Дата и час: 22 Яну 2026, 23:08

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: [КСК 2011] География
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2011, 11:12 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Ще ти бъда благодарна! Ако ги има някъде написани и не ти се занимава можеш само да ми дадеш линк.. Супер ми е притеснено ще се явявам на 17.04 и от сега ми притреперва ^^ Всякакви съвети ще са от полза. Благодаря отново!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2011, 14:15 
В началото бе словото

А под офромление имам предвид: как трябва да е разположен текста - може ли да има тирета, точки или трябва да е цял текст, като всяка част от темата (примерно за води - начин на образуване... реки, езера..) да са на нов ред. Не че ще ми е трудно да променя оформлението на момента, но е хубаво да се знае по - рано.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2011, 17:32 
В началото бе словото

Благодарил (а): 11 пъти.
ами най-важното е всяка нова мисъл да ти е на нов ред,малко навътре.

Аз имам въпрос: В темата води с кое трябва да се започне- с подземните или с повърхностните ? И също, по плана на СУ след разглеждането на видовете води идва "Водни ресурси".Това водни ресурси обаче дали включва "ВОДНИЯ БАЛАНС" или не... понеже в темата в учебника на ОТ са дадени като отделни точки дори преди характеристиката на видовете води, а в плана на СУ точка "воден баланс" дори не съществува,та съм склонна да мисля,че тези 2 неща трябва да са в 1 точка? ИЛи греша?някой да има мнение?? :scratch:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2011, 20:29 
сладоледено-шоколадово-спагетено чудовище
Аватар

Благодарил (а): 151 пъти.
Така, първо за оформлението. Като цяло темата трябва "да изглежда добре", това казват преподавателите. Тоест, избягвайте прекалено дългите изречения и всичко, което ще направи текста да изглежда "тежък". Новата мисъл на нов ред два пръста навътре (приблизително, де), това си е задължително, да.
За тиретата, мисля че не трябва да се използват. Тоест, при изброяване например, нека всичко е на един ред. Така леко се губи прегледността, но се подсигурявате, че нищо в оформлението няма да бъде счетено за знак и да ви анулират темата.
Твърдо си следвайте полето от два пръста (тоест новите редове идват още по-навътре) и поне по един пръст в горния край на листа и в дъното. Не ползвайте твърде светъл химикал, това дразнело, ни каза един проверяващ.
Особено при природните теми наблягайте на изводите, а не толкова на конкретни числа. Не се вманиачавайте по обема, важно е да ги има основните постановки.
Като избирате кои теми да не учите, нека не са тези, които смятате за най-трудни, особено "Води", "Транспорт" и "Енергетика". Трудните теми са ви шансът за доста висока оценка при по-малък обем. Моята тема на "Релеф" беше оценена с петица при само 6 страници, защото почти никой не беше писал по "Релеф", а аз бях сложила най-важните неща. Така че, не се вманиачавайте да трупате обем, само не забравяйте най-важните изводи.
За "Води", подземните са преди повърхностните.Не мисля, че воден баланс и ресурси е едно и също и в моята тема от СУ няма такова нещо. Ако искаш, кажи какво има включено при вас за воден баланс и ще ти кажа дали е важно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2011, 21:27 
В началото бе словото

ами в точката за водния баланс пише горе-долу следното:

-основните компоненти на водния баланс са атмосферните валежи,повърхностния и подземния отток,изпарението,подземните води и тн....
-средногодишната сума на валежите - 74 млрд куб м-> 70% се губи в изпарение,30%-за формиране на оттока, като от тях 10% се просмукват,20% се оттичат
-това разпределение на водния баланс е в резултат от преобладаването на равнинни и нископланински райони,които се характеризират с малко валежи,високо изпарение,слаба вододайност-> тези територии имат малък коефициент на оттока

това е общо взето... много ти благодаря предварително :D

между другото,транспорт и енергетика са лесни теми,стига да научиш основното (транспортните линии и вецовете..). Водите на най-ужасни и дълги, не знам как тази тема може да се напише пълно за 4 4аса...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2011, 21:39 
Аватар

При мен тези неща са си в точката "Стопанска и екологична оценка на водните ресурси".Най-добре си ги карай както са ви по учебника, структурата там трябва да е съобразена с изиксванията.
fabsss написа:
това е общо взето... много ти благодаря предварително :D

Моля :)
fabsss написа:
между другото,транспорт и енергетика са лесни теми,стига да научиш основното (транспортните линии и вецовете..). Водите на най-ужасни и дълги, не знам как тази тема може да се напише пълно за 4 4аса...

