 стотни + още 50 стотни за ужасния грознопис.

Но една-две неправилно членувани думи да ви променят оценката? Не вярвам. :D

Не говорим за една-две думи и една-две грешки, а за тотална липса на ориентация в езиковата култура тъкмо от типа "индивиТ" или "иСпит", които надминават и най-шантавото въображение. Не ми разбрахте идеята. Whatever. Здраве да е.

ПС Ако погледнете профила на въпросната проверяваща, който крещи от възмущение, може би ще разберете, че езиковата култура е решаващ фактор.

Връзки с обществеността - I курс ; )

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 19:55 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 19 пъти.
За грознопис се свялат 50 стотни? ? ? :shock:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 20:03 
Аватар

Чак толкова не.АКо си писал хубави неща, няма да свалят сега ... ако си написал сносни неща, но не перфектни, определено ще спечелиш, ако пишеш красиво.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 20:39 
Флъдзила
Аватар

Благодарил (а): 210 пъти.
Защо говорите глупости - никой няма да ви намали оценката за грозно писане! От вас не се иска да пишете красиво, а сравнително Четливо ( и казвам сравнително, защото проверяващите имат дългогодишен тренинг в четенето на всевъзможни почерци). Да не говорим, че често пъти, красивите почерци, особено на девойките, са доста нечетливи, защото изобилстват от завъртулки и т.н.

И да, естествено, че равно изписаната и подредена писмена работа прави добро впечатление, но това рядко би ви повишило оценката. Както обратното, самО по себе си, не би я намалило. Камо ли пък с 50 стотни?!
;)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 20:48 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 14 пъти.
Но ограждането в скоби със чертичка отгоре ,което се повтаря на много места при мен със сигурност ще ми свали от оценката драстично. :S

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 21:05 
Флъдзила
Аватар

НЯМА. Поправянето НЕ е знак и НЕ е основание за намаляване на оценката. Престанете да се паникьосвате за глупости :mrgreen: Най-чистосърдечно ви го казвам.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 21:11 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
martina_teodorova написа:
Но ограждането в скоби със чертичка отгоре ,което се повтаря на много места при мен със сигурност ще ми свали от оценката драстично. :S

по тази логика моята тема направо трябва да я анулират,заради драскането ми (буквално задрасквах това ,което не ми харесваше)...според мен за грозно писане няма да намалят оценките.все пак вече нещата се пишат на компютри и кой ти гледа дали пишеш красиво???но за правописа съм чувала,че се заяждат много.ти дори и есе достойно за Пулицър да напишеш,пак няма да получи 6,00 ако е бъкано с правописни грешки...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 21:27 
Флъдзила
Аватар

Те не се "заяждат". Точно така трябва да бъде - не може да пишеш неграмотно и да претендираш за каквото и да е било.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 21:30 
Аватар

Сонриса, не съм подмазвач, ама много готин аватар имаш.Това ти ли си? :oops:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 21:34 
Флъдзила
Аватар

Аз съм, благодаря ти :oops: :lol:
П.П. А това, че не си подмазвач - ми то.. и да ми се подмазваш, от мен надали ще извлечеш кой знае каква изгода .. в случая :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 21:44 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
заяждане нямам предвид грешки като "незнам""испит""кандидадтстодент",които показват по вестниците всяка година.една позната ми каза,че дори за грешки ,дето си ги пропуснал просто в бързината и не са чак толкова явни пак много взимат.но това все пак си е съвсем нормално.
.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1532 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 103  Следваща