То е субективно , разбира се, но затормозяващото при тези две теми са някои пътни връзки, жп линиите с характеристиките им - коя е електрифицирана, коя е удвоена, и задълбочената характеристика на полезните изкопаеми. Това са супер много подробности. Е, пак трябва да се наблегне на основните неща - кръстопътното географско положение и основни пътни възли и най-важните характеристики на снабдеността на страната с полезни изкопаеми, но при икономическите теми числата са доста по-важни, отколкото при природните.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2011, 21:44 
В началото бе словото

fluffy cloud написа:
При мен тези неща са си в точката "Стопанска и екологична оценка на водните ресурси".Най-добре си ги карай както са ви по учебника, структурата там трябва да е съобразена с изиксванията.
.

ами точно,че не е съобразен,и затова постоянно питам във форума :evil:
значи казваш,че това ти е в последната точка?? охх,добре.а ти по кой учебник си се готвил?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2011, 21:48 
Аватар

По теми от преподавател на СУ съм се готвилА. :P Да, това е последната точка и е достатъчно изчерпателна, не мисля, че трябва много да се говори за воден баланс.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2011, 08:53 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Благодарил (а): 66 пъти.
Мене ми е интересно докъде стигнахте с ученето,колко теми знаете до сега? Мен също ми е много притеснено,но се надявам че ще се справя :? Знам около 7 теми,като последната в момента я уча.Това малко ли е? :?

P.S И едно огромно благодаря на fluffy cloud,за разясненията. (hug)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2011, 09:18 
В началото бе словото

white_cat написа:
Мене ми е интересно докъде стигнахте с ученето,колко теми знаете до сега? Мен също ми е много притеснено,но се надявам че ще се справя :? Знам около 7 теми,като последната в момента я уча.Това малко ли е? :?

не :Р аз за самия изпит преговарям 5 теми(като водите направо си я уча,защото преди не бях) и другите няма да ги пипам :D ще го карам на късмет

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2011, 10:15 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Благодарил (а): 66 пъти.
fabsss написа:
white_cat написа:

не :Р аз за самия изпит преговарям 5 теми(като водите направо си я уча,защото преди не бях) и другите няма да ги пипам :D ще го карам на късмет

Ами да,от тези 5 теми поне е една трябва да се падне,при положение че се теглят 3 теми :cheers: а и като се замисля и моите са 5, защото темата за животни и растения е в едно е много кратка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2011, 22:16 
В началото бе словото

каква е разликата между МАЛОВОДИЕ и МИНИМАЛЕН ОТТОК
в темата ми са разгледани отделно и не виждам смисъл???? :evil:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2011, 12:58 
В началото бе словото
Аватар

stasinka написа:
Има и друго, което много ме интересува. Четох из старите теми, че за да се подготвиш за изпит по география в СУ, трябва да учиш от "География на България" на изд. Парадигма, защото учебника, който масово се ползва ( за УНСС на Каракашев) нямало да свърши никаква работа. Наистина ли е така? И защо? В крайна сметка географията си е една и съща..

Аз по този учебник се готвих и ме приеха ;) Важното е да знаеш как да структурираш темата и да пише верни неща и да е изчерпателно. Според мен недостатъкът на този учебник е, че има много цифри, които те объркват и не можеш да ги запомниш всичките.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 01:27 
От дъжд на вятър
Аватар

Black_Velvet написа:
stasinka написа:
Има и друго, което много ме интересува. Четох из старите теми, че за да се подготвиш за изпит по география в СУ, трябва да учиш от "География на България" на изд. Парадигма, защото учебника, който масово се ползва ( за УНСС на Каракашев) нямало да свърши никаква работа. Наистина ли е така? И защо? В крайна сметка географията си е една и съща..

Аз по този учебник се готвих и ме приеха ;) Важното е да знаеш как да структурираш темата и да пише верни неща и да е изчерпателно. Според мен недостатъкът на този учебник е, че има много цифри, които те объркват и не можеш да ги запомниш всичките.

Въпроса е в това, че учебника на Каракашев е написан в по-икономически стил, докато на Парадигма се набляга на природната география. Тъй като тази специалност е с по природо-географска насоченост се препоръчва този учебник, а за специалности в УНСС, Свищов и пр. се препоръчва Социална-икономическа геоография на Каракашев. Самите заглавия на учебниците могат да покажат разликите !!

Спeциалност - География
Форма на обучение - Задочно

Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 13:30 
Да живей словото
Аватар

Благодарил (а): 17 пъти.
Темата замира нещо. Никой няма какво да допълни :( :( :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща